Зашто је Тесла бог науке?

Taнјуг
Зашто је Тесла бог науке?

Као што је потребно много више од добре музике да бисте постали рок бог, тако је потребно много више од иновативних открића и невјероватних машина да бисте постали научни бог а Никола Тесла је својом ексцентричношћу, визијом и вољом да пати за науку био управо такав, пише сајт "How Stuff Works".

Сајт посвећен објашњавању функционисања изума и технологије, саставио је листу од 10 разлога због којих је Тесла, рођен на данашњи дан 1856. године, "бог науке".

10. Уочио је потенцијал
У вријеме када су се пословна царства градила на темељу једне или двије добре одлуке а долар био свемоћан, Тесла је увијек био фокусиран на свој рад. Његови изуми били су испред свог времена и непојмиви његовим савременицима али је он као сиромашан научник борећи се за новчана средства како би остварио своје идеје, заборавио да патентира многа своја генијална открића.

9. Био је визионар и сањао је велике снове
Након што је његова наизменична струја "побједила" Едисонову једносмерну 1893. Тесла је добио прилику да оствари дјечачки сан и искористи снагу Нијагариних водопада.
Иако су многи сумњали у његову замисао, Тесла је 1896. снагом водопада освијетлио Бафало а неколико година касније и Њујорк. Сањао је о преношењу енергије преко читаве планете па самим тим и преношењу информација.
8. "Зрак смрти" (Death Ray)
Уочи Другог свjетског рата, Тесла је представио идеју такозваног "мировног зрака" који би заувијек зауставио ратове. Замислио је антиратни уређај, неку врсту Кинеског зида који би чувао границе. Новине (Њујорк тајмс) су то представиле другачије - "Тесла, 78, открива зрак смрти". За живота није успио да представи функционални модел.
7. "Недостајало му је неколико дасака у глави" - наводи сајт један од разлога због којих је Тесла "бог". Ћудљивост је карактеристика генија а Тесли није недостајала. Неки тврде да је он своје изуме конструисао искључиво у глави за разлику од његовог противника Едисона који их је испитивао, испробавао и правио прототипове.
Сам Тесла је тврдио да му идеје улазе у главу путем заслијепљујућих бљескова, а патио је и од аудио и визуелних халуцинација, био је хиперсензибилан на вибрације и јаку свјетлост, био је опседнут бројем три и страховао је од округлих предмета попут женских бисерних огрлица.
У својој хотелској соби држао је голубове а када му је један колега показао непрокувану воду под микроскопом до краја живота јео је само кувану храну. Иако су многи вјеровали да је велики научник имао психичких проблема, његове "бубице" му нису сметале у друштвеном животу будући да су га новинари и пријатељи описивали као шармантног, скромног и елоквентног човјека.
6. Мјерна јединица названа је по њему
Мјерна јединица магнетне индукције је "тесла" а то је част коју не добија баш свако, пише сајт.
5. Био је плодан научник
Током своје дуге каријере, Тесла је регистровао 11 америчких патената и око 300 свјетских. Развио је нека од првих неонских свјетала, као и флуоресцентна свјетла, и изумио је возила која се контролишу путем радија.
4. Подарио нам је радио
Радио је резултат бројних истраживања и иновација али је Тесла развио његову основну технологију. Двије године прије Марконијевих експеримената са овом технологијом, Тесла је држао предавање на тему бежичног преношења енергије а 1894. саставио је и малу, преносну радио станицу. Максвел је развио теорију електромагнетских таласа, Херц је открио како их преносити, али без Теслиног завоја и других изума не би било радија.
3. Тајне лабораторије
Попут свих "лудих" научника, Тесла је имао двије тајне лабораторије. Једну је 1899. саградио у Колорадо Спрингсу како би се бавио мистеријама високе волтаже и високофреквенцијског електрицитета. Друга, Варденклиф, била је ближа његовом дому на Менхетну. Тамо му је на располагању био торањ висок 57 метара и тежак 45 тона постављен изнад 36 метара дубоког бунара, а 16 гвоздених цијеви било је забодено 90 метара у земљу. Овом "машином" Тесла је планирао да емитује струју кроз Земљу "како би цијела кугла подрхтавала".
2. Био је трагична фигура
Тесла се борио против богатијих противника са бољим везама. Едисон је избрисао његово име и преузео славу везану за струју а Маркони га је претекао на радио тржишту. Љубав према науци кошала га је славе, богатства, здравља. Када је Ј.П. Морган престао да финансира његов Варденклиг, Тесла је, како кажу, доживио нервни слом.
1. Свијету је подарио струју.
Теслин систем наизмјеничне струје покреће свјетску индустрију и освјетљава наше домове док се Едисонов систем користи углавном у батеријама. Његови изуми омогућили су пренос енергије, а Тесла је увидио и значај и потенцијал туђих изума па је открио потенцијал Фарадејевог трансформатора и генератора и на тај начин "упрегнуо електрицитет" да обавља послове умјесто нас, пише сајт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана