Зашто је сремуш прва биљка коју медвједи потраже када се пробуде из зимског сна? Моћнији и од бијелог лука

ГС
Зашто је сремуш прва биљка коју медвједи потраже када се пробуде из зимског сна? Моћнији и од бијелог лука

Моћна дивља биљка која је фантастична за чишћење од токсина нагомиланих током зимских мјесеци, јаке хране и слабог кретања

Сремуш је пре свега весник пролећа. У питању је невероватна биљка коју чак и медвједи прво потраже када се пробуде из зимског сна, зато што знају да је сремуш фантастичан за чишћење од токсина нагомиланих током зимских јмесеци, јаке хране и слабог кретања.

Зато се ова самоникла шумска биљка која расте поред потока и путева, а највише га има у буковој шуми, у народу најчешће назива медвеђи лук, али је познат и као дивљи или шумски или зимски лук. Сматра се правим даром природе јер служи и као храна, и као лек и као зачин.

Сремуш је богат витамином Ц и минералима који могу да прочистите организам од токсина, због чега га зову и "убица отрова". Има невероватну моћ да помогне чишћење организам, прије свега систем за варење, крв, жуч, јетру... Сматра се да смирује уринарне инфекције, надутост у стомаку и гасове и да може да ублажи болове у зглобовима који су последица артритиса.

Здравији и од бијелог лука

Још од давнина се сматра изузетно лековитом биљком, па тако влада мишљење да би људи били потпуно здрави када би га јели сваки дан. Биохемичари чак тврде да је сремуш здравији и од белог лука на који подсећа мирисом, јер подмлађује крвне судове и чини их еластичнијим. Богат је витаминима А, Б1, Б2, ниацином, фолном киселином и витамином Ц ког има 14 пута више него лимун. Осим тога, садржи и сумпор, магнезијум, манган, гвожђе, богат је и етарским уљима, вредним минералним солима, шећером, каротеном…

Сремуш има јако дејство на цревне паразите и спречава инфекцијске упале слузокоже црева, утиче на снижавање крвног притиска, спречава појаву атеросклерозе, односно повољно делује на цео кардиоваскуларни систем. Уз помоћ сремуша могуће је отклонити главобољу и несаницу и олакшати дисање код бронхитиса. Делује антибактеријски и помаже да ране брже зарастају.

У традиционалној медицини се користи јер може да помогне код лечења високог крвног притиска, код регулације нивоа холестерола, стомачних тегоба.

Како се користи? 

Нутриционисти препоручују сремуш као обавезан додатак исхрани. Његови састојци везују отрове и масноће из крви, крвних жила, црева и желуца… и тако их избацују из организма. Одличан је отклањање последица пролећног умора, стручњаци трвде да је довољно две до три недеље свакодневно јести листове сремуша.

Нажалост, сремуш не може да се суши нити конзервира на било који начин, због чега је пожељно да се његова сезона искористи максимално. Може да се једе у облику салате, самостално или као додатак зеленој или купус салати. Може да буде додатак у чорбама, сосевима и уз тестенине. Препоручује се да се једете свеж и да се избегава кување, јер термичком обрадом, као и замрзавањем и сушењем губи своја лековита својства.

Веома је важно да приликом самосталног брања сремуша будете пажљиви. Листови медвеђег лука беру се све док биљка не почне да цвијета. Такође, будите пажљиви јер изгледом веома подсећа на друге веснике пролећа као што су ђурђевак, мразовац и чемерика, које могу да изазову тровање. Најсигурнији начин да га препознате је да листове протрљате прстима и ако замирише на бијели лук – нашли сте сремуш.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана