Зоран Липовац: Закон о матичним књигама не угрожава ничији интерес

Марина Чигоја
Зоран Липовац: Закон о матичним књигама не угрожава ничији интерес

Став Клуба Бошњака да је у Закону о матичним књигама повријеђен национални интерес бошњачког народа, те да није омогућена равноправна употреба свих службених језика и писама конститутивних народа, није оправдан, напротив, одредба овог закона не само да не угрожава национални интерес Бошњака, већ не угрожава интерес нити једног народа који живи у Српској.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Зоран Липовац.

- Закон о матичним књигама прописује да се подаци у матичне књиге уписују на једном од језика и писама који су у службеној употреби у РС - истакао је Липовац.

* ГЛAС: Један од услова за бијелу шенгенску листу и либерализацију визног режима је Закон о матичним књигама. Које новине доноси овај закон?

ЛИПОВAЦ: Европска комисија је почетком прошле године донијела Одлуку о приступању процесу потпуне визне либерализације земаља западног Балкана и одредила четири блока услова и стандарда које треба испунити да би земља била препоручена за такозвану бијелу шенгенску листу. Један од блокова према коме се одређује напредак земље је и сигурност идентификационих докумената. Закон о матичним књигама доноси низ новина. Прије свега, јасно је прописано да је вођење матичних књига у надлежности јединица локалне самоуправе, а да о жалби против првостепеног рјешења рјешава Министарство управе и локалне самоуправе. Први пут су прописани услови које матичар мора да испуњава, а то су средња стручна спрема, положен стручни испит за рад у органима управе и положен посебан стручни испит за матичара. Матичари који на дан ступања на снагу овог закона немају средњу стручну спрему настављају да обављају послове, ако положе посебан стручни испит за матичара у року од двије године од дана ступања на снагу овог закона.

* ГЛAС: Које још новине доноси овај закон?

ЛИПОВAЦ: Предвиђено је да се у матичну књигу држављана РС уписују држављани БиХ и ФБиХ, као и њихова дјеца, који су уписани у матичне књиге рођених у ФБиХ, а по основу пребивалишта у РС стичу право на држављанство РС, као и дјеца рођена у ФБиХ, која држављанство стичу по поријеклу родитеља. Оно за чиме се показала потреба у пракси, такође је увршћено у закон, а то је да извод из матичне књиге нема ограничен рок важења. Сматрам да ће то утицати на досадашњу праксу да се уз одређену документацију тражи и извод из матичне књиге не старији од шест мјесеци.

* ГЛAС: Законом о матичним књигама предвиђене су казнене одредбе за родитеље који не упишу дијете у матичну књигу рођених 15 дана од рођења. Колике су предвиђене казне?

ЛИПОВAЦ: Рођење дјетета мора се пријавити у року од 15 дана од дана рођења. Aко физичко лице или одговорно лице у правном лицу да неистините податке у пријави за упис у матичну књигу, или у року не пријави рођење детета, или не одреди име дјетета, не пријави смрт у прописаном року или сахрани преминулог прије уписа у матичну књигу умрлих без дозволе надлежног органа, предвиђене су казне од 50 до 150 марака, док су за правна лица казне од 500 до 1.500 КМ.  Такође, предвиђено је да се казни са 500 до 1.500 марака одговорно лице у државном органу или органу јединице локалне самоуправе, ако у прописаном року не достави надлежном матичару одлуке и друга акта о рођењу, закључењу брака и смрти, те промјенама у вези са тим чињеницама.

* ГЛAС: Шта мислите о приједлогу Клуба Бошњака Вијећа народа РС да се у матичним књигама треба омогућити употреба свих службених језика и писама народа у БиХ, те да  подносилац захтјева треба да се изјасни о језику и писму?

ЛИПОВAЦ: Закон о матичним књигама прописује да се подаци у матичне књиге уписују на једном од језика и писама који су у службеној употреби у РС. То је нешто што је већ прописано и што се на терену примјењује. Такође постоје обрасци на три језика и два писма на којима се увјерења издају, тако да ту не видим ништа спорно. Сматрам да став Клуба Бошњака да је у Закону о матичним књигама повријеђен национални интерес бошњачког народа, те да у матичним књигама није омогућена равноправна употреба свих службених језика и писама конститутивних народа, није оправдан, напротив, мислим да одредба овог закона не само да не угрожава национални интерес Бошњака, већ не угрожава интерес нити једног народа који живи у Српској.

* ГЛAС: Предвиђено је и вођење матичних књига у електронском облику. Које су њихове предности и када би требало да буду урађене?

ЛИПОВAЦ: Вођење матичних књига у електронском облику имаће низ предности и омогућиће даљи развој једног врло важног сегмената у организацији и функционисању у области матичних књига, посебно имајући у виду да су матичне књиге у електронском облику предуслов истих таквих евиденција и у свим другим дијеловима државне управе. Вођење другог примјерка матичних књига примјеном електронских средстава за обраду података у потпуности је у складу са усвојеним европским принципима развоја информационог друштва израженим и кроз Стратегију развоја е-Владе. Ова функција представља допринос развоју е-управе и промјени традиционалног начина обављања административних процедура.

* ГЛAС: Клуб Бошњака у Вијећу народа РС покренуо је процедуру заштите виталног националног интереса на Стратегију развоја локалне самоуправе РС. Како то коментаришете?

ЛИПОВAЦ: Стратегија развоја локалне самоуправе усвојена је у Народној скупштини РС, али је Клуб Бошњака у Вијећу народа РС покренуо процедуру заштите виталног националног интереса на овај документ, тако да је његово ступање на снагу блокирано. То је један веома важан документ који би требао допринијети унапређењу ефикасности јединица локалне самоуправе. Надам се да ће Вијеће народа РС почети са радом у пуном капацитету и да ће бити уклоњене препреке, те да ће Стратегија ступити на снагу како бисмо почели са њеном имплементацијом.

* ГЛAС: Због свјетске економске кризе у већини општина у РС уведене су мјере штедње. Гдје су општине највише уштедјеле и које су од њих највише уштедјеле?

ЛИПОВAЦ: Према подацима којима располажемо, већина јединица локалне самоуправе је утврдила ребалансе буџета, којима су смањиле потрошњу, што је, између осталог, био и један од услова за добијање средстава од ММФ-а. До сада је у јединицама локалне самоуправе остварена уштеда у износу од 92.637.316 марака. Највеће уштеде су оствариле општине са највећим буџетима, попут Бање Луке, Бијељине, Приједора. Влада РС донијела је одлуку о расподјели 35 милиона КМ неповратних средстава јединицама локалне самоуправе с циљем санирања дефицита буџета, а чија исплата је почела.

Ревизорски извјештај

* ГЛAС: Министарство управе и локалне самоуправе је, уз још два министарства, добило позитивну оцјену Главне службе ревизије. На који начин Министарство послује?

ЛИПОВAЦ: Посљедњи ревизорски извјештај не само да је позитиван, већ смо од главног републичког ревизора добили похвалу. За све одлуке о додјели финансијских средстава, поступцима јавних набавки, грантовима помоћи неразвијеним и изразито неразвијеним општинама, фондацијама, удружењима и физичким лицима постоје јасно утврђени правилници, а све одлуке се објављују на интернет страници Министарства - рекао Зоран Липовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана