Жене мијењају понашање да би избјегле узнемиравање и насиље

Срна
Foto: Image by Angelo Esslinger from Pixabay

БРИСЕЛ - Жене су чешће од мушкараца изложене сексуалном узнемиравању и често мијењају понашање како би избјегле ризике у свом свакодневном животу, показало је ново истраживање које је обухватило близу 35.000 особа у земљама ЕУ, јавља "Јуроњуз".

Запањујућих 83 одсто жена у доби између 16 и 39 година ће промијенити начин и циљ кретања или ограничити особе са којима проводе вријеме како би избјегле насиље и узнемиравање, ограничавајући сопствене слободе да се заштите, наводи се у истраживању криминала Агенције ЕУ за фундаменталне права (ФРА).

Око 39 одсто жена у овој старосној групи стално мијења своје понашање из страха од напада или узнемиравања. Отприлике 41 одсто жена бар понекад избјегава да буде насамо са неким кога познаје, из страха од напада или узнемиравања, у поређењу са 25 одсто мушкараца, показало је истраживање.

Поврх тога, у години прије анкете више од сваке четврте жене биле су жртве узнемиривања.

Ово свеукупно истраживање, објављено у фебруару, о ставовима и погледу грађана ЕУ на криминал такође открива да је вјероватније да су мушкарци починиоци насиља и жртве. Али, иако су мушкарци чешће жртве физичког насиља него жене, жене су чешће изложене насиљу сексуалне природе.

Ово одражава забрињавајуће трендове других студија и анкета, као што је случај да су жене чешће од мушкараца жртве насиља од чланова породице, а рјеђе од мушкараца пријављују инциденте.

Агенција ЕУ за основна права позива на Међународни дан жена да државе чланице оснаже жене да пријављују инциденте како би боље заштитиле грађане од насиља и узнемиравања.

У међувремену, током пандемије повећан је број позива жена преко СОС линија због породичног насиља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана