Зашто се људи на старим фотографијама не смију?

express.hr
Зашто се људи на старим фотографијама не смију?

Кад погледате фотографије из давних дана, видјећете да су људи на фотографијама увијек озбиљни. Једно од честих питања које људи постављају на Гуглу је зашто се људи на старим фотографијама на смију?

Не треба додуше бити ни неки велики геније да би на тим ненасмијаним фотографијама видјели одговор – уозбиљили су се како би били савршено мирни док чекају добру експозицију.

Људи у прошлости нису нужно били депресивнији, тужнији или мрачнији од нас. Нису около ходали и депримирали све око себе, иако су у тим временима и те како имали разлога за то.

Њихове озбиљне фотографије заправо говоре нешто друго, а то је да су имали другачији однос према својим фотографијама. Када су се људи некад фотографисали, за њих је то био важан тренутак.

Фотографисање је било јако ријетко и није могао свако да га приушти. Људи се нису сликали сваки дан, а неки су то радили само једном у животу.

Позирање за камеру изгледало је као да позирају за сликара, јер је отприлике толико дуго и трајало - док се фотограф намјести, док намјести људе, док намјести свијетло...

Тада нису постојали програми у којима су могле да се исправе грешке, оне су заувијек остајале забиљежене на фотографији. Али праве сликаре, који би цртали портрете, могли су да приуште само најбогатији, а фотографије и они мало сиромашнији.

Управо зато су људи веома озбиљно схватали тај величанствени тренутак који можда више никада неће моћи да приуште.

Данас, када свако од нас дневно направи на десетине фотографија и селфија, тешко је схватити колико је интимно значење свака фотографија некад имала за оне који су се фотографисали.

Фотографије су данас знак некакве друштвености, на фотографијама представљамо себе као срећне људе. Смијемо се на безброј селфија, који су у односу на старе портрете заправо само тренутна срећа.

У поређењу с некадашњим портретима, селфији немају никакву умјетничку вриједност, па чак ни толику да се баце у смеће – довољно их је избрисати.

Ови ненасмијани људи на старим фотографијама вјероватно су се забављали као и ми, али нису имали потребу да то и показују, пише "Гардијан".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана