Живот руских богаташица: Имамо 100 вила и сама их опремам

Jutarnji.hr
Живот руских богаташица: Имамо 100 вила и сама их опремам

Поглед у свијет супруга најбогатијих руских тајкуна: Сандра Николић, која коријене вуче и из Башке Воде, удала се за Андреја Мелниченка, "тешког" девет милијарди долара.

Бивша пјевачица сада је, каже, супруга с пуним радним временом. Жене богаташа рачунају с вртоглавим износима у случају развода. Рекорд је четири милијарде долара - пише Јutarnji.hr

Недавно је објављен нови попис руских милијардера који је узнемирио духове у тој "социјалној групи".

Наиме, у односу на 2014., с тог су пописа отпала 23 милијардера, што се није догодило откад је Русија прије 25 година одабрала пут тржишне економије и послала бољшевизам на историју депоније.

Најновији попис олигарха, који објављује руско издање Форбса, показује велике падове који су се догодили на најбогатијој сцени Русије - санкције које су САД, ЕУ те економске силе попут Јапана, Канаде и Аустралије увели Кремљу због умијешаности у украјинску кризу похарале су руске богаташе. Према новим подацима, Русија сад има 88 милијардера, у односу на 111 колико их је имала лани. Укупни губитак 200 најбогатијих Руса износи 80 милијарди долара, што је готово двоструки износ хрватског иностраног дуга. Маса богатства руских олигарха смањила се с 481 на 401 милијарду долара.

Финско-руски односи

Највише је изгубио Путинов блиски пријатељ Генадиј Тимченко којег су САД и ЕУ први ставили на попис за санкције, чиме су му онемогућили пословање у тим земљама. Тако је с 15,1 милијарде долара, колико је био "тежак" 2014., спао на "само" 10,7 милијарди па је "тек" осми на листи.

Али, иза сваког руског милијардера стоји и његова боља половина. О многима се мало зна, али већина њих привлачи пажњу свјетских медија својом појавом и ангажманом, углавном на функцијама шефица разних хуманитарних и домољубних удружења и фондова. Тако се Генадиј Тимченко тјеши уз своју супругу Елену, финску држављанку, коју је Владимир Путин одликовао Орденом пријатељства за допринос финско-руске дружбе. Елена није само фикус уз моћног мужа, него и сувласница бројних његових компанија по свијету, чиме сада желе заобићи санкције.

На челу пописа се први пут нашао Владимир Потањин, власник Нориљског никла, с 15,4 милијарде долара (зарадио 2,8 милијарди у односу на лани), који је стално био "ту негдје", а сада кад му је напокон кренуло, над његовом су се главом надвили тамни облаци - развод и бијесна остављена супруга Наталија која тражи пола иметка! Додуше, Потањинови адвокати растрчали су се доказујући да би евентуално у обзир могла доћи имовина до развода.

Иако се распао брак Потањина и мајке њихово троје дјеце, с којом је у браку био 30 година, најбогатији Рус није чекао, него се одмах оженио с дугогодишњом љубавницом и сарадницом Катарином која је 15 година млађа од бивше супруге.

Врхунски спортисти

С њом, наслађују се московски таблоиди, већ има и трогодишњу кћерку Веронику. А његова најстарија 31-годишња кћерка Анастасија трострука је свјетска првакиња у јет-скију, док је син Иван више пута био првак Русије. Руска јавност мало зна о Катарини, али тек је недавно ушла у орбиту. Колико ће на крају коштати развод њезина садашњег мужа, тек треба видјети. Наиме, судови у Русији и на Ципру раде на томе.

Али, то би могао бити нови рекорд, након недавне одлуке суда у Женеви који је изрекао највећу "бракоразводну имовинску пресуду" у историји Швицарске - Јелена Риболовљев извукла је од свога мужа Дмитрија, власника фудбалског клуба Монацо у којем игра наш Данијел Субашић, чак 4,5 милијарди долара. Чак је и Ирина Маландина, бивша жена Романа Абрамовича, успјела утржити тек нешто више од двије милијарде долара од богатства свог мужа.

Роман Абрамович, власник Челсија, на листи најбогатијих први је пут склизнуо испод десете позиције те је 12. са 12 милијарди долара. Дарија Даша Жукова, његова трећа супруга, једна је од најпознатијих и најгламурознијих жена руских богаташа.

Абрамович из брака с Ирином има петеро дјеце, а с Дашом већ двоје - сина Арона Александра и кћерку Леу. Руски таблоиди пишу да је Дарија поновно трудна. Али Дарија, за разлику од неких других супруга, води властити бизнис. Има модну марку Кова&Т коју су на црвеним теписима носиле сестре Олсен и Кејт Мос Мос, а продају је најексклузивнији бутици у 80 земаља. Власница је и Музеја савремене умјетности Гаража те с Полином, супругом још једног богатог Руса Олега Дерипаске, у власништву има и веб сајте spletnik.ru (сплетке).

Српско-хрватски зет

Романа и Дашу упознао је, на своју муку, најпознатији руски тенисер Марат Сафин (шушкало се да би се они вјенчали) у Барселони након утакмице Барселона - Челсија (2-1) у фебруару 2005. године. Љубав је планула, а посјед на карипском острва Saint-Barр-thélmu постао њихово гнијездо за раскошне забаве.

Одмах иза Абрамовича је "српско-хрватски" зет Андреј Мелниченко који је "тежак" више од девет милијарди долара. Његова супруга Сандра ( Николић), некадашња чланица популарног београдског женског састава Моделс, по мајци је из Башке Воде. О њиховој свадби на Азурној обали и данас се причају легенде. Наиме, тамо је саграђена православна капелица само за потребе вјенчања, а на свадби су пјевали Јулио и Енрике Инглесиас, Витни Хјустон и Кристина Агуилера.

За добар гастрономски окус бринуо се један од највећих француских кухара Алаин Дукасе. Сандра је позната по изјави како је бити жена милијардера "Full-time-job".

"Имамо куће у многим земљама, а сваку столицу и тањирић изабрала сам ја", изјавила је за лист Татлер.

Ирина Винер жена је Алишера Усманова, годинама најбогатијег Руса, који је сада пао на трећу позицију с још увијек импозантних 14 милијарди долара имовине.

Она је селектор руске репрезентације у умјетничкој гимнастици, а међу њеним пуленима била је и Алина Кабајева. За ту олимпијску и свјетску првакињу већ се дуго тврди да је Путинова прилежница, а упознала их је, наводно, баш Ирина. Зато ни не чуди што је Ирина Винер 2012. била у Путинову предизборном штабу.

Запросио је из затвора

Алишер је запросио Ирину док је 1988. био у затвору (послије га је суд на ревизијском процесу помиловао). Будући да је по националности Узбек, послао јој је, према узбјечкој традицији, мараму коју је Ирина прихватила. Њих двоје немају дјеце, али је њезин син Антон власник највећег ланца етничких узбјечких ресторана на подручју бившег СССР-а - Урјук.

Ирина се хвали да "мушкарца чини жена" и да она стоји иза сваког успјеха свог супруга.

Најсамозатајнија је Људмила Лисина, супруга власника највећих металуршких творница у русији Владимира Лисина, "тешког" око 12 милијарди долара. Лисин је дуго био недокучив за руске и свјетске медије. О његову приватном животу није се знало ништа, чак ни то колико има дјеце. Сад се наводи да Људмила и Владимир имају троје дјеце, али сваки медиј наводи разне полове и разну доб. Лисин чува своју дјецу далеко од јавности.

Штавише, нико нема ни њихове фотографије. Али, таблоиди тврде да је то најромантичнија олигарска веза: они су сједили у истој клупи у основној школи и заједно су још откад је Владимир био "обични" инжењер у Новолипецком металуршком комбинату чији је сад власник.

Људмила је власница једне од најпознатијих московских продајних галерија Сезона у коју се може ући само с позивницом. Познато је да скупља дјела руских умјетника с краја 19. и почетка 20. вијека, а све је почело кад јој је супруг за годишњицу брака купио слику једног од најпознатијих руских авангардних умјетника Петров-Водкина. Тада је осјетила велику љубав према умјетности која траје и данас.

Хуманитарним радом истиче се Марина Добрињина, жена Виктора Векселберга. Њезина удружење Добр вијек помаже дјеци са психичким тешкоћама, а с руским Министарством здравства учествујеу више од 100 пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана