Живот пише најбоље сценарије

Драгана Келеч
Живот пише најбоље сценарије

Након што је њен живот послужио као инспирација за телевизијску серију “Медијум”, за Алисон Дубоа чуо је цијели свијет. Ова жена из Финикса у америчкој држави Аризона, књижевник и мајка трију дјевојчица, тврди да може разговарати с мртвима, примати од њих информације и “читати” мисли живих.

Серија је снимљена по њеној књизи “Дон'т Кисс Тхем Гоод-Бџе” , а у серији њен лик, који се зове исто као она, тумачи Патриша Аркет. Она је студент права, одана жена и мајка три кћери. Забринута за своје здравље због тих снова, повјерава се мужу, који полако прихвата да је то истина. Алисон помаже тужилаштву својим “даром”, тако што одлази на мјесто злочина или разговара са свједоцима, а све да би “видјела” нешто што може помоћи у истрази. Детектив са којим сарађује такође прихвата да она стварно то може.

Права Алисон, док се школовала, радила је у тужилаштву у Финиксу. Пошто је добила диплому из политичких наука на Аризона Стате Университџ, провела је четири године учествујући у разним тестовима о парапсихологији. Удата је за Џоа Дубоу, инжењера аерокосмонаутике. Сама Алисон себе назива медијумом и профајлером.

Ова серија само је један од примјера ТВ серија у којима је као инспирација послужила стварна особа.

“Flashpoint”

Аутори хваљене полицијске акционо-драмске серије “Фласхпоинт” инспирацију за фиктивну јединицу СРУ пронашли су у стварној елитној јединици из Торонта - Емергенцџ Таск Форце (ЕТФ), која се бави случајевима с којима се сусрећу и протагонисти серије, те чине серију реалистичним приказом службе у којој на сваком новом задатку њени припадници ризикују животе.

Елитна тактичка јединица канадске полиције, такозвана Стратигиц Респонце Унит (СРУ) рјешава проблеме за које обични чувари реда нису обучени. Отмице, терористичке пријетње, добро организоване и наоружане криминалистичке групе неке су од пријетњи с којима се СРУ суочава. Опремљени најнапреднијим технолошким иновацијама и оружјем, чланови специјалног тима користе тактичка и преговарачка знања при рјешавању опасних ситуација.

“Симпсонови”

Приче о породици Симпсон постале су дио америчке културе, серија је освојила 27 “Еми” награда, звијезду на холивудској Стази славних, а Хомеров израз “Д'Ох” ушао је у Оксфордски рјечник 2011. године.

Иако је серија “Симпсонови” међу најгледанијим анимираним серијама и велики број људи је упознат са детаљима ове породице, као и многих других ликова из градића Спрингфилд, оно што многи гледаоци не знају је да је њен творац Мет Гренинг као инспирацију за Симпсонове користио управо своју породицу.

Хомер, главни лик у серији, носи име његовог оца, док је Маргарет Гренинг, његова мајка послужила као инспирација за Марџ Симпсон. Осим што је искористио њихове ликове и имена, користио је и мајчино дјевојачко презиме Вигам, које у серији носи породица шефа полиције. Једна од сестара Марџ Симпсон, Пети, носи име Метове старије сестре, као и Лиса Симпсон, која је име добила по другој сестри креатора ове серије, док је Меги Симпсон, најмлађи члан породице Симпсон, добила име по Метовој најмлађој сестри. Сам Барт Симпсон заснован је на Гренингу, иако је одлучио да лик назове Барт, јер му се учинило смијешним како звучи када отац виче на њега.

Творац серије Мет Гренинг крио је 23 године, колико се емитује серија, инспирацију за град, јер није желио људима да “поквари доживљај”. Недавно је потврдио да је град Спрингфилд у којем се радња серије одиграва заправо Спрингфилд у Орегону, у близини његовог родног Портланда.

- Схватио сам и да је Спрингфилд једно од најраспрострањенијих имена за град у САД и помислио сам “то ће бити кул”, сви ће мислити да је ријеч о њиховом Спрингфилду - рекао је Гренинг и додао да је и био у праву.

Неке улице у серији назване су по улицама у Портланду.

“Породица Сопрано”

У Њу Џерсију постоји месница “Сако”, која је годинама била сједиште мафијашке породице Де Кавалканте. Управо је ова породица била узор и инспирација за серију, која је постала свјетски феномен - “Породица Сопрано”.

У месници “Сако” је командовао један од гангстерских босова Анкл Џо Ђакобе, а у њој су обављена и многа велика хапшења. Због тога се и у серији Тони Сопрано и екипа налазе у месници и доносе одлуке, а не само да је “Сако” послужила као инспирација, већ су се у њој и снимале прве епизоде серије.

У многобројним анализама појавили су се и текстови који су се бавили разграничењем шта је фикција, а шта стварност у овој мафијашкој “сапуници”. Тако се и дошло до праве мафијашке породице Де Кавалканте, која је већ послије прве сезоне имала прираст нових чланова.

Прије неколико година, на суђењу припадницима породице Де Кавалканте, пуштене су траке снимљене прислушним уређајима ФБИ, на којима гангстери причају о серији, трудећи се да одгонетну ко је од њих описан у телевизијском хиту.

“Кости”

“Кости” је напета и атрактивна криминалистичка серија истраживачко-форензичарске тематике, која се од осталих серија које прате полицијску процедуру анализе трагова и остатака разликује великом количином доброћудног хумора, те емотивним односима међу главним ликовима. Популарна серија инспирисана је животом и радом праве форензичарке и аутора Кети Рајхс, која се у серији зове Темперанс Бренан, а глуми је Емили Дешанел.

Њени романи, а дијелом и њен стварни живот, послужили су као подлога за серију, а Кети је и један од продуцената. Она је тренутно професор на Универзитету Сјеверне Каролине у Шарлоту и ради у лабораторију за судску медицину канадске провинције Квебек. Током каријере учествовала је у идентификацији жртава ратних сукоба у Гватемали и Руанди, те написала низ стручних радова.

Парис и Никол

Звијезда серије “Пријатељи” Кортни Кокс користила је несташлуке познатих трендсетерки Парис Хилтон и Никол Ричи, али и тренутке из живота Бритни Спирс, да би створила лик контроверзне парти дјевојке за своју серију “Дирт”.

Кортни у серији глуми немилосрдног уредника таблоида, а најнесташније тренутке из живота развиканих Парис и Никол искористила је да би додатно зачинила лик Милан Карлтон у својој серији.

У другој сезони серије “Дирт” лик трендсетерке Милан, коју с Парис повезује име (град Милано) и презиме (Карлтон је ланац свјетски познатих хотела) ухапшен је због вожње супротном страном улице, што је заправо дјело за које је својевремено била кажњена Никол Ричи.

Милан Карлтон осим тога организовала је и луду јурњаву с папарацима по Холивуду, што је, иначе, једна од омиљених Бритниних забава.

Кортни је рекла да неће бити тешко препознати те тренутке из стварног живота.

- Врло лако ћете моћи идентификовати те ликове. Ми се само добро забављамо и надамо се да се нико неће увриједити због тога - додала је она.

“Сајнфилд” и “The Pretender”

Прије настанка серије “Сајнфилд” Кени Крејмер је живио у стану преко пута једног од ствараоца серије Лерија Дејвида. Управо су Кени и многе од његових необичних особина биле инспирација за луцкасти лик Козма Крејмера из ове серије, који је добио и његово презиме.

Кени је недавно постао овлашћени матичар, тако да сада може и вјенчати љубитеље тог ситкома.

Кени Крејмер већ годинама води туристички обилазак Њујорка по мјестима, која су постала славна по серији “Сајнфилд”.

“Тхе Претендер” је америчка играна ТВ-серија која је оригинално емитована од 1996. до 2000. Њен насловни протагонист је био Џерод (чији је лик тумачио Мајкл Би Вајс), геније и бивши вундеркинд с невјероватном способношћу да стекне и користи било какву вјештину, односно преузме идентитет и посао било какве особе. Радња је пратила његове напоре да избјегне оперативце тајанствене корпорације “Тхе Центре” која га је васпитала.

Стивен Лонг Мајкл и Крег ван Сикл, аутори серије, тврде да им је као инспирација за лик Џерода послужио Фердинанд Валдо Демара, легендарни варалица, који је “оперисао” педесетих година.

Демара је у својој је “каријери” преваранта глумио улоге љекара, управника затвора, свештеника и још којечега. Са варањем је започео 1941, када је, као двадесетогодишњак, приступио америчкој војсци и украо идентитет колеги из јединице Антонију Игнолији, под чијим именом ће и дезертирати, а потом и лажирати самоубиство.

Рањени орао

“Рањени орао” је најпопуларнији роман Мирјане Јаковљевић (Мир Јам), на основу којег је прије пар година снимљена истоимена популарна ТВ серија.

Грађански морал, начин живота, дат је са благом дозом хумора, а у центру пажње је љубавна веза двоје главних јунака, Ненада Алексића, ваздухопловног официра и Анђелке Бојанић. Мало је оних који знају да је инспирација за Ненада био пилот Момчило Максимчев, којег је послије пада његовог авиона, посјетила Мир Јам више пута у болници и детаљно с њим причала о свему. Момчила су, као и Ненада звали Бата, а имао је сестру Сеју. И понашање Ненада, као ваздухопловног официра, одговарало је лику Момчила Максимчева.

Момчило Максимчев завршио је ваздухопловну академију и имао је чин поручника када му се догодио пад авиона у којем је изгубио ногу.

Керум

Након што се почела приказивати хрватска серија “Ружа вјетрова” почела су нагађања да су инспирација за “мутикаше”, које глуме Нивес Иванковић и Стојан Матавуљ, били донедавни контроверзни сплитски градоначелник Жељко Керум и његова сека Невенка Бечић.

Наиме, Сплићани су баш у ТВ ликовима брата и сестре Одак, брата бизнисмена и ауторитативне сестре, препознали Керума и његову сестру.

- Чим су се њих двоје појавили у кадру и кад је он њој рекао “Секе!”, пала сам са столице од смијеха. Иако главни лик Стипе Одак није градоначелник, бави се бизнисом, десна му је рука сестра “оштроконџа”, па је сличност са Керумом и његовом сестром очигледна - један је од коментара Сплићана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана