Живко Марјанац: Треба нам обучена, а не војска ради плата

Жељка Домазет
Живко Марјанац: Треба нам обучена, а не војска ради плата

Када говоримо о економској моћи земље, Оружане снаге БиХ су предимензионисане, рекао је у интервјуу за "Глас Српске" замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац.

- Сада имамо 10.000 војника и ако бисмо војску хтјели да опремимо, требала би нам велика средства, а данас војска троши више од 80 одсто новца на персоналне трошкове. Тренутно имамо војску ради плата, а не војску која ће бити обучена, опремљена и спремна за мисије - истакао је Марјанац.

* ГЛAС: Ове седмице обиљежена је 19. годишњица од настанка Војске РС. Колико је послије формирања заједничких Оружаних снага БиХ и Министарства одбране БиХ успјела да се сачува традиција Војске Републике Српске?

МAРЈAНAЦ: Она је успјела да се сачува путем пукова. Путем Трећег пјешадијског РС пука ОС БиХ сачувана је традиција, нарочито из посљедњег рата. На прослави Дана Војске РС вијорила се и застава РС, што је у складу са Уставом, јер и ова заједничка војска треба да баштини традицију Војске РС и да је борачке популације и народ у РС сматрају и својом. ОС БиХ су конципиране на бази пописа из 1991. године тако да је у ОС 33,6 одсто Срба, око 46 одсто Бошњака и 19,8 одсто Хрвата. Остатак је из реда осталих. Оне професионално и у складу са NATO стандардима раде, а основна њихова мисија је цивилна војна сарадња и мировне операције. Војска је професионална, али као и у свим срединама и ту има проблема јер се биљеже и крађе. Уосталом, каква је околина то се преноси и на ОС, тако да од 10.000 припадника увијек постоје људи који су склони кривичним дјелима.

* ГЛAС: Када је ријеч о руководећем кадру да ли је и ту присутна заступљеност према посљедњем попису?

МAРЈAНAЦ: Све што је договорено према попису се поштује, од министра и два замјеника па надаље. Тако је и на нивоу бригадира, мајора пуковника и припадника ОС БиХ. И за цивилна лица у ОС поштује се тај баланс из пописа и зна се ко попуњава које мјесто.

* ГЛAС: ОС БиХ потресале су велике афере у вези са извозом вишка наоружања. Постоје индиције да је вишак наоружања из БиХ завршавао у земљама које су под забраном Савјета безбједности Уједињених нација?

МAРЈAНAЦ: Када је ријеч о извозу наоружања и војне опреме, потписан је споразум о рјешавању вишка и у њему постоји један члан који се односи на остале уговоре. Односи се на ентитетска министарства која су сачинила те уговоре и донесена је одлука да се ти уговори реализују. Ријеч је о пет уговора који се реализују, а међу њима је рецимо уговор "Скаут три" и још неке фирме. У свему томе Министарство одбране даје сагласности и на сво наоружање намјенске индустрије која извози и дајемо сагласност да неће угрозити безбједност у БиХ. На то да ли је оружје извожено у земље које су под ембаргом УН и Европе ОС и Министарство одбране нису могли много да утичу јер то није њихов задатак, него Министарства иностраних послова. Међутим, испоставило се да су купци различитим трансакцијама, након што су је преузели, робу слали даље и она је завршавала у земљама које су под ембаргом УН. Пошто постоје пријаве у Тужилаштву, надам се да се води истрага.

* ГЛAС: Када је ријеч о вишку наоружања и војне опреме да ли је до сада РС, како је споразумом дефинисано, добила свој дио, односно 80 одсто вриједности опреме коју је унијела у ОС БиХ?

МAРЈAНAЦ: Предсједништво БиХ утврдило је начин на који ће се рјешавати вишак и то се ради продајом, донацијом или уништавањем. Донације су ишле према Aвганистану гдје је донирано 60 хаубица и МУП-овима РС и ФБиХ за попуњавање њихових формација. Други дио је ишао на уништавање које су пратили бројни проблеми, а нарочито на локацијама које су ван система ОС БиХ у појединим компанијама, попут "Претиса" или "Бинаса" гдје је дошло до одређених злоупотреба. Те ствари је испитивала SIPA и видјећемо до чега се дошло. Ми немамо резултате тих истрага нити знамо докле се с тим дошло. Сумња се да је ту било великих злоупотреба. Уништавање које је ишло у "Трону" у Добоју вршено је у складу са правилима и под контролом. Још није расписан тендер за продају секундарних сировина. Када се распише, од тога 80 одсто иде ентитетима који су унијели опрему, па ће тако свој дио добити и РС, а 20 одсто иде Министарству послије покрића свих трошкова.

* ГЛAС: Што се тиче уништавања у комерцијалним предузећима да ли ту имате увид?

МAРЈAНAЦ: До прије двије године у уништавање које је обављано у тим фирмама Министарство одбране није имало увид и не знам како је до тога дошло. Нису имали контролу када муниција и наоружање уђу на уништавање и делаборацију у фирме. Нису знали да ли је уништено, делаборисано, а постоји сумња да је то оружје растављано, чишћено и префарбавано па продавано. Ипак, шта се дешавало треба да утврде надлежни органи. Отприје годину и по уведен је правилник према коме ОС БиХ имају своју комисију која обавља контролу и у тим компанијама.

* ГЛAС: Колико Министарство и ОС БиХ имају проблема са вишком наоружања и војне опреме?

МAРЈAНAЦ: То је проблем не само ових институција него и цијеле БиХ, јер је ријеч о нестабилној муницији која се налази у близини насеља и увијек постоји могућност да дође до експлозија и угрози становништво које се налази у близини. Данас постоји више од пет хиљада тона такве нестабилне муниције. Стабилни дио, који буде за комерцијалну продају, чека расписивање тендера за продају који треба да буду расписани ове године, али видјећемо да ли ће се то десити.

* ГЛAС: Према неким процјенама, 2014. године сво наоружање и муниција у БиХ може се прогласити застарјелом. Како коментаришете ту чињеницу?

МAРЈAНAЦ: Према NATO стандардима сва муниција старија од 20 година је застарјела, тако да је комплетна муниција у БиХ застарјела. Можда постоји мали дио који је "млађи" од 20 година, али углавном је ријеч о старијој муницији. Све то оптерећује, као и спорост у самом уништавању. Имамо приватне компаније које не могу да учествују на тендерима због тога што нису плаћале порезе и поштовали законске обавезе. Ту се појавио UNDP који је то дао приватним фирмама. Постоји и једна америчка фирма која је заинтересована за то уништавање и може да те послове повјери тим комерцијалним фирмама.

* ГЛAС: Када је ријеч о вишку авиона, шта ће бити са њима?

МAРЈAНAЦ: Очекујемо да ће и ове године бити расписан тендер за продају. Колико знам, има заинтересованих купаца за ове летјелице. Што буду дуже стајале, све теже ће се продавати. Србија је још заинтересована за њих, а колико чујем има заинтересованих и из Хрватске. Интересовање постоји за авионе "галеб", а да ли ће бити заинтересованих за "јастреб" и "орао" заиста не знам.

* ГЛAС: Шта ће, према Вашем мишљењу, бити са Законом о пријевременом пензионисању војника којима су истекли уговори? Отпуштени војници најавили су тужбе.

МAРЈAНAЦ: Тај закон донесен је у предизборној кампањи и уопште није био реалан. Иако су Министарство финансија, Министарство одбране и Савјет министара били против тог закона, он је изгласан у Парламенту БиХ. Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић покренуо је иницијативу за оцјену уставности тог закона јер пензионисање на нивоу БиХ не постоји. Имајући у виду да само за ову годину треба обезбиједити готово 17 милиона марака, од чега се Фонду ПИО РС враћа 2,2 милиона марака, довољно говори да посланици нису водили рачуна о томе да ће у идућих 30 година финансирати 400 пензионера из ФБиХ, што ће коштати у сљедећих 30 година око 100 милиона марака, а да РС финансира те људе. Реалност је да овај закон није у складу са Уставом и законодавством БиХ, али видјећемо шта ће Уставни суд рећи.

* ГЛAС: Да ли су ОС БиХ предимензионисане?

МAРЈAНAЦ: Када говоримо о економској моћи БиХ мислим да су предимензионисане. БиХ не може да има све родове са оваквом економском ситуацијом. Према Прегледу одбране, у БиХ се предвиђа око 8.200 војника, официра и подофицира. Сада је то на оцјени у Бриселу који ће дати своје сугестије и он треба да прође Савјет министара, Парламент и Предсједништво БиХ. Ипак, сматрам да је и та бројка предимензионисана. Сада имамо 10.000 војника и ако бисмо војску хтјели да опремимо требала би нам велика средства, а данас војска троши више од 80 одсто новца на персоналне трошкове. Тренутно имамо војску ради плата, а не војску која ће бити обучена, опремљена и спремна за мисије.

Истрага

* ГЛAС: Недавно је покренута истрага и против неких званичника у МО и ОС БиХ који су примали мито да би запослили одређене војнике?

МAРЈAНAЦ: МО је доставило информацију Тужилаштву БиХ које треба да спроведе истрагу и видјећемо да ли ће бити покренута кривична одговорност. Сматрамо да има кривичне одговорности. Због истраге не бих говорио о именима, али није ријеч о кадру из РС. Према мојим информацијама, до тога је дошло када су приликом пријема у ОС БиХ потврде о некажњавању добијали и они који су били кажњавани и против којих је вођена истрага. Вјерујем да ће та истрага ићи и према судовима који су издавали такве потврде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана