Због чега је Дајана била принцеза, а Кејт Мидлтон није?

ГС
Foto: b92.net

Војвоткиња од Кембриџа, једног дана ће сједети поред принца Вилијама када наслиједи престо. Иако је супруга принца Чарлса била надалеко позната као принцеза Дајана, војвоткиња од Кембриџа - Кејт Мидлтон, није принцеза Кејт. Због чега је то тако?

Кејт Мидлтон придружила се краљевској породици 2011. године када се удала за принца Вилијама. Пар који се, након упознавања на универзитету, забављао неколико година, сада има троје деце: принца Џорџа, принцезу Шарлот и принца Луиса.

Наиме, у породици принчева и принцеза, Кејт није једина која није позната по титули принцезе. Након вјенчања принца Вилијама и Кејт 2011. године, краљица је сину дала војводство, због чега је пар и добио нови префикс, па су постали војвода и војвоткиња од Кембриџа, преноси Б92.

Међутим, ово није једина титула коју Кејт носи. Када је у Шкотској, она је позната као грофица од Стратхерна, док је у Сјеверној Ирској - Лејди Царрицкфергус.

У краљевској породици, жене имају сљедеће титуле: принцеза, војвоткиња, грофица, бароница. Упркос свом положају, Кејт још увијек није позната као принцеза. Та титула је углавном резервисана за биолошке потомке владајућег монарха, што значи да ће Кејтина ћерка Шарлот моћи да користи титулу принцезе.

Све жене из краљевске породице, које су директно повезане са краљицом, такође носе титулу принцезе: принцеза Ана, принцеза Беатрис, принцеза Ежени, принцеза Шарлот.

Многи коментатори краљевске породице брзо су истакли да Дајана, принцеза од Велса, није била директни рођак краљице, а ипак је била позната као принцеза.

Међутим, то никада није била њена званична титула, већ ју је принцезом прогласила јавност, с обзиром на то колико је била популарна. Званично је била Дајана, принцеза од Велса - титула коју је преузела од Чарлса, принца од Велса.

Дакле, технички гледано, Кејт јесте принцеза - због брака са принцом Вилијамом, али војвоткиња од Кембриџа никада неће моћи званично да буде принцеза Кејт.

Могуће је, опет, да ће је јавност тако прозвати, једном када принц Чарлс постане краљ, а принц Вилијам буде сљедећи принц од Велса - што ће Кејт такође учинити принцезом од Велса.

Све жене које се удају за принчеве у оквиру краљевске породице стога су принцезе преко својих мужева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана