Златно одличје за сланину тешку 170 килограма

Срна
Златно одличје за сланину тешку 170 килограма

КАЧАРЕВО- Отац и син Жељко и Борис Рашевић из Кикинде добитници су златног одличја за најтежу и најширу сланину на манифестацији "Сланинијада" одржаној у селу Качарево код Панчева.

Сланина старијег Рашевића, била је тешка 170 килограма, док је сланина његовог сина Бориса била широка чак 16 центиметара.

Жељко је рекао да је поносан што је произвео сланину-рекордерку за коју му је, како каже, била потребна свиња тешка 300 килограма.

"Најтежа сланина произведена је у Хрватској и износи више од 190 килограма. Планирам да оборим тај рекорд за шта ће ми бити потребна свиња тежа од 450 килограма", рекао је Жељко Рашевић.

Свјетска "Сланинијада" у Качареву је велика туристичка манифестација посвећена сланини, чварцима, као и другим српским сухомеснатим специјалитетима.

У српском народу одавно је увријежено мишљење да је сланина и храна, и лијек и то за сваку прилику.

Качаревци кажу да је манифестација настала из чистог ината у сеоској кафани 1988. године.

Старо кафанско друштво кренуло је са расправом о свињокољу, припреми разних специјалитета, сушењу меса, па су "копља ломили" и око прављења добре сланине.

Свако за столом је тврдио да управо он прави најбољу, најукуснију, најдебљу сланину и тако је настала идеја за организовање ове манифестације.

 

Манифестација је одржана протеклог викенда

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана