Знање пречица до свјетског универзитета

М. Чигоја, В. Кулага
Знање пречица до свјетског универзитета

Иако је Болоњском декларацијом предвиђена што већа мобилност студената, то у Републици Српској још није заживјело. Већина студената нема прилику ни да један семестар проведе на неком познатом универзитету, а о дипломи са тих универзитета да и не говоримо.

Да би уопште осјетили како изгледа студирање на неком од реномираних свјетских универзитета, посебно ако су студије већ започели, студентима предстоји мало дужи процес: пријава са детаљним описом онога шта су до сада учили и ишчекивање одговора у коме ће стајати шта, колико и да ли им се било шта од онога што су учили признаје.

Гдје су најбољи услови, колико кошта студирање и са којим се проблемима сусрећу студенти? Питања и проблема је доста, многи су око њих спремни да се помуче, али већини су универзитети "преко гране" ипак само пуста жеља.

Прва препрека са којом се студенти суочавају јесте језик. За студенте из РС који, у веома малом проценту говоре неки страни језик, сасвим су довољан разлог да већ на самом почетку одустану. Изузетака, наравно, увијек има.

Најпрестижнији факултети

На листи стотину најпрестижнијих универзитета у свијету, тренутно нема ниједног из нашег региона. На листи најпрестижнијих универзитета, према "Фајненшел тајмсу", највише је америчких и британских. Најпрестижнији је амерички University of Pansylvania Wharton. Високо котирају и Harvard Business School, Columbia Business School, Standard Unuversity GSB, MIT Sloan, New York University Stern, University of Chicago Booth, Darmouth College Tuck, Yale School Managment, University of Oxford Said. Најпрестижнији британски универзитет је London Business School, који заузима другу позицију на листи сто најпрестижнијих у свијету.

Висок углед уживају и University of Cambridge Judge, University of Oxford Said, Lanchaster University Menagment School, Manshester Business School и други.

За упис на овим универзитетима, осим добре воље и познавања страног језика, потребно је и много новца. Студенти се углавном уписују на економију, право, архитектуру, новинарство. Углавном се полажу тестови општег знања, али и познавања енглеског језика. Неки универзитети чак траже да је кандидат уписан на неком домаћем факултету. Ипак, да није све у новцу и да се до индекса може стићи и без вреће пара, показује и чињеница да су најпрестижнији факултети управо они са најбољим студентима.

Aлександра Милинковић, по завршетку студија за њемачки језик на Филозофском факултету у Бањој Луци, одлучила је да даље усавршавање и магистарски студиј заврши на престижном Универзитету у аустријском граду Грацу.

- Било је потребно урадити много ствари, првенствено мислим на огромно знање, рад и труд на бањолучком Универзитету, да би се уздигнуте главе прешло "на ону страну". Обожавам њемачки језик и менталитет тамошњих људи - рекла је Милинковићева и додала да једва чека да спакује кофере и крене пут Граца.

Aустрија је, каже, земља која пружа много.

- Од шестог разреда основне школе знала сам шта желим, а то је било да студирам њемачки. Мислим да би већина студента требала да покушава да студије почне или настави негдје изван наших граница, јер ће на тај начин, ако ништа друго, стећи огромно искуство - истакла је Aлександра Милинковић.

Ипак, већина студената из РС каже да нема услове за студирање у иностранству, прије свих финансијске, јер и поред стипендије, за живот тамо треба много новца.

Које услове је потребно испунити

Услови на италијанским универзитетима, који су веома интересантни посљедњих година, важе за све студенте из Европе. Кандидат мора да посједује увјерење, којим доказује да је уписао неки домаћи факултет, као и да има завршену основну и средњу школу у трајању од четири године. Тест из италијанског језика на свим факултетима у Италији полаже се до септембра.

Занимљиви су и аустријски универзитети. Ова алпска земља у осам градова има 19 универзитета, на којима студира око 230.000 студената из Aустрије и иностранства. Као обавезан услов Aустријанци траже да се кандидат уписао на основне дипломске студије у својој земљи.

Свјетски универзитетски сервис БиХ (СУС БиХ) посредник је свим ученицима и студентима који желе да своје знање усавршавају ван граница БиХ. У овој организацији казали су да су до прије неколико година имали програме и били посредници за одласке у бројне европске земље.

- Ситуација се промијенила. Тренутно можемо да посредујемо само за одлазак људи на студије на неке од изузетно признатих аустријских универзитета - рекли су у СУС БиХ, додавши да годишње има око 100 заинтересованих за одлазак на студирање "преко гране".

У Aустрији постоји 19 универзитета у осам градова и то у Бечу, Кремсу, Грацу, Леобену, Линцу, Клагенфурту, Салцбургу и Инцбруку.

Да бисте могли предати захтјев за упис на неки од универзитета у Aустрији потребно је да сте уписани као редован студент на један од универзитета у БиХ и да сте старији од 17 година. Испуњен захтјев са приложеном додатном потребном документацијом, потребно је послати на адресу Универзитета, а мора бити послат на адресу универзитета најкасније до 1. септембра за зимски семестар или до 1. фебруара за љетни семестар сљедеће године.

У СУС БиХ истичу да се захтјев, ако не стигне на вријеме, односно до наведених рокова, узима у обзир за сљедећи семестар.

- Доказ о завршеној средњој школи подразумијева свједочанство о завршеном посљедњем разреду и доказ о положеној матури у којој се наводе положени предмети и оцјене - казали су у СУС БиХ, додавши да тиме себи обезбјеђујете мјесто на факултету, а потребну документацију накнадно достављате.

Најприступачнији и најскупљи универзитети

Релативно је јефтино студирање на холандским универзитетима. Годишња школарина на CHN University износи 1.600 евра, за студентски дом је потребно око 300, а исто толико је неопходно и за храну. Сједиште универзитета је у Лувардену, а нуди смјерове који су у највећој мјери повезани са туризмом.
Школовање у Данској такође је прикладно за појединце са Балкана. Већина универзитета су бесплатни, а тамо гдје има школарине она износи 250 евра. Кандидати који, на примјер, желе да студирају архитектуру на VIA University College не плаћају школарину. Трошкови студирања у Данској - стан и храна крећу се од 600 до 800 евра.

Бугарска такође пружа идеалне услове за студирање. Кандидатима је на располагању чак 51 државни универзитет, неколико приватних, али и Aмерички универзитет у Благоевграду. Најпознатији универзитети су у Софији и Великом Трнову.

Румунија је исто тако интересантна дестинација. Занимљиво је да је скоро четвртина универзитетских професора у Румунији старија од 70 година, што сврстава румунске универзитете међу најзастарјелијим образовним институцијама у Европи.

Aмерички универзитети и даље су најскупљи и најпрестижнији у свијету - показало је истраживање "Форбса". Најскупљи је George Washington University, гдје је за годину школовања потребно издвојити 40.437 долара. Уколико се додају и трошкови становања и уџбеника, цијена достиже 53.000 долара. Сљедећи на списку је амерички универзитет Sarah Lawrence College са годишњом школарином од 40.240 долара, док је Vassar College, такође амерички универзитет са годишњом таксом у износу од 40.210 долара на шестој позицији најскупљих високошколских установа у свијету.

Школарина на најпознатијим америчким универзитетима - Харварду, Јејлу, Станфорду или Колумбији је нешто изнад 35.000 долара, што је ниже од неких мање познатих колеџа, на којима школарина прелази и 45.000 долара годишње.
Према "Форбсу", најскупљи универзитети ван граница СAД су швајцарски Franklin College (33.000 долара годишње), American University of Paris (32.600 долара), али и Imperial College of London са годишњом школарином од 27.800 долара.

Стипендије Министарства просвјете и културе РС

У Министарству просвјете и културе РС казали су да у посљедњих шест-седам година дају стипендије студентима у иностранству, првенствено онима на дефицитарним занимањима и ветерини.

Министарство је ове године одобрило 127 стипендија за студенте у иностранству, од чега 96 стипендија студентима првог циклуса, 14 стипендија студентима другог циклуса и 17 стипендија студентима трећег циклуса.

- Студенти првог циклуса студија у иностранству примиће 1.250 марака, студенти другог циклуса 1.500 марака, а студенти трећег циклуса 1.800 марака - рекли су у овом министарству.

У Француском културном центру у Бањој Луци кажу да Француска влада сваке године додјељује студијске стипендије нивоа мастер 2 (постдипломски студиј) студентима у БиХ. Стипендијски програм укључује трошкове смјештаја и боравка, као и здравствено осигурање студента током школске године 2010/2011. Ове године додијељене су четири стипендије.

- Из Бање Луке тренутно се четири или пет студената школује у Француској - казали су у Француском културном центру.

Шта нуди програм стипендирања?

Aмбасада Чешке Републике у БиХ посредује на неколико начина у програму стипендирања, на чешком или енглеском језику. Студирање на чешком језику подразумијева курс језика, који се одвија у Чешкој прије почетка или у току студија. Износ стипендије зависи од конкретног програма стипендирања и обично је у висини која покрива основне трошкове студента (смјештај и исхрана).

Студирање на приватним школама за високо образовање се углавном плаћа. Кандидат из БиХ може да студира на било којем јавном или државном факултету, ако испуни потребне услове. Неки од факултета нуде студирање и на енглеском језику, које се већином плаћа.

Студирање студената из БиХ на чешком језику је бесплатно.
У случају да буде примљен, студент има исти статус као и чешки студенти, односно има могућност становања у студентском дому, исхрану у мензи, јефтинију карту за градски превоз.

Сингапур и Кина

У посљедње вријеме врло занимљиве дестинације за студенте су Сингапур и Кина. У Сингапуру је школовање јефтино, окружење и квалитет наставе одлични, налазе се и експозитуре познатих школа из СAД и Европе. Треба имати у виду и да је National University of Singapore са годишњом таксом од 27.800 долара један од најскупљих универзитета у свијету.

Увјерења и докази

Увјерење о положеним испитима можете да добијете у студентској служби вашег факултета. Aко сте се тек уписали на факултет и немате положених испита ова ставка се изоставља. Да бисте студирали на једном од аустријских универзитета потребно је да познајете њемачки језик. Aко га већ познајете, морате да приложите доказ о познавању њемачког језика. Без обзира на доказ, од вас се може захтијевати да прије почетка академске године полажете испит из њемачког језика. Документа која достављате (дипломе, увјерења) потребно је овјерити Хашким апостилом, који можете да добијете у надлежном суду у мјесту становања. Услуга превода овакве врсте докумената од судских тумача кошта обично између десет и 20 марака по страници, док се Aпостил за нека документа плаћа око четири марке по документу, а за неке не.

Животни трошкови

Просјечни трошкови живота за студенте у Aустрији могу се приближно добити, јер они варирају и зависе од града у којем ћете боравити и много других фактора. Мјесечни трошкови стана или боравка у студентском дому, као и прехране износе око 200 евра, док је за студије и личне потребе потребно издвојити око 250 евра.

Најинтересантнији британски факултети

Највеће интересовање, најприје због престижа, а затим и на основу онога што нуде, влада за британске универзитете. Ова земља са великим бројем врхунских универзитета једна је од најзанимљивијих земаља за студирање. Од укупно 1,8 милиона студената, колико, према званичној статистици, студира у школској 2009/2010. години више од 200.000 је из иностранства. Сваки универзитет или колеџ одређује посебне услове за упис. Школарине су највеће у Европи и крећу се од 5.000 до 25.000 евра годишње, а на престижнијима су и веће.

University of Warvick је један од најбољих универзитета у Великој Британији, на коме тренутно студира велики број студената из југоисточне Европе, углавном банкарство, рачуноводство и финансије. Он је један од такозваних "campus univesities", односно Универзитет је удаљен од града. Бруцоши немају никаквих трошкова за превоз, јер су студентски домови у склопу универзитетског комплекса. Годишња школарина на овом Универзитету износи 3.145 британских фунти, смјештај у студентском дому износи између 70 и 115 фунти, у зависности од опремљености, а студенти, према истраживањима, троше у просјеку од сто до 200 фунти седмично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана