Знате ли зашто се каже „ком опанци, ком обојци“?

ГС
Знате ли зашто се каже „ком опанци, ком обојци“?

Када хоћемо да кажемо да је живот сурова лутрија, кажемо „Ком опанци, ком обојци“. А зашто и како се таква изрека усталила у српском језику?

Да би се разумео израз „ком опанци, ком обојци“, потребно је, пре свега, знати шта су то опанци, а шта обојци.

Обојци су, у ствари, комад платна који се увијао око ноге да је заштити од жуљева и од хладноће. Опанак је боље штитио и био основна обућа у Србији до прве половине 20. века.

Још од раних цивилизација се правио од коже, да би своје место касније у индустријском друштву добила и гума. Изглед је зависио од неколико фактора, али најпре од умешности мајстора који га је правио.

Они опанци који нису били намењени за рад су имали украсе. На горњем делу су имали преплетај, уплетене танке траке од коже на занимљив начин. Што ситнији преплетај, то су опанци били вреднији. Да ли због моде, или због неке практичне употребе која није сасвим јасна, српски опанци су најчешће имали шиљке на врху. И звали су се „Шиљкани“.

Вук Караџић у „Српским народним пословицама“ даје овакво објашњење:

„Ком обојци, ком опанци. Кад се казује да ће се ко с ким побити или свадити, па ко буде јачи, или ко шта докопа. Ваља да су се негде двојица отимала око обуће, па је један уграбио обојке, а други опанке“.

Само порекло изреке није сасвим историјски прецизирано, али се верује да је везано за оружане сукобе. Опанци су били део ратног плена скиданих са побеђених, живих или мртвих, који су остајали у обојцима. Па „Ком‘ опанци, ком‘ обојци!”

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана