Због старатељства се туку, пријете и износе прљав веш

Маријана Миљић
Због старатељства се туку, пријете и износе прљав веш

Развод и растанак су, без икакве сумње, једно од неугоднијих и најстреснијих искустава, а посебан проблем настане када се покрене питање ко ће да добије старатељство над заједничком дјецом.

Иако многи успијевају да се мирно договоре, битке за старатељство често знају да се претворе у сукоб у којем особе које су донедавно дијелиле све не бирају средства да оцрне једно друго.

Изузетак нису ни свјетске звијезде. Ако се узме у обзир да су стално под лупом јавности и да се мотри на сваки њихов корак, није чудно да ситуација често измакне контроли. Тако су физички обрачуни, изношење прљавог веша, пријетње и увреде постали саставни дио борбе за дјецу када је ријеч о богатим и славним.

Хали и Габријел

Медији широм свијета ових дана готово свакодневно извјештавају о правом "рату" који се још од 2010. води између холивудске глумице Хали Бери и њеног бившег момка, канадског манекена Габријела Обрија, због старатељства над кћерком Налом, које дијеле одлуком суда.

Обри и Бери до сада нису бирали средства, а сваки њихов окршај обавезно је доспијевао у медије. Обри је више пута изјавио да се боји да Хали жели да му заувијек одузме кћерку Налу, јер жели да је одведе у Француску да би започела нови живот с француским глумцем Оливијеом Мартинезом, са којим се вјерила. Хали се с друге стране труди га на суду прикаже као неодговорног родитеља и потпуно му одузме старатељство над дјететом. Ипак, њен захтјев за исељење из САД суд је одбио 9. новембра.

Ситуација је кулминирала недавно на Дан захвалности када је у Халиној кући избила туча између Оливијеа и Габријела. Полиција је била позвана да заустави тучу из које је Обри изашао са сломљеним ребром, масницама на лицу и у затвору, након што је ухапшен због напада и сумње да је изазвао тучу. Обрију је забрањен прилаз Беријевој, Нали и Мартинезу, али је судија издао и забрану приласка Оливијеа Габријелу. Обри, наиме, тврди да је Оливије пријетио да ће га убити, те да је нападнут без икакве провокације. Обри тврди да га је Оливије оборио на земљу и ударио му главу о плочник, оптуживши га да их "кошта три милиона долара" због парнице око старатељства.

- Звали смо полицајце. Рећи ћеш им да си ти мене напао или ћу те убити - наводно је Оливије рекао Габријелу. Габријел је открио да му је Мартинез пријетио и дан прије туче на приредби у Налиној школи.

Канађанин се нада да ће своју невиност доказати помоћу снимка са безбједносних камера, ако нису обрисани, а на суду треба да се појави 9. децембра.

Занимљиво је да је јавност углавном стала на страну Габријела.

Алек и Ким

Прије "Бранђелине", најљепши и најпопуларнији холивудски пар били су Алек Болдвин и Ким Бејсингер. Њихова велика љубав крунисана је рођењем кћерке Ајрленд. Славни глумачки пар се, међутим, убрзо развео и почео борбу за старатељство у којој нису презали ни од чега.

Алек је недавно на "Твитеру" открио да је сањао о томе да убије адвоката своје бивше супруге. Болдвин је признао да је желио да убије и уредника сајта ТМЗ јер се одважио да пренесе вијест да је 2007. преко говорне поште своју тада једанаестогодишњу кћерку назвао свињом, због чега је услиједио скандал великих размјера.

- Молио сам се тада Богу сваке вечери да ми не дозволи да се пробудим ујутро. Размишљао сам у који мали град да одем и починим самоубиство. А онда сам помислио које ће посљедице моје дијете да има због тога. О себи нисам размишљао - рекао је Алек касније, а Ким је тада дефинитивно тријумфовала на суду.

У спорној поруци, фрустриран што му се кћерка не јавља на мобилни телефон у договорено вријеме, Алек је назвао тада једанаестогодишњу Ајрленд "безобзирном малом свињом". Његова порука је изазвала буру у медијима, која је кулминирала његовим извињењем у којем је за цијели случај оптужио "једну особу" с којом већ годинама води фрустрирајућу битку која га је довела до губитка стрпљења.

Многи су, међутим, више замјерили Ким што је дала снимак у јавност него Алеку који је дјетету изговорио непримјерене ријечи.

Алек је успио да са кћерком изглади све проблеме и с њом се данас радо појављује у јавности.

Бритни и Кевин

Једна од најпознатијих "прљавих" битака за старатељство водила се између поп звијезде Бритни Спирс и плесача и репера Кевина Федерлајна. Цијелу причу будно су пратили медији, због чега је Бритни завршила у болници након што је доживјела слом живаца, а у рату су најгоре прошли њени и Кевинови синови Шон Престон и Џејден Џејмс.

Бракоразводна парница Бритни и Кевина завршена је девет мјесеци пошто је поп пјевачица поднијела захтјев за развод. У почетку су дијелили бригу о двојици својих синова, али је седмицу послије службеног датума развода Кевинов адвокат поднио захтјев за измјену уговора у корист свог клијента.

Папараци су Бритни, Кевина и дјецу пратили у стопу, а показало се да поп принцези родитељство није била јача страна, јер су јој деца испадала из наручја, а често је била пијана или под утицајем лијекова, због чега је постала психички нестабилна, па је боравила и у неколико центара за одвикавање од зависности.

Америчко судство је реаговало на бројне медијске извјештаје, па је у октобру 2007. суд одредио да само Федерлајн може бити старатељ.

Бритни се послије тога потпуно психички сломила, а сљедеће године је хоспитализована након што није хтјела да му врати дјецу, а Бритни је из њеног дома одвезла хитна помоћ коју је позвала полиција.  Настао је прави циркус, а Бритни је псовала окупљене фотографе и новинаре и "поздравила" их показивањем средњег прста.

Ипак, Бритни је у јулу 2008. постигла нови споразум са мужем, на основу којег је добила право да посјећује своје синове.

- Да могу да промијеним ствари, била бих са својом дјецом 24 часа, сваког дана у седмици. Требало је да спакујем децу, напустим Холивуд и вратим се у родни дом у Луизијани када је све кренуло низбрдо - рекла је касније Бритни.

Ситуација се ове године смирила и Кевин је дозволио да Бритни, која је у међувремену успјела да свој живот доведе у нормалу, преузме активну улогу у васпитавању синова.

Шерон и Фил

Брак између холивудске звијезде Шерон Стоун и издавача Фила Бронштајна изгледао је идеалан, али је пар послије неколико година одлучио да се разведе.

Све је текло мирно док на ред није дошло питање старатељства над усвојеним сином Роаном. Борба за старатељство мјесецима је пунила ступце новина, а завршила се поразом Стоунове 2008. године. Звијезда филмова "Ниске страсти" изгубила је право на заједничко старатељство јер "није испунила своје обавезе".

У јавност је изашао судски извјештај у којем се, између осталог, наводи да је Шерон хтјела да убризга ботокс у стопала свога сина због непријатног мириса. Суд је оптужио и за прекомјерне, драматичне реакције, а документ открива да је она била убијеђена да њен син има проблема са кичмом иако, како је рекао суд, није било конкретних доказа који би подржали ове тврдње.

Фил је добио пуно старатељство над тада осмогодишњим Роаном, а Шерон може да га посјети само једном мјесечно.

Ашер и Тамека

Пјевач Ашер је у августу ове године добио судску битку за старатељство против своје бивше супруге Тамеке Фостер, која је задржала старатељска права, а синове Рејмонда и Највидија Елија може да посјећује у договору са Ашером.

То је епилог вишемјесечне борбе у којој Ашер, Тамека и адвокати никога нису штедјели. Тамека је тражила пуно старатељство над дјецом, као и новац за њих, дадиљу и још додатног новца.

Ашер се у неколико наврата расплакао у судници, а адвокат његове бивше супруге настојао је да докаже да је пјевач лош отац и да му је више стало до забава него до властите дјеце, а да би то доказао, на рочишту је показивао слике са Ашерових дивљих забава по Европи које су снимљене почетком године.

Тамекин правни тим и она сама тврдили су и да пјевач има проблема са дрогом, те да се неријетко дрогира пред дјецом, а Ашер је бившу супругу оптужио да је лоша мајка која се уопште није успјела повезати с дјецом.

Ситуација је кулминирала трагичном смрћу Тамекиног сина из првог брака, мјесец прије пресуде, због чега је Ашер желио да одгоди суђење. Тамека га је оптужила да покушава придобити симпатије јавности и медија, те да се није ни појавио на Кајловој сахрани.

Суд је ипак пресудио у његову корист.

Кели и Данијел

Звијезда серије "Трачара" Кели Рутефорд остала је у септембру ове године без петогодишњег синчића и трогодишње кћеркице након што их је љетос послала на љетовање у Монако код бившег мужа, богатог њемачког бизнисмена Данијела Гиршча. Данијел их једноставно није вратио, а суд у Лос Анђелесу пресудио је у његову корист.

Кели и Данијел растали су се док је она била трудна с њиховим другим дјететом, а он је о рођењу њихове кћерке дознао из новина. Битка за старатељство почела је и прије рођења малене Хелене и била је пуна оптужби бивших супружника, које су многе згрозиле.

Обоје су једно другом приговарали да су лоши родитељи који запостављају своју дјецу. Данијел је Кели оптуживао да не зна чак ни да растави дјечија колица и да већину времена проводи на сету или код козметичара и фризера. Она је њега оптужила да је због физичких пријетњи двапут морала да зове полицију и да је заправо он тај који занемарује дијете.

Сукоби су отишли толико далеко да је суд морао да одлучи чак и око њиховог неслагања у вези с тим треба ли тада трогодишњег Хермеса учити да иде на ношу или да и даље користи пелене. Ситуација је ескалирала кад је Кели оптужила Данијела да зарађује шверцом дроге и оружја у Јужној Америци, због чега му је одузета америчка виза.

Суд је, међутим дао пуну подршку њиховом оцу јер сматра да му глумица превише брани да учествује у њиховом животу и Кели дјецу може да види једино ако оде у Монте Карло.

Мија и Вуди

Један од најпознатијих спорова је и онај који су за бригу о троје дјеце водили славна глумица Мија Фароу и редитељ Вуди Ален. Њихова дванаестогодишња љубавна веза завршила се када је Мија открила љубавну везу између Алена и Сун Ји - њене усвојене кћерке из брака са Андреом Превином. Послије овога услиједила је борба за старатељство, током које је, између осталог, у јавност изашло то да се Вуди не брине за дјецу и да не зна чак ни то које дијете спава у којој соби. Битку је добила Мија.

Памела и Томи

У Холивуду дуго није било тако безочне игре и ниских удараца у судском спору као што је била она 2001. између глумице Памеле Андерсон и рок музичара Томи Лија за старатељство над синовима Брендоном и Диланом, а ниски ударци су се само редали.

Памела је послије развода 1998. године тражила пуно старатељство и да суд надгледа Томијеве посјете дјечацима. Тврдила је да је Томи опасан човјек склон грубостима, да је неодговоран и да није способан да буде добар родитељ.

- Пошто ме је неколико пута претукао пред њима, због чега је провео неко вријеме у затвору, дјечаци га се толико плаше да вриште и плачу када морају да иду код њега. Цијели његов живот врти се око алкохола. Страхујем за њихов емотивни и физички развој када су у његовој близини - говорила је Памела.

Ипак, дугогодишњи однос препун љубави и мржње између ње и Томија завршио се на крају миром, јер су касније у неколико наврата поново живјели заједно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана