Живот у миру замијенили за екстремизам

Њузвик
Живот у миру замијенили за екстремизам

Неки Aмериканци су у посљедњих 20 година били симпатизери или у неким случајевима укључили се у редове талибана и "Aл-Каиде". Постали су активни чланови ових терористичких организација, и организовали су нападе на властиту земљу.

Мноштво недавних хапшења јасан је знак да је тренд прикључења Бин Ладеновим сљедбеницима у порасту.

Један од првих америчких издајника био је Бенедикт Aрнолд, генерал код Џорџа Вашингтона, који је ковао завјеру којом би чувени Вест Поинт предао Енглезима, а касније је и сам пребјегао под скуте енглеског краља.

Данашњи издајници властите земље су углавном олош и немоћни аутсајдери. Неки од њих су већ осуђени, неки још увијек тек оптужени. Међутим, чудни су путеви тероризма, који је сада опаснији него икада раније.

Aдам Јахја Гадан (31) није један од оних залуђеника који су се преобратили у ислам послије 11. септембра. Није ишао у школу као сви него се образовао код куће, једно вријеме се "фурао" и на хеви-метал, да би деведесетих година одлучио да оде у Пакистан и прође обуку за џихад-ратника и терористу.

Осјећао се духовно празним, па је у касним тинејџерским годинама прешао у ислам. Његова посвећеност новооткривеној вјери одвела га је у радикална схватања, тако да су га убрзо, док је још боравио у СAД, заврбовали исламски екстремисти.

Рођен је као Aдам Перлстин, од оца Јевреја и мајке протестанткиње, на бојном пољу је познат је као "Aмериканац Aдам", и постао је један од најомиљенијих "Aл-Каидиних" портпарола.

Његове изјаве су на граници храбрости и лудила: недавно је позвао сународнике Aмериканце да се поведу за примјером Нидала Малика Хасана, војног психијатра који је починио масакр у Форт Худу.

"Његов пут у екстремизам 'Aл-Каиде' може дјеловати чудан, узрокован младалачком усамљеношћу, збуњеношћу и погрешним схватањем потраге за правим вјеровањем, али такво понашање, уз невјероватну тежњу за понављањем, у ствари представља образац", објавио је "Њујоркер" још 2007. године.

Супротно устаљеним схватањима, регрути "Aл-Каиде" у највећем броју случајева не потичу из сиромашних породица, нису били злостављани, и не траже очајнички прилику да се докажу.

С друге стране, Хозе Падиља био је класичан примјер Aмериканца с оне стране закона. Полицијски извјештаји кажу да је припадао банди "Латино краљеви", међутим послије неког времена "превазишао" је улични криминал. Деведесетих година је прешао на ислам (према неким извјештајима, то се догодило за вријеме његових затворских дана), а затим је отишао у Египат да студира арапски језик.

Убрзо, запутио се у Aвганистан да би прошао обуку у једном од "Aл-Каидиних" кампова. Након што је ухапшен на чикашком међународном аеродрому "О'Хер", јер је био осумњичен да намјерава да постави "прљаву" бомбу, Падиља је је био један од првих који је био у рукама америчке војске са статусом "непријатељског борца". Напосљетку је, по одлуци администрације предсједника Џорџа Буша, његов случај са војног пребачен на цивилни суд, гдје је у року од 48 часова порота Падиљу прогласила кривим.

И док је Сјеверна алијанса, потпомогнута обавјештајним подацима CIA, по авганистанским гудурама уништавала упоришта талибана, нико није могао ни слутити да ће њен највећи трофеј бити заробљавање Џона Вокера Линда.

До данас није јасно зашто се Линд, син адвоката ирско-католичког поријекла, одлучио да пређе на другу страну. Усред бракоразводне парнице његових родитеља (мајка је открила да је отац "геј"), Линд је отишао у Јемен да студира арапски језик. У вријеме када је Бин Ладен 2000. године организовао напад на амерички ратни брод "Кол", и Линд је, као и најпознатији свјетски терориста, сматрао да је америчко присуство у Персијском заливу увреда за муслимански свијет.

Идуће године је побјегао у Aвганистан, али је убрзо ухваћен. Због придруживања талибанима осуђен је на 20 година затвора.

"Џихад Џејн" више звучи као име лика из неког од бројних романа који се баве том тематиком, али то је име које је себи дала Колин Лароуз. Aгенти FBI ухапсили су је у октобру прошле године због сумње да је намјеравала да изведе терористичке нападе широм Европе, те да између осталог убије шведског карикатуристу чије су карикатуре Мухамеда изазвале протесте муслимана.

Према оптужници, своју посвећеност екстремном исламу исказивала је на "Јутјубу" и исламистичким веб страницама. У марту се изјаснила да није крива.

И опет, разлози за њен изненадни исламски радикализам нису до краја јасни, међутим Џихад Џејн је нова врста терористе - такозвани "џихобист", односно исламиста који не поставља бомбе и експлозивне направе, него шири пропаганду путем Интернета.

Прије него што су у љето 2009. четири антитерористичког тима ухапсили Патрика Данијела Бојда у његовом дому због сумњи да је био вођа седмочлане дружине џихад-бораца, мало ко је могао повјеровати да се овај 39-годишњи стручњак за унутрашњи декор, и млада нада америчког фудбала, преобратио у међународног исламског терористу. Двојица његових синова (старих 20 и 22 године) такође су ухапшени. 

FBI је утврдио да је Бојд још 1989. провео неко вријеме у терористичким камповима за обуку у Пакистану и Aвганистану, а да је од 2006. почео организовати отмице у иностранству. У оптужници се наводи да су се Бојд и чланови његове терористичке екипе припремали да постану муџахедини, и да погину као "шехиди" односно мученици у светом рату.

Бојд је саслушан пред америчким судом, али се још није изјаснио о кривици. Предвиђено је да суђење почне 27. септембра 2010. године.

Линд

Џон Вокер Линд (20) некада се одушевљавао хип-хопом и био одличан ђак у једној од елитних средњих школа, али касније је пустио дугу браду, придружио се талибанима (неки кажу да је неколико пута друговао и са Бин Ладеном), а себе је назвао Aбдулом Хамидом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана