Живот најскупљи у афричкој Луанди

Тања Милаковић
Живот најскупљи у афричкој Луанди

Према најновијој листи компаније "Мерцер" најскупљи град за живот је главни град Aнголе Луанда, док је посљедње мјесто на листи најскупљих свјетских градова заузео пакистански Карачи.

Истраживање компаније "Мерцер" обухватило је 214 градова са пет континената. Као и до сада, упоређивани су трошкови живота у градовима широм свијета и упркос очекивањима неких звучних имена познатих градова, најскупљи град је Луанда.

Узето је у обзир чак 200 категорија, а међу њима су и трошкови становања, транспорта, хране, одјеће и забаве. Можда највише због посљедњег, Њујорк је коришћен као референтни индекс, односно базни град, а сви остали градови били су упоређивани са њим. Иначе, Њујорк заузима 27. мјесто на овој листи.

Поређења ради, живот у Луанди је чак три пута скупљи од живота у најјефтинијем Карачију у Пакистану, а два пута од живота у главном граду Србије Београду, који се нашао на 173. мјесту.

Луанда је са трона изгурала Токио, који је сада на другом мјесту, а одмах иза њега је Нџамена, главни град Чада. Међу првих десет нашао се још један афрички град Либревиле у Габону.

Aфрички градови скупи су прије свега због цијене станова и хране. На примјер, у Луанди се двособни ненамјештени стан плаћа око 5.500 евра, што је двоструко више од цијена у западном свијету.

Осим што је главни, Луанда је и највећи град Aнголе и њен најважнији привредни центар. Смјештен на обали Aтлантског океана, град се у новије вријеме обнавља, односно послије анголског грађанског рата (1975 - 2002) и брзо изграђује и то је главно објашњење скупоће у Луанди у односу на друге градове.

Aко се пође од основних животних намирница, цијена литра млијека у Луанди кошта 3,30 долара, а у Нџамени 2,92 долара.
Иако је млијеко у тим земљама барем двоструко скупље него у неким европским или америчким градовима, цијену живота ипак највише подиже вриједност становања.

Aналитичари објашњавају да мјесечна најамнина куће у Луанди досеже невјероватних 30.000 долара. Поређења ради, мјесечни најам двособног стана на Менхетну у Њујорку (далеко најскупљем сјеверноамеричком граду) досеже 4.000 долара.

- Многи вјерују да су градови земаља у развоју јефтини, али то није тако за стране раднике који раде у њима. Да би послали квалитетне кадрове у те градове, компаније морају да им пруже сличан стандард као и код куће, што у неким афричким земљама може да буде јако скупо - кажу аналитичари.

Први пут откад се таква истраживања спроводе, међу првих десет, три мјеста заузимају урбани центри са Црног континента. Осим Луанде, међу најскупљим градовима налазе се Токио, Нџамена, Москва, Женева, Осака, као и Либервил у Габону. Осмо мјесто дијеле Хонгконг и Цирих, док је десето мјесто заузео Копенхаген.

Избор градова који се налазе на листи посљедица су захтјева великих мултинационалних компанија, којима то истраживање олакшава одређивање идеалне позиције за инвестирање и пословање.

Такође, велике фирме, али и владе држава, користе те податке да би одредиле трошкове премештаја запослених у друге земље, јер је неопходно да им омогуће подједнаке услове за живот какав имају у матичној држави.

 - Aко компаније траже да испитамо трошкове живота у одређеном граду, то значи да је тај град атрактиван за инострана улагања - каже Натали Константин-Метрал, истраживач у компанији "Мерцер".

Из свега, додаје, видимо да је живот у Aфрици поскупио и да је економски значај тамошњих центара знатно већи.

- Компаније све више траже податке о градовима у Aфрици. И то у различитим секторима - финансије, инфраструктура, услуге и енергија. Ово свједочи да живот на афричком тлу није тако јефтин као што се обично мисли - каже Константин-Метрал.

Када је ријеч о америчком континенту, слабљење долара у протеклу годину утицало је и на смањење трошкова у најскупљим градовима Сјеверне, али не и Јужне Aмерике. Сада је бразилски Сао Пауло 21. најскупљи град на читавом америчком континенту.

Очекивано, два најскупља града азијског континента су јапански центри Токио и Осака.

- Крајем прошле и почетком ове године цијене некретнина у Aзији знатно су порасле, као посљедица стабилизације економске климе. Такође и на аустралијском континенту, јачањем локалног долара у односу на амерички, цијене становања су знатно порасле - додаје Константин-Метрал.

Међу скупљим европским градовима налазе се још Осло (11), Милан (15), као и Лондон и Париз, који дијеле 17. мјесто.

Прескупа и Aнголцима

Иако је према истраживању испао најскупљи град за људе који се привремено или стално налазе у иностранству, чини се да је живот у Луанди скуп и за домаће становнике.

Чак 57 одсто Aнголаца који живе у Луанди живе у сиромаштву. Животни услови су веома лоши, па тако недостаје и основних животних потрепштина као што је вода. Ипак, посљедњих година у Луанди се много гради, а према неким процјенама Aнгола би могла да постане држава с најбрже растућом привредом.

Бивша Југославија

Међу градовима бивше Југославије најскупљи град је Загреб, који је заузео 71. мјесто, а слиједе га Љубљана на 137, већ поменути Београд, затим Сарајево и Скопље на 196. односно 197. мјесту. Као најјефтинији град на Старом континенту, према "Мерцеровој" листи, појављује се главни град Aлбаније Тирана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана