Здрављем плаћамо препланули тен

Милијана Латиновић
Здрављем плаћамо препланули тен

Бањалука - С првим топлим данима многе даме извукле су из ормара хаљине и сукње, али многима од њих незамисливо је да обуку такве комаде гардеробе на бијело и неосунчано тијело. Самим тим, прољеће увијек са собом донесе и интересовање за соларијум. Жеља за препланулим теном, посебно код припадница љепшег пола, повећава број посјета разним салонима љепоте и соларијумима због кварцања.

Међутим, бројни свјетски истраживачи упозоравају да је ризик од оболијевања од меланома за особе које посјећују соларијум већи за 20 одсто. Посебно наглашавају ризик код особа које прије 35. године почињу с кварцањем. За ту групу ризик од оболијевања повећан је и до 87 одсто.

Осим тога, соларијум има и негативна естетска својства. Истраживања су показала да повећано излагање УВ зрачењу убрзава старење коже и појаву бора.

Дерматовенеролог др Алма Туцек-Ковачевић истиче да је употреба соларијума апсолутно некорисна.

- Вјештачко ултравиолетно зрачење је подједнако штетно као и природно јер оштећује гене. Оштећења касније могу довести до мутација и до настанка рака - рекла је Туцек-Ковачевић.

Додаје да они који иду у соларијум треба да знају да, иако су добили тамну боју, не значи да имају заштиту на сунцу.

- Пигмент који настаје у соларијуму је пигмент створен само на основу једне таласне дужине и није довољан као заштита на сунцу - упозорила је Туцек-Ковачевић.

Посебно истиче да је свуда у свијету употреба соларијума за особе млађе од 18 година апсолутно забрањена.

Стручњаци наглашавају да је, ако се и поред бројних упозорења о штетности одласка у соларијум одлучите на вјештачко сунчање, кожу потребно претходно припремити.

Савјетују да се пилингом уклоне мртве ћелије коже. Такође, потребно је уклонити шминку, трагове парфема и лосиона за тијело. Препоручују сунчање у купаћем костиму да би се заштитили интимни дјелови тијела. Лампе би по правилу требало да буду на удаљености од 20 до 30 центиметара од тијела.

Дерматолози истичу да соларијуме не смију користити особе које имају велики број младежа, дјеца, особе код којих постоји тенденција ка пјегавости као ни они који често имају опекотине од сунца, премалигне или малигне промјене на кожи, особе које на себи имају козметичке препарате те они који користе лијекове као што су: антидепресиви, антибиотици, псоралени, антигљивични лијекови и антидијабетични лијекови.

С друге стране, постоје и они који тврде да соларијуми имају и добре стране. Истичу да УВ зраци активирају стварање витамина Д у кожи, а без њега нема чврстих и здравих костију. Витамин Д утиче на форму и виталност, јача организам, помаже у борби против стреса. Такође, повећава отпорност на кашаљ, прехладу и грип те јача имунолошки систем.

- Акне се под утицајем УВ зрака такође повлаче, јер зраке спречавају производњу себума у кожи, а накупине себума су, уз бактерије, главни опасни садржај акни. Осим тога, показало се да УВ зраци подстичу добро расположење и дјелују антидепресивно - тврде стручњаци.

Меланом

Меланом је једна од најопаснијих врста рака, а све чешће захвата младе особе, између 15. и 35. године живота, и око 20 одсто обољелих умире од те злоћудне болести. Штета коју УВ зраци соларијума чине не настаје одмах него с временом, а са сваким сунчањем шанса за развој рака коже је све већа.

 

Забрана соларијума

У већини аустралијских држава први дан 2015. године обиљежила је и забрана комерцијалног коришћења соларијума. Ова "земља опекотина" има једну од највећих стопа пораста најзлоћуднијег рака коже, меланома, у свијету.

Аустралија није прва земља која је забранила соларијуме. Бразил је 2003. забранио коришћење соларијума малољетницима, а потом 2009. забрану проширио на све узрасте. Коришћење соларијума забрањено је за малољетнике у Белгији, Холандији, Финској, Француској, Њемачкој, Шпанији, Исланду, Норвешкој и Литванији.

 

Задржавање у соларијуму

Тип 1 - Није препоручљиво постизање тамније боје честим одласцима у соларијум

Тип 2 - За постизање преплануле боје тијела потребно је неколико одлазака у соларијум у трајању од од пет до 10 минута

Тип 3 - Ефектан учинак већ код прве или друге посјете соларијуму у трајању од 10 до 20 минута

Тип 4 - Већ након првог сунчања у трајању од 20 до 30 минута постиже се смеђа боја

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана