Жене политичари између кухиње и јавног живота

В. Кулага, С. Тадић
Жене политичари између кухиње и јавног живота

Прије година и година јасно се знало гдје је мјесто жени, а ти неки коријени "пију воде" и у 21. вијеку. У времену иза нас неке промјене су, ипак, угледале свјетлост дана. Међу њима је и друга слика жене. Не из угла кухиње, него из важних фотеља, извршне, законодавне и судске власти.

Статистика показује да се из године у годину повећава број жена које се активно баве политиком, напредују у каријерама, а у исто вријеме успијевају да одрже слику себе као домаћице, мајке, супруге.

То, како су рекле, није лако. Истакле су да је и данас тешко бити жена, а још теже жена у политици. Кување, пеглање са једне, а састанци, разговори, власт или опозиција са друге стране. На ваги - једнак однос, али веома тежак за одржавање.

Жене у власти

Ниједан посао данас није лак. Сваки у себи садржи одређену дозу одговорности, посвећености и потребе да се све стигне на вријеме, а некада и прије рокова. Један од таквих на врху листе је посао премијера.

Република Српска је прошле године добила прву жену на тој позицији у својој историји. На том мјесту се и данас налази Жељка Цвијановић, која је раније радила као професор енглеског језика, асистент у Мисији Европске уније у БиХ, била савјетник предсједника Владе за европске интеграције, министар за економске односе и регионалну сарадњу РС. Из тог ресора засјела је у премијерску фотељу, која, како и сама каже, представља велику одговорност.

- Та функција је важна и носи пуно одговорности. Доживјела сам је тако да све оно што могу да ангажујем у себи и око себе ставим у функцију свега онога што морам да урадим и задовољна сам тиме - истакла је Цвијановићева за "Глас Српске".

Поред позиције премијера, активно обавља и страначке послове. Наиме, она је међународни секретара СНСД-а.

Дуги низ година у политици је и Сњежана Божић из СДС-а. Казала је да је радила разне одговорне послове у зависности од тога гдје ју је политика одвела, а водила ју је од позиције предсједника Скупштине општине до потпредсједника Народне скупштине РС.

- Дан траје жени много дуже него мушкарцу, јер без обзира на то којим се послом бави у оквиру политике, ради све те послове као и јача страна, плус послове које ради свака жена - сматра Божићева.

За бављење политиком је, казала је, потребно разумијевање.

- Да бисте били у овом послу, морате имати разумијевање дјеце, супруга. Ако не подијеле са вама све те послове, који су и саставни дио свих осталих, тешко је све постићи - закључила је она.

Какав је скупштински рад зна и Сњежана Новаковић-Бурсаћ. У политици је активна од 1996. године и једна је од оснивача Младих социјалдемократа, подмлатка СНСД-а.

Први пут је изабрана за одборника у Скупштини града Бањалука са 24 године на локалним изборима 2000. године, а тренутно је народни посланик у Народној скупштини РС.

Запослена је као љекар специјалиста физикалне медицине и рехабилитације у ЗЗФМР "Др Мирослав Зотовић". Удата је и мајка троје дјеце.

- У нашим условима бављење политиком вјероватно је теже него у мјестима са развијеном демократијом и дугогодишњом традицијом парламентарног живота, јер, уз многобројне политичке, социјалне и економске проблеме, овдје имамо и огромна очекивања у смислу рјешавања различитих личних проблема и захтјева - истакла је она.

Према њеним ријечима, од већине жена које граде каријеру најчешће се очекује да и даље имају водећу улогу у кућним пословима и васпитању дјеце.

Ситуација у погледу присуства жена у јавном послу је, како је рекла, из године у годину боља, али је женама теже да опстану, јер им се мање толеришу грешке, а теже граде и одржавају мрежу подршке. На питање колико је која жена спремна да се упусти у својеврстан ризик бављења политиком, Новаковићева је одговорила да највише зависи од личних потенцијала, спремности за рад, организационе и комуникационе способности, те могућности подношење значајне количине свакодневног стреса.

- Да би се бавиле политиком, женама је потребна истинска подршка и разумијевање породице и странке у којој дјелују. У СНСД-у има много жена спремних и способних да обављају и преузимају важне послове на свим нивоима власти, што смо и до сада показале, али укупно гледано, број жена активно присутних на политичкој сцени и даље је недовољан и потребно је подржати оне које то заиста могу и желе да раде - закључила је Новаковићева.

Једна од жена за коју бављење политиком није представљало проблем је и Горана Лиховић, предсједник Актива жена Градског одбора СНСД-а Бањалука. Обавља и низ других страначких функција, а запослена је у "Електрокрајини".

Поред редовног посла, политика, иноваторство и предузетништво жена су јој доминантна поља дјеловања.

- Политички сам била ангажована од гимназијских дана, а у посљедњих 12 година активно учествујем у политичком животу. Иако се политика често посматра као мушки посао, лично нисам имала већих проблема као жена која се бави политиком - казала је Лиховићева.

Додала је да су јој се понекад дешавале и симпатичне ситуације због тога што се бави политиком, посебно када би држала састанке у мјестима у којима постоје конзервативнији погледи на политику. Политичко дјеловање за њу је, казала је, велика одговорност, али и прилика да се утиче на процесе.

- Све то захтијева добру организацију и планирање времена, а често и одрицања на личном и породичном плану - истакла је Лиховићева и додала да се подршка породице подразумијева.

Поручила је­ да се политиком могу бавити особе које су спремне да много свог времена проведу на терену, да носе терет доношења одлука, понекад да поднесу пораз, те наиђу на неразумијевање или игнорисање.

- Особе које могу да нађу снаге у себи да се издигну изнад проблема, уз још већу вољу и жељу да раде, постићи ће жељене циљеве - порука је Лиховићеве.

Равноправност

Предсједник Удружења жена "Дервента" Нада Додиг од оснивања удружења ради на оснаживању жена у локалној заједници за јавно и друштвено ангажовање.

- Циљ нам је да оснажимо и мотивишемо дјевојке да се укључе у креирање политике и дају свој допринос у раду локалне заједнице. Посебан нагласак смо ставили на јачање капацитета Општинске комисије за равноправност полова, у чијем раду активно учествујемо - истакла је Додигова.

Додала је да су у стратегију развоја општине кандидовали тему економско и друштвено ангажовање жена на селу и да захваљујући подршци међународних донатора и општине, веома успјешно раде на реализацији тога.

Примјера успјешних жена које су пронашле себе у политици или које је политика пронашла стицајем околности је много само на подручју БиХ. Колико су способне и "оштре" на језику небројено пута су показале жене посланици СНСД-а и СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић и Александра Пандуревић.

Милица Марковић, посланик из СНСД-а на нивоу БиХ, осим тога је члан делегације БиХ при парламентарној скупштини Савјета Европе. Успјешних жена има и у ДНС-у. Међу њима је Споменка Стевановић, која кормилари посланичким клубом ове странке у Парламенту РС, гдје сједи и Радмила Коцић, која је из портпаролских вода прешла у политичке.

На листи успјешних су и Ана Тришић-Бабић, која је тренутно на позицији замјеника министра иностраних послова БиХ, Радмила Чичковић, која руководи Републичким заводом за статистику, Сребренка Голић, која се налази на челу ресора за грађевинарство у Влади РС, Горана Златковић, која предводи Министарство правде РС и бројне друге.

Бројних примјера жена у политици има и у сусједним земљама, а све се углавном слажу у једном - да бити у политици није лако, али и да је доказано да није немогућа мисија успјешно пловити у њеним водама.

Мисија

Мисија Организације за безбједност и сарадњу у Европи (ОЕБС) у БиХ одала је признање Агенцији за равноправност полова БиХ због објављивања Изјаве о опредијељености за равноправност полова за политичке странке.

Ова изјава биће понуђена свим политичким странкама у БиХ на потписивање пред идуће опште изборе, који ће бити одржани у октобру 2014. године.

- Надамо се да ће ова изјава помоћи стварању повољније климе у раном предизборном периоду у погледу остварења равноправности полова и кандидатуре жена на изборима - казала је замјеник шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Нина Суомалаинен.

Активизам

Координатор пројекта "Повећање активизма жена у мјесним заједницама" Јованка Поповић је истакла да константно ради на повећању активизма жена, посебно у мјесним заједницама.

- Пројекат "Повећање активизма жена у мјесним заједницама", који је смо почели ових дана, има за циљ повећање свијести жена о грађанском активизму и креирању услова за повећану видљивост и учешће жена у јавном и политичком животу на локалном нивоу - истакла је она.

Додала је да ће се жене, током пројекта, упознати са Упутством о изборним процедурама за чланове савјета мјесних заједница, те едуковати о начинима спровођења кампања за лобирање и заговарање да се гласа за жене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана