Звијезде које су се прерано угасиле

М.Чигоја, Н.Вранковић
Звијезде које су се прерано угасиле

Трагична смрт талентоване британске пјевачице Ејми Вајнхаус која је преминула 23. јула са само 27 година, нажалост није једина оваква тужна прича када су славне личности у питању. Много је талентованих свјетских, али и домаћих звијезда које су водиле буран живот и скончале га прерано у својим двадесетим или тридесетим.

Једни су умрли због прекомјерне дозе дроге, други због алкохола, а има оних којима су "пресудили" лијекови на рецепт, саобраћајне несреће, убиства... За неке се никада није тачно утврдило због чега су преминули, а већини је заједничко то што су ка свом крају лагано ишли због тога што нису могли да поднесу терет славе.

merlinМистериозне смрти

И Секс икона 20. вијека и једна од најпознатијих и најљепших жена у историји Мерилин Монро свој живот завршила је веома млада, у 36. години. Њена смрт до данас је остала једна од најконтроверзнијих. Дјетињство је провела у домовима за дјецу да би убрзо постала једна од најпопуларнијих звијезда свих времена. Живот ове плавуше, нажалост несрећне и несхваћене колико и лијепе, обиљежила су чак три пропала брака, бројне турбулентне везе и три побачаја. Наводно је била у вези са америчким предсједником Џоном Кенедијем, али и са његовим братом Робертом. Патила је од несанице и често је посјећивала љекара који би јој преписивао разне таблете за спавање. У 36. години пронађена је мртва 1962. године у свом стану. Полицијском истрагом утврђено је да је умрла од предозирања таблетама за смирење. Послије њене смрти развијале су се разне теорије. Једни су тврдили да је њена смрт била политички чин, други да је починила самоубиство, а трећи да је прекомјерна конзумација таблета крива за све. Музичка легенда 20. вијека Елвис Присли у посљедњим годинама живота изгубио је своје епитете секс симбола које је годинама током своје и више него успјешне каријере носио. Постао је дебео и зависан од свих могућих дрога. Краљ, како су га звали, 16. августа 1977. године пронађен је мртав на поду купатила. Потврђено је да је на дан смрти имао 14 различитих дрога у тијелу, али је званичан узрок смрти био срчани удар.

- У првих осам мјесеци 1977. године било му је прописано више од 10.000 седатива, амфетамина и наркотика - рекао је тада Елвисов љекар и тиме индиректно потврдио да је Присли преминуо од посљедица предозирања. Имао је 42 године.

bruce leeНајвећа звијезда акционих филмова и мајстор борилачких вјештина Брус Ли умро је 20. јула 1973. године, након што је због главобоље попио аспирин и заспао. Имао је 32 године. Иако је службени узрок његове смрти едем на мозгу, постоје и многе теорије завјере које сугеришу да његова смрт није била природна. Сличну судбину имао је његов син Брендон Брус Ли, такође успјешан глумац, који је живот изгубио у бизарној несрећи са само 28 година. На снимању филма "Врана" 1993. године неко је у оружје које је коришћено за снимање ставио праве метке. У сцени пуцњаве меци су погодили Брендона и убрзо је преминуо. Никада се није разјаснило како је дошло до грешке. Обдукција његовог тијела наводно је показала да је имао проблема са срцем и да би и да није било овог трагичног догађаја убрзо умро.

heathЗвијезде под теретом славе

Млади аустралијски глумац Хит Леџер био је један од најбољих глумаца новије генерације. Пронађен је мртав у свом стану на Менхетну прије три године. Имао је само 28 година, а преминуо је од прекомјерне дозе лијекова. Непосредно прије смрти глумац је изјавио да је под стресом и да има проблеме са спавањем.

Холивуд је прије двије године потресла изненадна смрт познате глумице Британи Марфи. Иако се спекулисало да је тридесетдвогодишња глумица умрла од прекомјерне дозе лијекова, званичан узрок смрти била је упала плућа и анемија. Британи, која је имала озбиљних здравствених проблема, била је опсједнута изгледом чиме је озбиљно угрозила здравље. Нажалост, исход је био фаталан. Само годину послије срчаног удара умро је и њен супруг Сајмон Монџек.

Познати људи који су кроз свој посао увесељавали милионе фанова, а отишли су прерано су звијезда филмова осамдесетих Кори Хајм, Рајан Дан, Нејт Дог и други.

ejm"Клуб 27"

Ејми Вајнхаус само је једна од познатих рок звијезда која је преминула у 27. години. Један од оснивача "Ролингстонса" Брајан Џонс, гитариста Џими Хендрикс, пјевачица Џенис Џоплин, пјевач групе "Дорс" Џим Морисон и фронтмен групе "Нирвана" Курт Кобејн такође су умрли са 27 година.

Први је преминуо Џонс, који је непосредно прије смрти напустио "Стонсе" због неслагања са другим члановима. Он је у јулу 1969. године пронађен мртав у свом базену. У званичном извјештају о узроку смрти наведено је да је у питању несрећан случај, као и да су му јетра и срце били оштећени због употреба дроге и алкохола, али се сумњало да је убијен. Хендрикс је преминуо у септембру 1970. године у хотелу у Лондону. Угушио се од повраћања, након што је попио таблете за спавање и црвено вино. Мјесец касније, у истој години живота, преминула је Џенис Џоплин, у хотелу у Лос Aнђелесу. Вјерује се да је умрла због предозирања хероином.

Морисон је нађен мртав у кади у свом стану у Паризу, у јулу 1971. године. Сумња се да је узрок смрти срчани удар, мада никада није извршена аутопсија. Кобејн, који је имао велике проблеме са коришћењем хероина, убио се упуцавши се у главу, у својој кући у Сијетлу, у априлу 1994. године. Многи су за његову смрт окривљавали његову супругу Кортни Лов.

Још није познато од чега је умрла Ејми Вајнхаус, али је чињеница да је пјевачица имала проблема са алкохолом и дрогама.

morisonПроблеми

Социолог Биљана Милошевић каже да већина познатих звијезда и звјездица који на све начине желе да буду "препознати" има проблема са структуром личности.

- Aко пођемо од тога какво је ко имао дјетињство, многе те звјездице долазе из породица у којима их је рецимо очух силовао, мајка живјела са љубавником, гдје су избацивани из кућа, одрастали по дјечијим домовима... Генерално њихово одрастање и услови у којима су расли били су проблематични - навела је Милошевићева.

Додала је да се већина њих уз сав гламур и новац који имају, бахато и понашају.

- Већина њих да би били "ин" конзумира кокаин. Ту више није само проблем у слави и новцу него једноставно те личности су изгубиле тло под ногама, не могу да се снађу у свему ономе позитивном што им се десило и дешава и онда "ударе на себе" - нагласила је Милошевићева.

Они не знају на коју ће страну прије, додала је, и због те своје личне неорганизованости дешавају им се крахови.

jamesНесреће

Џејмс Дин, највећа звијезда свог времена, овај свијет је напустио са 24 године. Љубав према брзим аутомобилима коштала га је главе - он је погинуо 1955. године у аутомобилској несрећи. Занимљиво је да Динова популарност ни данас не јењава иако је за вријеме свог кратког живота снимио свега три филма.

Aмеричка пјевачица и глумица Aлаја (22) погинула је у авионској несрећи на Бахамима. Мали авион "цесна" срушио се одмах послије полијетања са једног острва у Бахамима. Aлаја се враћала са снимања спота.

toseДомаћа естрада

Слава и смрт, нажалост, често иду заједно и када су у питању звијезде са овог подручја. Живот је трагично завршио и македонски пјевач Тоше Проески, једна од највећих звијезда Балкана. Погинуо је у саобраћајној несрећи у Хрватској са само 26 година. Aутомобил у којем је страдао Тоше возио је његов добар пријатељ Георгиј Георгијевски, који је због те несреће осуђен на двије године затвора. Прије смрти Тоше је започео рад на својој међународној каријери.

Једну од најтрагичнијих судбина свакако су имали пјевачица Ксенија Пајчин и рукометаш Филип Каписода, који нису могли да се изборе са великом љубави, страстима и љубомором. Када је требало да живе, отишли су у смрт. Бурна вишегодишња веза окончана је тако што је Филип убио Ксенију, па себе. шта се десило прије пуцњаве, до данас никоме није познато.

sonjaБуран живот заувијек је однио Милана Младеновића и комплетну поставу "Екатарине велике" и хрватског музичара Дина Дворника, Соњу Савић... Младеновић, који је до данас остао "принц рокенрола" умро је у 38. години од рака панкреаса. Позната глумица Соња Савић преминула је у 47. години од прекомјерне дозе хероина у свом стану у Београду.

У саобраћајним несрећама смртно су страдали пјевачица Силвана Aрменулић, Дражен Ричл из групе "Црвена јабука", Небојша Савељић из групе "Монтенигерси"...

Селена

У Корпус Кристију у Тексасу, неколико дана прије 24. рођендана, 31. марта 1995. године убијена је пјевачица латино музике Селена Квинтанила Перез, краљица тејано музике. Овај злочин шокирао је цијели свијет. Селену, која је непосредно прије смрти започела каријеру у Холивуду, убила је њена пријатељица и предсједник њеног фан клуба Јоланда Салдивар.   Јоланда је Селени пуцала у леђа јер је наводно требало да буде смијењена као предсједник клуба обожавалаца и није могла да поднесе да неће више бити у близини већ тада славне пјевачице Селене.

majkl Мајкл Џексон

Једна од највећих музичких звијезда данашњице Мајкл Џексон преминуо је 2009. у 50. години живота. Његова смрт била је велики шок за све његове фанове и велики губитак за музичку индустрију. Мајкл је, осим по неспоривом таленту, био познат и по разним скандалима. Бројним пластичним операцијама због којих је постао непрепознатљив, потпуно је уништио своје здравље. Умро је од прекомјерне дозе лијекова, а због његове смрти воде се и судски поступци.

**********

Џенис Џоплин

умрла због предозирања хероином

Брендон Брус Ли

живот изгубио на снимању филма

Хит Леџер

преминуо од прекомјерне дозе лијекова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана