Законима забрањују напијање риба и умирање

Маријана Миљић
Законима забрањују напијање риба и умирање

Разним законима, уредбама и другим актима данас су уређене готово све области друштва. Неки од тих аката су прилично ригорозни, други "лабави", а има и оних који су прилично чудни, па и смијешни.

Испоставило се да готово свака држава на свијету, без обзира на своје уређење, има барем једну шашаву правну одредбу која неупућене може довести у проблеме.

Кувајт и Кореја

Многи чудни закони и уредбе усвојени су прије неколико десетина, па и стотина година, али су и даље званично за снази, мада се готово никако не спроводе. Ипак, ни данас није ријеткост да се доносе правна акта која код многих изазивају невјерицу и смијех.

Кувајтски министар информисања подржао је прије неколико дана нови приједлог закона о медијима, који предвиђа драконске казне за увреду емира и чланова владајуће породице. Тако су за увреду емира и чланова његове породице предвиђене казне и до чак милион долара, али и казне затвора. Влада за сада није изнијела детаљан нацрт закона који би требало да обухвати званичне медијске куће, али и поруке на друштвеним мрежама.

Власти Сјеверне Кореје донијеле су прије неколико мјесеци декрет према којем се одобрава само 18 фризура за жене и десет за мушкарце. Засад формално нису никоме ништа забранили, али зато "снажно подстичу" ношење партијски одобрених фризура, уз "суптилну" пријетњу како би могло изазвати проблеме ако се неко одлучи за неку другу. Посебно су строга правила за удате жене, којима се препоручује кратки боб, док оне неудате смију имати и дужу косу, а могу је мало и увити. Мушкарци, без обзира на то коју од десет фризура изаберу, не смију никада имати косу дужу од пет центиметара.

Женама у Саудијској Арабији одувијек је законом било забрањено да возе бицикл и мотоцикл. Сада је закон измијењен, али могу да иду само на одређена мјеста. Женама је тако сада дозвољено да возе бицикл само око паркова и других "рекреативних" површина и то укруг. Такође ће морати бити потпуно покривене у складу са исламским обичајима и мораће бити у пратњи мушког рођака.

Најчуднији закони

Један од најчуднијих закона на свијету је онај који је на снази у граду Лонгџеарбџен, а којим је забрањено умирање. Разлог за то је чињеница да због ниских температура током цијеле године тијела не труну. На гробљима је посљедњи пут неко сахрањен још прије 70 година. Ако прекршите закон и умрете, власт ће вас за казну пребацити на копно.

Чудних закона има у свим дијеловима свијета, па је тако у Сингапуру од 1992. године забрањено жвакати жваке. Изузетак су никотинске жвакаће гуме, а њих је могуће купити само уз љекарски рецепт.

У Канади је од 2004. године на снази закон којим је забрањено појести гласачки листић у току изборног процеса.

Ако једете у ресторану у Данској, нисте обавезни да платите храну коју сте појели ако, према вашем мишљењу, нисте сити послије оброка. У овој сте земљи, према закону, обавезни да сваког пута прије него упалите аутомобил провјерите испод њега како бисте били сигурни да ту није заспало неко дијете. Ипак, ако завршите у затвору у овој земљи, ништа страшно, јер бјежање из њега није забрањено законом.

На Тајланду је забрањено изаћи из куће без доњег веша, возити аутомобил без мајице или газити по новцу. Не смије ни да вам падне на памет да вријеђате краља - за то бисте могли добити 15 година затвора.

Људи у Брунеју, Индонезији и Малезији обожавају воће дуријан, али не смију да га једу на јавним мјестима као што су аутобуси, подземне жељезнице, хотели и аеродроми. Наиме, осим што је јако укусно, ово воће наводно има прилично ружан мирис.

У Јапану је забрањено да будете гојазни. Иако је та острвска држава међу онима с најмање дебелих на свијету (мање од пет одсто) то их није зауставило да 2009. године уведу Закон о максималном обиму струка. Наиме, сваки мушкарац старији од 40 година не смије имати струк шири од 80 центиметара, док је за жене та граница 90 центиметара.

На Тринидаду и Тобагу је забрањено носити маскирну одећу. Закон су донијели како би спријечили људе да се лажно представљају као војници, а ако га неко прекрши, завршиће у притвору и биће му одузета спорна одјећа.

У Француској сељацима не смије пасти на памет да својој свињи дају име Наполеон, а камоли да то и учине.

У Уругвају можете без проблема некога изазвати на двобој ако докажете да су сви учесници добровољни даваоци крви.

На Аљасци је законом забрањено да пробудите медвједа који спава како бисте га фотографисали. Истовремено, ако га желите упуцати може, а и не мора бити будан.

Таксисти у Чешкој имају три тарифе. Ако случајно примијетите да вам вожњу наплаћују по оној трећој, забрините се: то је тарифа коју је влада одредила да морају наплаћивати ако се догодила нуклеарна експлозија.

Велика Британија

Законима и прописима који се косе са логиком обилује и Велика Британија, па је тако у тој земљи законска обавеза била да сви мушкарци изнад 14 година морају да вјежбају гађање стријелом, најмање два часа дневно.

У Лондону је илегално зауставити такси ако имате кугу или неку другу заразну болест. Таксисти не смију возити лешеве, као ни побјесњеле псе.

Влада Велике Британије по закону смије да примијени силу као одбрану од ванземаљаца, али само ако немају дозволу владе за инвазију.

Незаконито је и преминути у згради Парламента Велике Британије, а издаја је и ако се поштански печат грбом монархије удари наопачке или ако се поштанска марка, која приказује краљевску породицу, на коверту залијепи наопачке.

Према пореским законима у Великој Британији и додатним регулацијама из 1996, незаконито је не рећи порезнику оно што не желите да зна, а оно што вам не смета да му кажете не морате му ни рећи.

Краљевски бродови који улазе у луку Лондон морају дати једно буренце рума полицајцима на стражи.

У Ливерпулу је забрањен топлес свим женама, осим продавачицама у продавници са тропским рибама.

Закони у САД

САД су познате по свом специфичном правосудном систему, а неки закони су, благо речено, веома необични и захваљујући њима у тој вас земљи могу тужити буквално за све и свашта.

У Грину, у Њујорку, забрањено је ходати уназад и јести кикирики док се у близини одржава концерт. И у Конетикату је забрањено ходати уназад, али само послије заласка сунца.

Ако којим случајем у држави Тенеси кренете у лов или риболов, имајте на уму да је забрањено ловити било какву дивљач, осим ако ловите китове из аутомобила у покрету, а рибу никако не ловите помоћу ласа. У Охају је забрањено пецати док јашете на коњу.

Бизарних закона нису поштеђене ни животиње, па је у Маршалтауну у Ајови коњима забрањено да једу хидранте на јавном мјесту, још давне 1924. године судија и порота државе Охају осудили су мајмуна да плати казну од 25 долара и судске трошкове због пушења на јавном мјесту. Закони Калифорније пијетловима забрањују грактање. На улицама Неваде законски је забрањено јахање или шетање камила. Ако имате пудлицу, а живите у држави Илиноис, никако је немојте водити у оперу, јер ћете и на тај начин прекршити закон.

У Канзас Ситију малољетницима је забрањено да купују гасне пиштоље, али је потпуно легално да посједују сачмарице. У Мичигену било ко старији од 12 година може да посједује пиштољ ако није починио неко кривично дјело, док у Јужној Каролини морате имати најмање 18 година ако желите да играте флипер.

На Флориди дјеца не смију читати "Харија Потера" без писменог одобрења родитеља, будући да су у књизи описани нехришћански ритуали.

У Кармелу у Њујорку забрањено је изаћи у јавност уколико вам се боја панталона и јакне не слажу.

Ниједна жена не смије да хода по аутопуту у купаћем костиму унутар граница државе Кентаки ако нема пратњу од најмање два наоружана полицајца или ако сама није наоружана палицом.

У Савезној држави Алабами незаконито је возити аутомобил с повезом преко очију, а у држави Охајо напити рибу алкохолом.

Ако жене у Вермонту желе да ставе зубну протезу, за то морају добити писмено допуштење мужа, а ако живите у Денверу, не смијете комшијама да позајмите усисивач.

Луткица "Furby"

Америчко тржиште је 1998. године преплавила електронска луткица "Furby", која је изгледала као гремлин који је у почетку понављао неколико реченица и с временом, "научио" још пар њих. У војној бази "Форт Меаде" у Мериленду, међутим, нису схватили да су луткице програмиране, па су годину касније забрањене на подручју војног комплекса, да случајно не би чуле неке војне тајне, па их препричале на неком другом мјесту.

Бијели лук

У руску Думу недавно је званично стигао Приједлог закона о заштити грађана од посљедица употребе бијелог лука, којим се предлаже забрана употребе бијелог лука на јавним мјестима, увођење централизоване контроле производње и потрошње бијелог лука и забрањује продаја бијелог лука у неклиматизованим објектима.

- Једноставно хоћу да покажем да се Дума непотребно бавила усвајањем законских пројеката, "драконских" у односу на наше грађане. То је покушај да се нашалимо са нама самима - казао је посланик ЛДПР-а Сергеј Иванов који је предлагач закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана