Жене политичара у Републици Српској

Милка Милуновић
Жене политичара у Републици Српској

О нашим политичарима сви знамо готово све. Знамо како изгледају, какав им је стил у опхођењу и понашању, како се облаче. Знамо како изгледају кад су љути, нервозни, весели, несрећни, кад губе и кад побјеђују. Насупрот томе, о њиховим животним сапутницама не знамо готово ништа.

Колико год политичари били познати и актуелни, њихове супруге су њихова сушта супротност. Нимало их не интересују медији и слава.

Када наше грађане питате шта знају о женама политичара, рећи ће вам понешто углавном њихове комшије и дугогодишњи кућни пријатељи, људи који их знају из времена када су били "обични".

Супруге славних мужева грађани Републике Српске, нажалост видимо на телевизији само онда када је у току гласање за политичке изборе и када се у елегантном костиму прикажу поред својих мужева, насмију у камере, спуштајући свој гласачки листић у велику кутију. Ту се њихова промоција завршава.

Рајка Кузмановића, Небојшу Радмановића, Милорада Додика, Николу Шпирића, Игора Радојичића и друге политичаре познајемо из медија и навикли смо се на њихова лица, глас и држање толико да о њима мислимо да знамо све. Политичари су најважнији и без њих не може да се деси и ријеши ниједна друштвена, економска, културна, духовна и свака друга ситуација. 

Док  политичари плијене пажњу јавности својом способношћу и шармом, за ту исту јавност још увијек је велика енигма ко су они у приватном животу и ко су им супруге, какве су? Јавност би да зна како се" прве даме" Републике Српске осјећају у улози супруга популарних мужева, да ли су промијениле животне навике откада им се мужеви сликају по новинама и појављују на телевизији, јесу ли се уобразиле и воле ли их стари пријатељи...

Просјечног човјека занимају све "ситнице" које живот чине животом и без којих је незамисливо да се направи било чија биографија.

Одговор на питање ко су супруге политичара који су обиљежили политичку сцену  Републике Српске, није нимало компликован, јер супруге наших политичара су једноставне жене које живе нормалним животом.

Оне су пристојно дистанциране од очију јавности, нема их у медијима, нису кренуле "раме уз раме" са својим мужевима да граде политичку каријеру, као што то чине супруге политичара широм, Европе, Aмерике и других континената. Супруге наших политичара љубоморно чувају свој приватни живот и немају политичких амбиција.

Супруга предсједника Републике Српске, Рајка Кузмановића Љубица Кузмановић је учитељица у пензији која је радила један од најважнијих послова на свијету - научила је читати, писати и рачунати на десетине генерација ђака-првака из Челинца и Бање Луке.

Ову шармантну даму и данас памте њени ђаци и пишу на Интернету писма у којој јој поручују да је "била и остала закон". Нико није био омиљен у бањолучкој основној школи "Бранко Ћопић" као што је била учитељица Љубица Кузмановић. Занимљиво је да нигдје нема електронских записа и порука у којој је њени ученици називају првом дамом Републике Српске, што сада и јесте.

Госпођа Љубица не воли да се слика и рекламира у улози предсједникове жене.

- Рајко је на почетку каријере био учитељ као и ја. Увијек сам подржавала његов посао, па и сада када је на највишој функцији предсједника РС - каже Љубица, којој године и пензија нису успјеле да униште враголаст осмијех и мек, смирен глас по којем је памте хиљаде првачића које је извела на животни пут.

Супруга предсједника Владе Републике Српске Милорада Додика, Сњежана Додик не воли да се експонира у медијима. Каже да политику настоји да држи далеко од куће и не мијеша се у мужеве послове. Сњежана је по занимању економски техничар и никад се није бавила политиком. Комшије из Aлександровца кажу да је то љубав још из средње школе и да је Сњежана увијек била скромна и одана.  Кажу и то да воли да се дружи и увијек радо угости пријатеље.

Недавно су у гостима код Додикових били Берние и Славица Еццлестоне. У гостопримство и ненаметљиви шарм Сњежане Додик увјерили су се многи важни и мање важни људи који су свраћали у њихову породичну кућу, на имању у Бакинцима.

- Сњежана не воли да се експонира у јавности и то није никаква лажна скромност. Она је једноставно такав тип. Тачно зна шта жели и тако живот организује. Веома је мудра, разборита и натпросјечно паметна. Живот је посветила дјеци и породици. Нимало се није промијенила, ни уобразила због тога што јој је муж предсједник Владе - прича прва комшиница породице Додик из Бакинаца.

За Сњежану Додик још каже да је једноставна и можда и прескромна.

- Никад нисам пожалила што нисам била запослена и што сам живот посветила мужу и кћеркама - каже Дијана Радмановић - супруга предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојше Радмановића. Додаје да јој једино смета што нема довољно приватности, јер сваки њен излазак са супругом прате тјелохранитељи.

Дијана и Небојша имају складан брак који траје пуних 30 година. Дијана је по занимању наставник музике и велики  поклоник умјетности. Чест је гост позоришних и филмских премијера и других културних догађаја. За Дијану Радмановић многи кажу да је најелегантнија од свих жена политичара и да јој пристаје готова свака комбинација коју обуче, јер је изузетно витка, савршене фигуре и достојанственог држања.   

Нада Шпирић, супруга предсједавајућег Савјета министара БиХ, дипломирани је економиста и запослена је у Рајфајзен банци. Госпођу Наду и поред више покушаја нисмо успјели добити.

"Не волим новинаре" - био је њен кратак одговор.

Ипак, о љубави брачног пара Шпирић, која се десила давно у Сарајеву, причају са много хвале други. Кажу да се нико није тако лудо волио као њих двоје и да су стално били заједно. Љубав траје и чини се да су њих двоје космички повезан пар.  

Супруг Никола поштује Надину жељу да задржи приватност и да се не експонира у медијима. Тако је рекао да не зна број њеног мобилног телефона, нити било који други њен телефон.

Најмлађа међу "првим дамама" је Сања Радојичић, супруга предсједника Народне скупштине РС. Сања је дипломирани економиста и ради у Министарству финансија РС. Од када је Игор на функцији предсједника Скупштине, каже да се у њеном животу само промијенио списак обавеза и распоред активности, јер супруг има више обавеза и мање времена него раније.

- Ништа друго у мом животу се није промијенило. Не волим претјерано показивање у јавности, ни сликање. На одређеним манифестацијама се појављујем једино ако је протоколом предвиђено да присуствујем догађају као супруга предсједника Парламента - каже Сања Радојичић. Додаје да има пуно хобија, али да су јој најдражи одласци у позориште. Мода јој није преокупација и не компликује много око облачење.

Да ли је случајност што су супруге важних личности у Српској толико скромне или је таква мода сада то нисмо успјели да откријемо. Ипак, нејасно је како се медији слабо интересују за приватни живот политичара и за њихове супруге. Нејасно је и због чега се супруге јавних личности, понашају тако скромно. Мало је необично, јер српска историја највише познаје жене које воле да диктирају правила моде, живота и стила. Прије стотину година српска краљица Драга увела је нову моду у Србију и стил живота комплетне елите. Данас су Српкиње, ако је судити по супругама наших вођа, изузетно скромне. Да је покојни Нушић жив вјероватно би га глава забољела, јер у Републици Српској ни случајно не би имао инспирацију да напише култну "Госпођу министарку" која је непоновљива сага о покондирености и умишљености жена политичара.

 Мишел

Мишел Обама, супруга новоизабраног предсједника Aмерике одмах се наметнула цијелом свијету као жена од стила, која се истиче истанчаним укусом и модним стилом. Нација је воли, јер Мишел уводи гламур који је толико недостајао породици Буш и што је реметило хармонију Бијеле куће која је навикла на отмјене и гламурозне станаре, који знају како је бити довољно близу и довољно далеко од свог народа. Мишел је док је трајала политичка кампања све своје обавезе подредила супругу па је небројено пута гостовала на ТВ станицама. Запажени су били њени наступи у шоу  Опрах Њинфри, Ларија Кинга и Џона Стјуарта. Мишел Обама  више пута је описана као Жаклине Кенеди, па је већ срочена и фраза" стил Мишел Обаме".

Кузмановић из Шешковаца

Педесеттрогодишњи возач из лакташког села Шешковци главна је звијезда свог села, јер се зове исто као предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић. Да ствар буде интересантнија, жена Рајка из Шешковаца имењакиња је предсједникове супруге и зове се Љубица. Рајка и Љубицу сви у селу зову предсједник и предсједниковица.

- Кад год дођем у Бању Луку сјетим се предсједника и увијек ми на ум падне да му се јавим, ако је то могуће, да му кажем да подржавам његов рад - рекао је Рајко. Љубица каже да никад није видјела своју имењакињу, икао свако вече редовно гледају дневник и остале емисије на РТРС.

Елена, Евита, Јованка, Имелда...  

Кроз историју и епохе смјењивале су се власти и властодршци, али само ријетке супруге јавних личности никад неће бити заборављене  и док свијет буде постојао о њима ће се причати.

Популарнија од мужа била су Евита Перон и Имелда Маркес, супруге бивших предсједника Aргентине и Филипина. Прва је била омиљена јер се борила за сиромахе и носила најскупље шешире и рукавице, док је Имелда Маркес била прави манијак за ципеле и имала их је више од 6.500 пари.

Пунђа Јованке Броз - Титове жене била је модни хит. Жене су је толико вољеле да су настојале да набаце који килограм да би имале "сармице" на стомаку као Јованка. У новијој историји најпопуларнија супруга српског политичара је Ружица Ђинђић, жена убијеног премијера Србије Зорана Ђинђића. Према оцјени јавности Ружица је прототип жене српског вође, која плијени шармом, љепотом, али и отмјеношћу и мудрошћу.

За разлику од Ружице, најомраженија супруга српских политичара је Мира Марковић, супруга Слободана Милошевића, коју памтимо са неизоставним цвијетом у коси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана