Зашто смрде ноге и шта је атлетско стопало

Aгенције
Зашто смрде ноге и шта је атлетско стопало

Сви су упознати с непријатном појавом смрдљивих ногу. Већина има пријатеља или рођака који можеда испразни собу чим изује ципеле. Па чак и најчишћа особа може имати овај проблем ако крене на дуже пjешачење или трчање. Шта се догађа? Зашто ноге имају јачи мирис од остатка тијела?

Због више од 250.000 жлијезда знојница по нози, на ногама се можемо обилније знојити. У једном дану, свака нога може произвести више од пола литре зноја! Зној је у основи само со и вода, међутим, зној нема карактеристичан мирис сам по себи.  

Мирис заправо узрокују бактерије на нашој кожи које једу зној и избацују отпад који има снажан мирис. Сасвим је нормално, па и пожељно, имати бактерије на кожи. Оне обично не производе мирис, али зној привлачи бактерије.  

Наравно ми се знојимо по цијелом телу - и наше руке имају приличан број знојних жљезда - али већина површина на нашем тијелу не производе смрад (осим испод пазуха).  

Дакле, шта је другачије с нашим ногама? Одговор је у чарапама и ципелама. Зној који излучују ноге не може лако да испари попут зноја који излучују руке. У ципелама се све скупља на нашој кожи и чарапама. А бактерије воле ову тамну и влажну климу. Када се скину ципеле, мирис који вас погоди узроковале су излучевине бактерија.

Главни разлог што је мирис нечијих ногу (или тачније, чарапа и ципела) гори од других, је чињеница да се неки људи зноје више од других. Јер физиолошке особине људских бића су различите. То је такође разлог и зашто ваше ноге понекад смрде пуно горе него у неким другим ситуацијама. Све то има везе с количином зноја.

Атлетско стопало

Атлетско стопало не узрокују бактерије већ је ријеч о болној гљивичној инфекцији ножних прстију и табана. Готово сваки пети становник Европе пати од овог проблема.

Вјероватно ћете се заразити у затвореном простору гдје људи ходају боси, као што су сауне, базени или чак неки вјерски објекти. Будући да су споре гљивица врло отпорне, спрејеви за дезинфекцију стопала често поспјешују ширење атлетског стопала, умјесто да га спречавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана