Звецкање оружјем одраз нервозе и немоћи

Анита Јанковић Речевић
Звецкање оружјем одраз нервозе и немоћи

БАЊАЛУКА - Непрестане пријетње новим ратним сукобима које долазе са сарајевских адреса све су агресивније, али нису ништа друго до пука политичка харанга која за циљ има изазивање страха, слабљење Републике Српске и подизање тензија како би међународна заједница интервенисала у БиХ.

Тако политичари, социолози и представници борачких организација из Републике Српске коментаришу најновије пријетње ратом које су посљедњих дана упутили политичари из ФБиХ.

Министар одбране БиХ Зукан Хелез је приликом недавног гостовања на једној федералној телевизији, осврћући се на прославу Дана Републике Српске, најавио да ће организовати војну параду Оружаних снага БиХ, како би показали своју моћ. Пријетио је и повратком Устава РБиХ, кривичним пријавама свом замјенику и пуковнику једном од ешалона.

- Наши војници су спремни и обучени да наводе авионе Ф-16 - поручио је Хелез.

Након њега пријетње је упутио и делегат у Дому народа Парламента БиХ Златко Милетић, казавши да долази Дан “Д” те да би у БиХ врло лако могло доћи до сукоба и да би требало набавити борбене дронове попут такозваног Косова.  

Нови рат у БиХ призива и исламски теолог Митхад Ћеман, који је у на својим предавањима  објављеним на “Јутјубу” рекао да ће “сљедећи покољ четника бити гори од свих претходних, за то се спремајте сто посто”.

- Хоће ли бити рата - уопште није питање. Питање је само кад ће бити рата. Ја вам то гарантујем и Алахом вам се кунем - рекао је Ћеман на предавању у организацији Омладинског удружења “Темпо” из Вогошће.

Предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић каже за “Глас” да  су креатори оваквих порука свјесни да немају војне потенцијале, нити озбиљну организацију.

- Увијек сам за поштивање закона али ако би једном требало да подвучемо црту онда би све те будале којима је рат познат само из  интернет апликација и који не виде да би тако жртвовали дјецу, не своју, него дјецу у БиХ требало одавно удаљити са политичке сцене. Њихова реторика је директна посљедица окршаја и сталног таргетирања које Српска трпи од нелегалног високог представника и неколико страних амбасада у БиХ - рекао је Стевандић.

Циљ изречених пријетњи је, прича предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић, подизање тензија до те мјере да међународна заједница интервенише у БиХ.

- Циљ је да и Кристијан Шмит наметне нове измјене Изборног закона, али и да ослабе Републику Српску јер не могу никако да пређу преко прославе Дана Републике. Прижељкују рат јер знају да су им током дешавања деведесетих помагали сви, али од њихових жеља нема ништа, прво јер свијет неће дозволити било какве сукобе на Балкану, плус што за рат требају двије стране, а Срби у БиХ нису заинтересовани да ратују јер то никоме не може донијети ништа добро. Лако је из канцеларија у Сарајеву лајати, али обичан народ ни на једној од три стране не жели рат - рекао је Којић.

Додао је да Бошњаци три деценије држе наратив о геноциду, јер се најбоље сналазе у улози жртве.

- Навикли су да кукајући измоле помоћ међународне заједнице, да докажу да је БиХ протекторат САД, Њемачке и Велике Британије и једино на тај начин се могу наћи на мапи - казао је Којић.

Социолог и политички аналитичар Драго Вуковић сматра да су најновије поруке из Сарајева сувише драматичне, ригидне и до сада најоштрије.

- То је политичка харанга која показује страшну нервозу у Сарајеву, јер су они свјесни озбиљности стања у којем се налази БиХ, као и озбиљности намјера Српске у случају да је потпуно понизи такозвани високи представник наметањем ствари којих нема у Дејтонском споразуму.  Из страха шаљу ратнохушкачке поруке које су потези за једнократну употребу - рекао је Вуковић.

Он сматра да је БиХ тешко повести поново у рат.

- Не вјерујем да би одзив и мотивација били на нивоу као 1992. године, чак сматрам да ти пропагатори ратнохушкачких порука не би стали у прве редове, већ би се склонили на сигурно и заштитили своју породицу и капитал. То је само једна врста спиновања, престрашивања, али мишљење обичног народа је сасвим другачије - казао је Вуковић.

Ћеманово предавање осудио је декан бањалучког Факултета за безбједност Предраг Ћеранић, наглашавајући да је “добра страна” његовог иступа то што је на тај начин скренуо пажњу на низ предавача и удружења гдје се индоктринира бошњачка омладина.

Пријетеће поруке

Бранимир Којић каже да су многи који су протеклих дала говорили да је Република Српска јединствена били изложени пријетњама и увредама.

- То сам осјетио на својој кожи будући да сам добио поруке увредљивог садржаја од извјесног Мехмед Алије  Бешлића који се представља као савјетник Раме Исака, што сам пријавио полицији - казао је Којић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана