Зоолошки врт усред пустиње

Лос Aнђелес тајмс
Зоолошки врт усред пустиње

Када је рецесија закуцала на врата ветеринарске ординације Џеја и Валери Холт у Моапи (Невада), настале су праве финансијске муке. Разлог - овај брачни пар на свом имању има животињску менажерију можда бројнију од оне што је некада пловила Нојевом арком. И због тога су сваког мјесеца за набавку хране и других основних потрепштина трошили и по десет хиљада долара.

Џеј је зато предложио да неке од 160 животињских примјерака (између осталог кенгуре, опосуме, мравоједе, ракуне) понуде на продају. Валери на то није пристала.

A онда су дошли на заједничку идеју: пошто је кроз њихов дом прошло много оних који су дошли само да би видјели животиње, Холтови су одлучили да три ара имања на којима животиње живе претворе у - зоолошки врт "Русенмор".

- Да сам са изградњом зоолошком врта кренула из почетка, вјероватно не бих ставила властити дом у његово средиште -  нашалила се Валери (42), док јој се лемур по имену Макоко објесио око врата. Међутим, план се показао као пун погодак.

Иако Неваду многи повезују само са бљештавилом Лас Вегаса, велики дио те америчке државе сличнији је Моапи, граду са око хиљаду становника чија околина подсјећа на кутију пијеска. Поред главног пута је пошта, основна школа, ресторан брзе хране и непрегледна пустиња.

Прошле суботе аутомобили су скретали у правцу ручно израђеног путоказа за зоолошки врт "Русенмор", који је регистрован као непрофитна организација. Возила су се поредала на импровизованом паркингу на прашњавом путу код улаза у зоо врт на чијим вратима је нацртан кенгур. Валери, у жутој мајици са амблемом "Русенмора" и избијељелом џинсу, стајала је поред повеликог отвора у земљи, код тријема дома Холтових.

У руци је држала клип кукуруза којим је махала испред отвора све док из њега није изашло афричко бодљикаво прасе звано Рејсер екс, величине пса, са пругама од бијелог и црног крзна. И док је Рејсер слатко љуштио клип кукуруза, Валери је почела да разбија бундеву. Посјетиоци су гледали у чуду: иза ње су се појавила још два бодљикава прасета, Торн и Спајк, раширених бодљи.

- Ово је невјероватно - промрмљао је посјетилац Ијан Војт.

Прије готово три године Валери и Џеј (44) одлучили су да дигну сидро из предграђа Лас Вегаса гдје су живјели. Имали су 16 кенгура, а оног са највећим стажом, кућног љубимца Пога, Валери је добила за рођендан. Предграђе је постајало све тјешње за све њих.

Поред тога, Џеј је пожељела камилу.

Градић Моапа био је довољно близу Лас Вегасу и тамошњој ветеринарској клиници, али и довољно далеко тако да животиње нису биле узнемираване гужвом која влада на прилазима Лас Вегасу. Земљиште које су Болтови купили раније је служило за узгајање луцерне и ту није било ни струје ни воде.

Купили су двије камиле, Хабиба и Саида. Кад је Хабиб угинуо, Валери је за рођендан угодно изненадила свог ожалошћеног мужа новом камилом - Џафаром. Један пријатељ им је предложио да камилама набаве другарицу зебру. Холтови су набавили једну, дали јој име Разбе. И тако је менажерија постајала све већа.

Валери и Џеј, који су заједно студирали ветерину на универзитету у Лујзијани, током праксе су имали прилику да се сусретну са бројним егзотичним животињама. (У Невади је та животињска егзотика тако уобичајена да, када је из једног зоолошког врта побјегао тигар, о томе није нико објавио ни вијест.) Валери је често била одушевљена животињским примјерима, па би сваки пут успјела да убиједи Џеја да "усвоје још само ову животињицу".

И тако је Џеј све чешће летио у својој "цесни" са шест сједишта - коју је иначе набавио како би Болтови брже стигли на семинаре ветеринара - да би довезао неког лемура или бодљикаво прасе. Камила Џафар заузела му је свих шест сједишта.

- Њу не занимају накит ни "крпице". Она само жели животиње о којима би се бринула - каже Џеј о Валери.

Једне године Валери је, поводом 20 година брака, прогласила "прасећу годишњицу", па је за поклон добила - вијетнамско прасе.

Холтови су, такође, постали познати по преданој бризи за повријеђене животиње, као што је црвени кенгур Бумеранг који је изгубио ногу.

Ускоро су почели да их зову са разних страна СAД са питањима попут: "Имате ли мјеста за једно младунче лисице?". Тако су добили Грамблса.

- Постоји нешто готово магично у тим животињицама - каже Валери, иако од појединих животињица често добије огреботину или модрицу.

Њен супруг обучава ветеринаре стажисте четири дана у седмици. Валери преузима дужност петог дана. Ко год је код куће, брине се о животињама уз помоћ дјеце Зака (14) и Хејли (12) који дјетињство проводе уз ветеринарску праксу, а понекад и заспе поред четвороножних пацијената. Ту је и помоћна радна снага - Лин Ли Шмит (26), која је дресирала лавове за филмски студио "МГМ".

Џеј је уредио већину ограђених простора у којима њихови љубимци обитавају. У једном од њих друже се камиле, зебре, свиње, козе и овце.

Стару гаражу Холтови су преуредили у кухињу у којој припремају оброке за њихово велико крдо/стадо.

Кућа

Њихова четворособна кућа уређена је као из дјечијих авантуристичких прича. Испод једног стола је станиште шарених творова. Мајмун Каико има властиту собу опремљену мрежом за лежање и плишаним медвједићима. Једног поподнева у кади се брчкао ћубасти гњурац.

Превео: Миленко КИНДЛ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана