Зашто једна од најдужих ријека на свијету нема ни један мост? Протиче кроз три државе, али...

Агенције
Зашто једна од најдужих ријека на свијету нема ни један мост? Протиче кроз три државе, али...

Ријека Амазон је друга најдужа ријека на свијету и представља један од најзначајних пловних путева на планети. Ова ријека садржи највећу запремину слатке воде на свијету која је дом стотинама различитих врста риба. Ипак, упркос овим и многим другим чињеницама, постоји једна битна ствар коју на Амазону нећете наћи, а то су мостови.

Ако узмемо у обзир да Амазон протиче кроз три земље, Перу, Колумбију и Бразил и да више од 30 милиона људи живи у сливу ове ријеке, чини се помало невјероватним да преко ње не прелази нити један једини мост.

Поређења ради, само у Каиру постоји 9 мостова који прелазе преко ријеке Нил, док је у последњих 30 година преко реке Јангце изграђено преко 100 мостова. Дунав, чија дужина не представља ни половину дужине Амазона, има 133 прелаза.

Па зашто је то случај? Постоје ли фундаменталне потешкоће са изградњом таквих објектара у прашуми? Постоје ли финансијске баријере? Или, једноставно није вредно труда?

Амазон је дуг око 6.500 километара, а од њега је дужа само река Нил. Ова јужноамеричка река има величанствен слив, који укључује подручје од преко 7 милиона квадратних метара, толико је богата, да садржи воде колико заједно садрже три велике светске реке: Мисисипи, Јангце и Нил. Река Амазон има чак 3.200 пловних километара, што ову реку чини најдужом пловном реком на свету.

Дуж 6.500 хиљада километара не постоји ни један једини мост, па се на другу стране обале реке стиже бродићима. Стручњак за мостове Швајцарског федералног института за технологију Валтер Кауфман тврди да не постоји потреба за мостом. Он ово објашњава чињеницом да река преко свог већег дела вијуга кроз области које су слабо насељене.

Другим речима, постоји мало главних путева на који се могу надовезати мостови. Такође, у градовима и местима који се граниче са реком чамци и трајекти представљају устаљено превозно средство.

Наравно, постоје и техничке и логистичке потешкоће. Према мишљењу Кауфмана, Амазон је далеко од идеалне локације за изградњу моста због природних карактеристика саме реке и тла. Пространа мочварна и мека тла захтевала би дуге, простране вијадукте, са веома дубоким темељима, што свакако не би била исплатива инвестиција, када се узме у обзир колики број људи живи у окружењу. Такође, морају се узети у обзир и променљиви нивои реке.

Вреди поменути да, иако нема мостова који прелазе Амазон, постоји један који прелази реку Рио Негро, његову главну притоку. Назван Понте Рио Негро, мост је завршен 2011. године и повезује Манаус и Ирандубу, и до данас је једини већи мост који прелази било коју притоку Амазона.

Године 2019. Жаир Болсонаро, тадашњи бразилски предјсједник, изјавио је да жели да се изгради мост преко Амазона као део његовог пројекта "Рио Бранцо", али још увек нема напретка по том питању.

Научници такође сматрају да би изградња мостова и пропратне инфраструктуре уништила животну средину реке Амазон. Ширина ове реке варира између 4 и 5 километара, док је на најужем мјесту река широка свега 1,8 километара. У јануару када почиње кишни период, река набуја за неколико седмица и достиже ширину од 10 до 20 км.

Чак и да издвоје огромне своте новца, природа онемогућава спровођење таквог плана. Ниво воде у реци Амазон је између 5 и 10 метара, и варира између кишног и сушног периода, а површина обале која у време плиме буде поплављена је огромна. Такво стање може да траје месецима, тако да би мост морао да покрива огромну раздаљину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана