Зоран Дујаковић, бањалучки иноватор: Домаћи инвеститори не желе да ризикују

Милош Васиљевић
Зоран Дујаковић, бањалучки иноватор: Домаћи инвеститори не желе да ризикују

Дуги низ година бањалучки иноватор Зоран Дујаковић трага за идејама да би патентима олакшао свакодневицу обичном човјеку, а посљедњи у низу је подводни пуњач боца за ваздух за који је награђен шест пута и то у пет европских земаља.

Патентирао је Дујаковић до сада 13 различитих проналазака, а овај је управо из области која је и његов хоби, роњење. Отишао је и корак даље, са акцентом на безбједност. Патент нуди могућност да када дороните до пуњача под водом, да се допуни боца, а да истовремено у њу не уђе вода.

Дујаковић за “Глас Српске” прича да је поред Нирнберга, гдје је награђен од Асоцијације иноватора Њемачке за најновији патент одликован и у Загребу, два пута у Канади те у Пољској и Румунији.

-  С обзиром на то да сам инструктор роњења, хтио сам да, када положим за највећу инструкторску категорију, направим нешто што је иновативно, неки нови патент. То је иновација коју сам давно направио, али је нисам до сада патентирао. Сачекао сам прилику, само сам папире приложио и рјешавао патентни захтјев - почиње причу Дујаковић.

Дујаковић, који је уједно и академик Српске академије изумитеља и научника из Београда, константно има испред себе циљ да уради нешто иновативно, што би олакшало свакодневицу. У овом случају ријеч је о патенту који ће се примјењивати под водом.

- Код роњења имамо специфичан проблем што ронимо обично са боцама и оне су практичне, али када дође до пражњења боце, ронилац мора да изрони, осим, ако не ради техничка роњења и спелео-роњење, јер ако сте у некој пећини не можете да изроните, можете само да се вратите назад - истиче Дујаковић.

На овај начин хтио је рониоцима да подигне безбједност на један виши ниво те да олакша вријеме када су под водом.

- Ту је доста људи страдало, јер немају довољно ваздуха да се врате назад.  Код моје идеје ствар је у томе да направимо могућност да ви дороните до неког пуњача под водом и да се прикопчате и да допуните боцу, а да истовремено у боцу не уђе вода - рекао је Дујаковић.

Додаје да је свака иновација значајна, а да ова има посебну тежину, јер би, ако дође на тржиште, помјерила границе.

- Значај је што имамо нову иновативну технику и процедуру за рад под водом, јер до сад никад у свијету није била. Ни код цивила, ни код војске и на овај начин ће се мијењати стандард роњења, моћи ћете дуже да се задржите под водом. Ово ће олакшати организацију роњења, али и дићи безбједност на виши ниво - рекао је Дујаковић.

Нада се Дујаковић да би ово могао, ако то неко препозна на тржишту, бити револуционаран изум у свијету роњења.  

Он истиче да је иновацију тешко довести до тржишта, јер је подршка иноваторима код нас декларативна и немамо стручњаке који би могли помоћи иноваторима да проналазак патентирају.

- Ако пријавите патент националном институту у БиХ или у Србији имате право првенства на ту иновацију. То важи годину дана, а након тога од Интернационалне организације за изуме и патенте добијете понуду да заштитите интелектуалну својину. Тада добијате право првенства на патент за још годину и по - наглашава Дујаковић да би било добро да се у вези са овим питањима укључи и држава, чија би помоћ добро дошла. 

Према његовим ријечима, што се тиче овог најновијег патента  он ће бити препознат, да ли сада или за десет година, али је питање гдје.

- Ствар је само да ли ће се наћи инвеститор који ће бити заинтересован да  уложи у то. Они не желе да ризикују. С обзиром на то да код нас нико није заинтересован, могуће је да хоће неко други из иностранства - додаје Дујаковић.

До сада је имао иновације које су проглашене као најбоље у свијету, али које нико није препознао. У вези са овом посљедњом већ је имао позиве из Словеније.

- Неколико првих сам покушао да патентирам у свијету, али за све то потребан је огроман новац. Закон је ту стриктан и када урадите патентну пријаву, губите право на ваш патент, јер га морате сваке године одржавати. Само декларативно сви су сагласни да друштво стоји на иновацијама - рекао је Дујаковић.

Наглашава Дујаковић да је проблем да његови патенти буду препознати као добра идеја и да је пракса показала да готово нико од инвеститора не воли да ризикује.

Од безброј досадашњих признања има и она која посебно памти.

 - Посебно ми је остао драг Стразбур и прва златна медаља у иностранству, а затим кад сам добио плакету града Бањалука. Једини сам добио ту плакету из двије области, успјех на пољу иновативности и  остварене храбрости, јер сам радио на неким ексхумацијама из јама и деминирања. Уз те драге су ми и Орден предсједника и Гран при у Москви - рекао је Дујаковић.

Дујаковић поручује свим људима да покушају да пронађу инспирацију и да се окушају у проналасцима, јер како и сам каже, можда људи нису ни свјесни да су баш они предодређени за неки патент и иновацију.

Медицина

Дујаковић  наглашава  да је до сада имао  патенте на различитим пољима.

- Имао сам иновације из висинских радова, када ми је син поломио ногу имао са неколико иновација из медицине. Замјена за гипс је била у питању. Биле су ту разне технике спашавања и екологија, грин енерџи. Видјећемо шта је сљедеће, али биће поново нешто интересантно - рекао је Дујаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана