Жене у друштву као код своје куће

Д. Келеч, В. Кулага
Жене у друштву као код своје куће

- Гдје је мјесто жени? Да ли је право мјесто за праву жену кухиња или канцеларија? Да ли савремена жена може и једно и друго у исто вријеме и докле су жене стигле у борби за своја права? На самом почетку 21. вијека, послије много времена борбе око равноправности жена и мушкараца, стање је повољније него прије стотинак година.

Aли иако су жене избориле право гласа, њихово учешће у јавном животу, нарочито политичком, далеко је од равноправног.

Многи истичу да је остварен знатан напредак у еманципацији жена у свим подручјима живота и просторима глобуса, међутим реалност каже да је остало много простора гдје се жена налази у подређеном, угроженом, па и у потпуно нехуманом положају. Мноштво традиционалних и патријархалних друштва и друштвених група и даље остварује вјечиту тежњу да жена остане заробљена у приватној сфери, везана за кућу и дјецу, да "служи" мужу и породици, жртвује се, да буде непримјетна, далеко од јавне сфере друштва и слободног грађанског живота.

Поставља се питање ко, како и када може помоћи савременој жени да побољша свој положај у друштву? Aко се подразумијевају услови напретка савременог свијета и активности појединаца онда је и побољшање положаја жена могуће кроз сталне активности неофеминистичких покрета и грађанских иницијатива у којим ће оне стално указивати на свој положај, путеве и начине његовог побољшања. У вријеме глобализације то питање постаје све значајније. Борба за примјену и поштовање људских права ствара простор за еманципацију жене у савременом друштву.

Замјеник министра иностраних послова БиХ Aна Тришић-Бабић казала је да жена на руководећим позицијама никада није било мање.

- Генерално у БиХ равноправност полова је само мит, о чему говоре и чињенице и бројеви, а једина која у томе предњачи је странка СНСД-а - рекла је Тришић-Бабић. Она је нагласила да је женама које нису образоване доста теже од оних које имају висок степен образовања.

- Жене са ниским степеном образовања, односно необразоване жене на селу, присиљене су физички да раде мушке послове, а то је већ дискриминација јер их друштво пушта да то раде и посматра их на један понижавајући начин - казала је Тришић-Бабић.

Она наглашава да су те жене присиљене да се на тај начин боре за своје породице. За оне жене које су на неки начин образованије, које имају факултет и које желе да напредују опет постоје предрасуде да ли ће стићи да све добро обаве, с обзиром на то да имају породицу, мужа, дјецу о којима морају бринути.

Према њеним ријечима, постоји још један тренд у нашем друштву, а то је да су многе жене које су настојале да се добро образују, због учења и потрошеног времена на образовању, нису успјеле да стекну породицу и врло је поражавајуће да има пуно жена које су саме.

Стручњаци кажу да је то извор сталног сукоба између мушкараца и жена, који се из дана у дан стално шири. Постоје бројни облици и начини којима се жена у савременим условима потискује на маргину друштва. То почиње од самог рођења (жеља да се роди син), наставља се у детињству кроз васпитање и припрему за "женске" послове, одабирање "женских" школа. Храбри се усуђују да кажу да и брак често постаје облик деградације, умјесто афирмације и потврђивања жене, јер је она често заробљеник породице и породичних односа, а некада трпи и директно насиље у породици. Потискивање жене "у страну" наставља се у економској сфери, политичкој и културној области. Рат, криминал, корупција и трговина женама као "бијелим робљем" представљају потпуну деградацију жене.

Жене некад и данас

У античким градовима жена је била ограничена на кућне послове и тако почиње процес удаљавања жена из области јавног живота, од центара економске и политичке моћи. Сама библијска предања говоре много о односу према жени и њеном подређеном положају. Без обзира на значајан напредак у еманципацији жена до кога је дошло, ипак се може констатовати да и даље остаје доста простора гдје женама предстоји напоран и дуг пут да се изборе за равноправан статус са мушкарцима. Оне су и даље потиснуте из главних друштвених токова, а узрок томе је неравномјерна расподјела моћи те традиционална култура, патријархална свијест и економска неразвијеност друштва.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић казала је да уколико је друштво сиромашније то је положај жена гори, јер породицу од сиромаштва чувају жене.

- Жена чини бољи живот за породицу, захваљујући томе што она јако много ради - рекла је Мајкићева.

Да би се жена, каже она, бавила политиком то може урадити тек оног тренутка када подигне дјецу, заврши све обавезе у кући, због чега има јако мало жена у политици.

 - Политика није посао који се може радити ад хоц, него тражи континуитет, због чега нема довољно жена у политици. На који начин би се могло помоћи женама у Српској и ФБиХ и уопште на простору западног Балкана да их буде више у политичком и јавном животу? То је првенствено везано за степен демократизације друштва - објашњава Мајкићева.

Она истиче да се, на основу тога колико жена има у Парламенту, односно у законодавној-извршној власти, може тачно израчунати какво је стање демократизације једног друштва.

- Жена се у друштву и јавном мјесту понаша као у својој кући. Шири позитивну енергију и својим радом доприноси, да се стање у друштву сређује на исти начин као што се брине о својој породици. Она тако брине и о фирми у којој се налази и институцији у којој ради - рекла је Мајкићева.

Она наглашава да повећање броја жена у политичком и јавном животу, значи много више оних добрих ствари, које су везане за сваку земљу.

- Да би нека жена заиста дошла на позицију моћи одлучивања, потребно јој је много снаге, енергије и знања да би то урадила, односно да је не би спријечили на том путу - рекла је Мајкићева.

Она је додала да нема разлике у плати и заради за послове исте тежине које обављају мушкарци и жене.

- У нашој земљи то није случај, јер за исте послове ми имамо исте плате тако да та врста дискриминације не постоји. Међутим, постоји тај тзв. "стаклени плафон" који онемогућава да жене дођу на мјесто моћи и одлучивања - додала је Мајкићева.

Од давнина нада у боље сутра

Жене које се одлучују за каријеру често су негативно доживљаване у  друштву, а кроз историју описиване су као хладне и прорачунате, јер у већини случајева не могу радити на високим положајима јер су за то "неспособније" од мушкараца. Доминација богова над бесмртним богињама и смртним женама као митолошка пројекција човјекове жеље и свијести представљала је показатељ мушкарцима да вјечито сумњиче жене, да немају повјерења у њих, да очекују превару и подвалу, да их држе даље од значајних мјеста и улога, те да могу да их користе као објекат за несметану употребу и задовољство, као "помоћно средство" за своје циљеве и намјере без било какве бојазни и моралне осуде.

Министар за економске односе и координацију РС Јасна Бркић казала је да се положај жена у друштву кроз историју мијењао на боље, те да су женама у Српској доступне руководеће позиције.

- Иако стварност каже да нема довољно жена на руководећим позицијама, у Српској има жена и у Парламенту, Влади РС гдје је од 16 министара, двије жене министри. Имамо потпредсједницу Народне скупштине РС, али иако су жене присутне у политици то није још увијек у довољној мјери - рекла је Бркићева.

Она истиче да традиционалне улоге и задаци жене и мајке, домаћице и супруге, у много освјежавају већи ангажман жена.

- Мислим да цијело друштво треба да створи услове да жена може успјешније да одговори свим задацима и захтјевима који се пред њу постављају. Жене су одговорне, организоване, савјесне и сасвим успјешно могу обављати све послове које раде и мушкарци - рекла је Бркићева и додала да жене, ни у ком случају, ако имају исте квалификације као и мушкарци, не би требало да примају мање плате.

"Играчи на позорници живота"

Подређеност жене мушкарцу и њен неравноправан положај кроз историју тумаче се као посљедица биолошке разлике између мушкарца и жене. Мушкарци су због своје хормонске структуре склонији агресивности и доминацији што су показивали још од времена ловачке привреде па до савремених софистикованих оружја. Жене су својом биолошком конституцијом погодне за рађање и одгој дјеце због тога треба да остану везане за кућу. То је једна од претпоставки о улогама која има за циљ да жену смјести у приватну сферу и да је изолује од јавног живота. Мушкарац себе представља као "играча" у више животних улога, док жену своди на једну улогу - мајке и домаћице.

Драмски умјетник и стручни сарадник Народног позоришта РС Љиљана Чекић казала је да је у области културе другачија структура људи, тако да је и положај жена другачији него у осталим областима, напомињући да у Српској има доста жена које су лидери у институцијама културе. Она је додала да је на овим просторима мали број жена менаџера, што осликава невесело стање у друштву.

 - Убијеђена сам да се жене у послу далеко више брину о својим радницима и њиховим потребама. Социјална димензија у  фирмама које воде жене више је задовољена - казала је Чекићева.

Она је нагласила да жена, ако није јака личност, неће доћи на руководећу позицију, док је код мушкараца нешто другачија позиција.

- Само јаке жене долазе на руководеће позиције и те куће, могу да очекују далеко бољи напредак него оне које воде просјечни мушкарци - истакла је Чекићева.

Она је нагласила да, када је у питању зарада која се односи за исте послове које обављају мушкарци и жене, у култури, нема дискриминације и да жене, најчешће, исто зарађују.

- У свијету позоришта има једна друга врста дискриминације. Већина писаца су мушкарци који боље познају мушку психологију, па је и више ликова у комадима који су писани за мушкарце - казала је Чекићева, додајући да је написан мањи број улога за жене, него за мушкарце, који су због тога у једној врсти професионалне предности.

Историјат 8. марта

Дан жена установљен је на Другој међународној конференција жена социјалиста 8. марта 1910. у Копенхагену, на иницијативу Њемице Кларе Цеткин, тадашње лидерке женског радничког покрета. Тај дан требало би да се обиљежава у знак сјећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и њујоршки марш више од 15.000 жена које су тражиле краће радно вријеме, боље плате и право гласа. Слабе мјере безбједности на раду тих година изазвале су и пожар у једној њујоршкој фабрици у коме је живот изгубило више од стотину жена. Упркос чињеници да је положај жена у свијету значајно унапријеђен у односу на давну 1911. годину, када је установљен 8. март, родна равноправност је тема којој треба дати већи значај.

Незапосленост

Број незапослених жена би се ове године могао подићи за 22 милиона према Међународној организацији радника (ИЛО) пише ББЦ. Глобална финансијска криза највише је погодила финансијски сектор, којим доминирају мушкарци, но сада су на удару нашле жене, како се криза шири и у друге секторе.

Жене у Србији

Жене чине више од половине становништва Србије - 3.852.000, а мање их је међу министрима, посланицима и менаџерима
Свака четврта жена у Србији трпи неки вид насиља
Мање су задовољне сексуалним животом од мушкараца и теже проналазе посао. Двије трећине стрепи од губитка посла,  већи број незапослених су жене - 55 процената. Разлика између зарада жене и мушкараца је 3,7 одсто у корист мушкараца. Жене примају мање пензије од мушкараца за 22 одсто. Од 2007. први пут у историји више жена добија диплому факултета. Више од половине жена мисли да је физички изглед битан за добијање посла, а истраживања показују да жене у кући раде пет пута више од свог партнера, а на селу и до девет пута више.

Друга страна историје

Иако нема писаних трагова из времена ловачко-сакупљачке привреде, према неким остацима из тог периода може се закључити да су жене тада биле веома цијењене и имале равноправан положај са мушкарцима, а можда и повлашћен. Прва неолитска револуција (око десет хиљада година прије нове ере) означава почетак обраде земље мотиком. Сматра се да је управо жена пронашла мотику и да је обрада земље био њен посао.

Жене на селу

Екстремно сиромаштво, неписменост, незапосленост, лоша или никаква сеоска инфраструктура су основни проблеми са којима се сусрећу жене у селима широм Српске. Већина њих у 21. вијеку нема приступ здравственим, социјалним, образовним и културним установама, а њихова улога је потпуно занемарена.

Равноправност полова

У Yендер центру - Центру за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске кажу да се залажу за увођење принципа равноправности полова у свим областима друштвеног живота и рада.

Службеник за односе за јавношћу овог Центра Дијана Тепшић казала је да су жене у нашем друштву и даље дискриминисане и да има велики број жена које су жртве насиља.

 - Жене често наилазе и на проблеме са послодавцима, због оснивања породице и непоштовања права које им припада, али у Српској ипак постоји велики број жена које су успјешне на свим пољима - рекла је Тепшићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана