Зашто је већина авиона бијеле боје?

ГС
Foto: Илустрација

Свака авио-компанија има посебан дизајн, али већина авиона је скоро увијек бијела.

То може значити да компаније имају сличне шаблоне и да им авиони изгледају слично као јаје јајету са једином разликом у дијеловима авиона који су офарбани неком другом бојом. Међутим, већина авиона је ипак бијеле боје. Због чега је то тако?

Бијела боја штеди новац

Боја на авиону додаје укупној тежини авиона од 272 до 544 килограма у зависности од модела авиона. Тежина, наравно, повећава потрошњу горива коју авион сагоријева што је слично превозу чак осам додатних путника. Уклањање ове непотребне тежине чини летове јефтинијим, а мања потрошња горива значи и мање загађење.

Бијела боја не блиједи тако брзо као друге боје, што значи да се авион мора рјеђе фарбати.

За фарбање летјелице Боинг 747 потроши се око 545,53 литара фарбе, док фарбање авиона типа Боинг 767 изискује око 409,15 литара боје. Прерачунато у новац фарбање комерцијалног авиона може коштати од 50.000 до 200.000 долара.

Наравно, постоји и предност бијелих авиона када је ријеч о промјени власништва. Многе авио-компаније и изнајмљивачи продају или изнајмљују своје авионе другим превозницима, а држећи их бијелим јефтиније је промијенити дизајн односно прилагодити га новој авио-компанији.

Бијела боја чини авион хладнијим

Овај разлог је надамо се довољно јасан. Као што се љети носи свјетлија гардероба како би се мање упила топлота, тако и бијели авиони мање упијају топлоте приликом љета на великим висинама. Фарбање авиона у бијело помаже да се рефлектује сунчева свјетлост и смањи количина енергије која је потребна да би авион био удобан. Модерним авионима који су направљени од композитних материјала потребна је још већа заштита од сунца јер могу бити оштећени УВ зрачењем, што је још један разлог зашто се користи бијела боја.

Најбољи примјер је Конкорд. Иако је давно повучен из употребе овај авион је достизао брзину од два маха. Био је обојен високо рефлетујућом бијелом бојом како би издржао топлоту коју производи током надзвучног лета. И нос и предње ивице овог британско-француског авиона са делта крилима могли би да достигну температуру до 127°C.

Међутим, током двије недјеље 1996. године Конкорд компаније Аir France је био обојен прилично другачије, у претежно плавој боји, као дио рекламног уговора са компанијом Пепси. Пошто ова боја није имала рефлективне квалитете оригиналне бијеле боје летјелица је могла да крстари брзином од два маха само 20 минута. Да је летјела дуже авион би ризиковао да се прегрије.

Безбједност и одржавање авиона

Ако оставимо по страни економичност и функционалност, бијели авиони су лакши за одржавање јер је техничарима много једноставније да уоче било какву штету. Ово омогућава да се цурење уља, пукотине и други кварови одмах уоче и поправе. Фарбање авиона у бијело такође помаже да се избјегну удари птица омогућавајући им да виде летјелицу и избјегну судар, преноси Б92.

Бојење у авиона у тамније боје учинило би да се он стопи са земљом и смањило би способност птице да га види. Исто се може рећи и за потрагу и спасавање зато што бијели труп помаже спасиоцима много лакше да уоче мјесто несреће.

Шарени изузеци

Постоје, наравно, изузеци од правила. Компанија Air New Zealand је неке своје авионе офарбала у црно као дио маркетиншког партнерства са Туристичком организацијом Новог Зеланда вриједног 13,3 милиона долара.

Исто тако нискобуџетни превозници често фаворизују шарене палете боја. Такав примјер је easyJet, иако је његов потпуно наранџасти млазњак био једнократне намјене. У међувремену, не-бијели дизајни су стандард за PLAY, Southwest Airlines, Spirit Airlines, Wizz Air, Wow Air.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана