Зоран Ћетковић: Брутална убиства свакодневица

Мирослав Филиповић
Зоран Ћетковић: Брутална убиства свакодневица

Брутална убиства, крвави обрачуни разбојника, силовања и одсијецања дијелова тијела међу примитивним локалним становништвом свакодневне су сцене насиља са којима се инспектор МУП-а РС Зоран Ћетковић сусретао током вишегодишње мировне мисије УН-а у Источном Тимору и Либерији.

Ћетковић је у мисију УН-а у Источном Тимору, острвској земљи у југоисточној Aзији и једној од најсиромашнијих земаља свијета, провео три године и три мјесеца.

Од маја 2007. године придружио се мировној мисији у Либерији, западноафричкој земљи на обали Aтлантског океана, коју би требао да оконча у мају ове године.

- Вишегодишњи ратови уништили су ове земље. У Источном Тимору и Либерији живи се јако тешко, већина становништва је сиромашна и необразована, оружане пљачке су свакодневица, правосуђе им је неефикасно и корумпирано. Локалне власти нису у стању да уведу ред у друштву - прича Ћетковић који у Монровији, главном граду Либерије, обавља дужност главног координатора полицијских операција.

Каже да ниједан полицијски службеник из БиХ у мировним мисијама до сада није обављао ову веома одговорну функцију. Тако Ћетковић командује колегама из СAД-а, Aустралије, Шпаније...

Мировњаци надгледају и савјетују локалну полицију која још не носи оружје.  

- Највећи проблем у овим земљама чудан примитивни менталитет становништва. Веома су агресивни, сувише лако посежу за мачетом у жељи да остваре правду или дођу до новца и за час исјеку човјека - каже Ћетковић.

Полицајци и други службеници у мировној мисији честе су мете либеријских разбојника који нападају за два долара. Разбјесњела група разбојника неријетко уништи или запали полицијско возило.

- Двојицу колега из Бихаћа разбојници су напали мачетама и нанијели им тешке повреде. Украли су им новац и документа. На срећу, успјели су да се спасу - казује Ћетковић.

Мировњаци се у забаченим селима у џунгли веома често сусрећу и са насиљем у породици.

- Код њих је сасвим нормално да отац силује кћерку, брат сестру, дјед унуку. Када их питамо зашто то раде они кажу да је је то њихова традиције и да су то чинили и њихови преци - присјећа се Ћетковић.

Координисао је истрагом локалне полиције која је требала да похапси чланове тајне секте који су отели дјевојчицу од 16 година и одсјекли јој дио полног органа.

- Заиста, тамо се дешавају страшне ствари које здрав разум не може да схвати. Мислим да ће требати још много времена да се у Либерији уведе ред и да људи коначно почну да поштују законе. Сада више поштују вољу врача или шефа села него законе - каже Ћетковић.

У једном спору, прича он, због силовања дјевојке "шеф села" је одлучио да оштећеној страни штету надокнади говедима.

- Правосуђе им је у катастрофалном стању, судије такође недовољно образовање па се спорови рјешавају унутар села тако да локална власт за бројна физичка и сексуална злостављања и не зна - казује Ћетковић.

Све то, каже он, допринијело је његовом професионалном усавршавању и стицању нових знања и вјештина.

Млађе колеге савјетује да се, ако то желе, обавезно пријаве у мировну мисију УН-а.

- То је јединствена прилика да раде са међународним стручњацима, да прошире своје видике и да добро зараде - закључио је Зоран Ћетковић.

Марихуана

У једној од акција мировњаци су заједно са локалном полицијом заплијенили и уништили 500.000 стабљика марихуна коју разбојници узгајају у неприступачним предјелима џунгле до којих се јако тешко долази.

Колеге

У мировној мисији Уједињених нација у Либерији тренутно учествује 11 полицајаца из РС и ФБиХ.

- Имамо веома добру сарадњу. Помажемо једни другима, а јако добро функционишемо и са колегама из Србије. Када је некоме рођендан сви се окупимо и то прославимо - каже Ћетковић.

Награда и обавеза

Предсједник РС Рајко Кузмнановић одликовао је Ћетковића орденом Милоша Обилића као знак захвалности и признања за исказани висок степен професионализма и одговорности у обављању задатака као припадника мировних снага УН-а, излажући живот непосредној опасности.

- То ми је велика награда, част и потврда мог досадашњег рада, али уједно и обавеза да наставим још успјешније да обављам полицијске задатке - не крије одушевљење Ћетковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана