Зуби комодског змаја обложени гвожђем, могуће нове зубарске технике за људ

ГС
Зуби комодског змаја обложени гвожђем, могуће нове зубарске технике за људ

ЛОНДОН - Научници са Кингс колеџа у Лондону открили су да су зуби комодског змаја обложени слојем гвожђа због чега ивице остају оштре, и сматрају да би то сазнање могло да доведе до нових зубарских техника за обнову глеђи код људи.

Ово је први пут да је такав слој гвожђа виђен код било које животиње, а истраживачи то описују као ''упечатљиву и раније занемарену предаторску адаптацију код комодског змаја", преноси Гардијан.

Научници су првобитно примијетили да су ивице зуба ових животиња прекривени слојем наранџастог пигмента, а додатно истраживање показало је да се ради о концентрованом гвожђу које зубе чини изузетно тврдим и отпорним на хабање, помажући змајевима да раскомадају свој плен.

Закривљени зуби комодског змаја су сличног облика као код диносауруса карнивора, као што је тираносаурус рекс, наводе научници.

''Мислимо да постоји прилика да се користи структура откривена (код комодског змаја) за информисање о новим стратегијама за регенерацију глеђи код људи", рекао је један од истраживача.

Уз помоћ ојачаних зуба, ови гуштери су такође способни да убију људе, а 2007. године дете је настрадало на острву Комодо након напада змаја.

Индонежанске власти су размотриле забрану туриста на острво због забринутости да посетиоци утичу на навике парења животиња и припитомљавају их.

Ова врста је у ризику од изумирања због уништавања њиховог станишта и илегалног лова, а процењује се да је у дивљини остало само 3.500 комодских змајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана