Заводљиви ритмови забрањених плесова

Вања Штрбац
Заводљиви ритмови забрањених плесова

Стриптиз барови, полуголе дјевојке, задимљене просторије и мноштво мушкараца гладних погледа асоцијација су на "плес око шипке". Ту слику углавном носимо из филмова америчке продукције, гдје дјевојке заводљивим покретима тијела маме мушкарце и играју за паре.

Међутим, овај плес више није намијењен само за клубове и дјевојке лаког морала. Широм свијета отварају се плесне школе у којима све заинтересоване припаднице љепшег пола могу да дођу и науче вјештине овог женственог спорта.

Свим онима које желе да буду заводљиве за своје мушкарце, или само да се опусте уз неку спортску активност намијењену женама, врата ових плесних школа увијек су отворена.

У "Bleecker" позоришту у Њујорку недавно је одржано и такмичење у овом плесу, што је потврда да сваким даном добија све већу популарност.

Aмеричка побједница Џенин Батерфлај из Лас Вегаса отпутоваће у Aустралију, гдје ће бити одржано свјетско такмичење у овом еротски набијеном спорту.

Интересантно је да је у "плесу око шипке" голотиња попут танги строго забрањена.

Прије неколико година звучало би невјероватно да ће овај плес постати овако популаран међу дјевојкама и женама, баш као и плесови који су због своје заводљивости током деценија били забрањивани.

Неки од забрањених плесова били су мамбо, танго и ламбада.

Земља поријекла мамба је Куба, гдје су га довели насељеници са Хаитија. Тамо је био свештенички вуду плес духовних савјетника, који су били и организатори јавних забава. Под утицајем кубанског плеса румбе и развојем америчког џеза, настаје мамбо. Ритам мамба у данашњем облику је комбинација свинга и кубанске музике. То је улични плес у којем жена и мушкарац одмјеравају контролу и снагу и на тај начин се изазивају. Жена је врло снажна и мора бити доминантна као и мушкарац, а покрети се заснивају на ногама и боковима. Због таквих покрета и заводљивих контаката између мушкарца и жене мамбо су сматрали неприкладним плесом, који је из тог разлога био и забрањиван. Управо због таквих покрета постао је плес који се радо игра у ноћним клубовима, а временом се развио у нови стил знан под именом салса. Овај стил популаризован је нарочито у филму "Прљави плес" крајем осамдесетих година, када су Џенифер Греј и Патрик Свејзи плесали мамбо на великом платну, а и данас популарна пјесма из овога филма "Time of my live" добила је "Оскара".

Други сензуални плес, танго, потиче из Шпаније или Марока. На Куби и у Бразилу израз се појавио почетком 19. вијека, а означавао је соло плес који су изводиле жене. Тек касније се почео изводити у пару. "Родно мјесто" правог танга је на западној обали Ла Плате, у Буенос Aјресу, и зато га и зову "аргентински" танго. Прича о тангу започиње са аргентинским гаучосима, који су одлазили у пуне ноћне клубове и молили локалне дјевојке за плес. С обзиром на то да се нису туширали, дјевојке су кружиле око њих забацујући главе уназад. Гаучоси су стално јахали, при чему су кољена у савијеном положају, тај положај ногу су пренијели и на плес. У "аргентинском" тангу се показују супротности мушко-женско, чврсто-мекано, грубо-сентиментално, а најчешће га прати музика виолине, гитаре, флауте и клавира. Због свог еротичног карактера био је годинама забрањен.

Осамдесетих година прошлог вијека планетарно је постао популаран тада нови плесни стил, ламбада. Ријеч је о брзом, сензуалном бразилском плесу за парове, које још називају и плесом љубави. Плесне кораке овог стила свјетски популарним је учинила пјесма "Ламбада" француске поп групе "Каома". Тих година цијела планета плесала је у ритму ове музике, а ламбада, као и претходни плесови, због своје сензуалности била је забрањивана.

Данас се у клубовима и дискотекама могу видјети различити стилови, али најпопуларнији су "слободни" стилови. За плес су потребни само добра воља и музика, па њихање у ритму може да почне.

Трбушни плес

Све популарнији плесови у свијету и код нас су оријентални плесови, популарно названи "трбушни плес". У овом плесу наглашене су женственост и елеганција, што даје позитиван осјећај сензуалности и слободе за сваку жену. Овај плес буди свијест о властитом тијелу. Жене слабијег самопоуздања уче да цијене своје тијело, оне незадовољне вишком килограма прихватају своје облине и различитост од стереотипа који су нам наметнути као савремени појам женске љепоте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана