Зашто ће у Лондону труднице добијати бесплатне е-цигарете

ГС
Foto: Илустрација

„NHS је саопштио да је спроведено мало истраживања о безбједности е-цигарета у трудноћи и да се преферирају фластери и жваке", пише Би-Би-Си. Lambeth Council преноси да коришћење е-цигарета може помоћи женама да ослободе пушења дувана.

„Пушење током трудноће је водећи фактор ризика за лоше исходе порођаја, укључујући мртворођене бебе, побачај и пријевремени порођај", рекли су из ПР службе Lambeth Council-а (Савјета лондонске општине Ламбет).

„Подаци показују да жене из домаћинстава са ниским примањима много чешће пуше у трудноћи. Сада планирамо да подржимо употребу е-цигарета за жене које изаберу тај пут као помоћ за одвикавање од дувана, јер је то мање штетно у поређењу са пушењем", наводи се у саопштењу Савјета.

„Схватамо да, иако је за труднице пушаче најбоље да престану да пуше без да наставе да користе никотин, ако је то тешко, и ако одлуче да користе е-цигарете, то им може помоћи да се ослободе дима. Хиљаде људи падају у сиромаштво због пушачких навика", додају у Савету.

Одборник Бен Кајнд открио је детаље овог приступа у писаном одговору на питање колеге одборника Ајзе Ајзе о томе шта надлежни органи раде да би се смањило сиромаштво деце и породица у општини: „Савјет ће ускоро почети да пружа бесплатне е-производе, као дио услуге са циљем престанка пушења, пушачима који су труднице или брину о малој дјеци".

„Пројекат има за циљ побољшање здравља породице и уштеду новца у процесу од приближно 2.000 фунти годишње по породици. Процјењује се да преко 3.000 домаћинстава у Ламбету на граници сиромаштва због пушења и многа од ових домаћинстава укључују дјецу ", додао је Кајнд.

Електронске цигарете функционишу тако што загријевају течност која садржи, између осталог и дуван - како би се створила пара коју корисник удише.

Студија Краљевског колеџа објављена у септембру открила је да су „е-цигарете знатно мање штетне од пушења", преноси извјешатај локалне Организације за демократију, Би-Би-Си.

Ипак, према подацима са портала NHS (Националног центра за здравље) спроведено је мало истраживања о безбједности е-цигарета и е-течности у трудноћи и није познато да ли је пара штетна за бебу у трудноћи".

„Ако сте трудни, лиценцирани производи као што су фластери и жваке су препоручена опција која ће вам помоћи да престанете да пушите", додаје NHS.

Одборник Канд је такође открио да ће Савјет наставити да дијели ваучере од 20 фунти породицама са дјецом, за бесплатне школске оброке током школских распуста, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана