ЗAКИНТОС - острво плажа

Јелена Бјелица
ЗAКИНТОС - острво плажа

Закинтос је треће по величини острво у Јонском мору, острво зеленила, прелијепих, километрима дугачких пјешчаних плажа, камених увала и тамних пећина које дубоко урањају у чисто море необичне модре боје, срдачних и веома љубазних домаћина.

Природа је Закинтосу подарила идиличне пејзаже на сјеверу, истоку и југу острва, а на западној страни велики број морских пећина, кршевитих увала и стрмих литица дуж обале.

НAЈПОЗНAТИЈA ПЛAЖA на острву је Навагио са финим бијелим пијеском, тиркизним морем и познатом олупином брода, која је и заштитни знак Закинтоса. Вода је кристално плава и чиста.

Острво је и највећи природни резерват на Медитерану једне врсте морских корњача зване "Caretta caretta", која на пјешчаним плажама на југу Закинтоса полаже јаја. Да би се заштитила легла и опстанак те врсте, подручје је постало национални приморски парк.

Заштитни знак Закинтоса је плажа Златног пијеска. До ње је могуће стићи само бродићем, јер стрме литице изнад ње не дозвољавају приступ с копна.

ЉЕТОВAЛИШТЕ ЛAГAНAС се налази на јужној обали острва, удаљено осам километара од града Закинтоса. Своју највећу популарност дугује лијепим пјесковитим плажама и ноћном животу. Као највеће и најдинамичније љетовалиште на острву, са плажом дугом скоро пет километара и кристално чистим морем, уједно и са мноштвом ноћних клубова и барова, представља прави избор за младе и оне који се тако осјећају.

Водени спортови су ограничени, зато што "Caretta caretta" корњаче користе одређени дио плаже за полагање јаја.

КAЛAМAКИ ЈЕ МИРНО туристичко мјесто са садржајима за све укусе туриста. Налази се три километра од Лаганаса и пет километара од града Закинтоса.

Острво је претежно брдовито и има доста подземних вода, па самим тим и бројне изворе слатке воде. Због тога је острво зелено, једним дијелом од маслињака, винограда и лимуновог дрвећа, једним дијелом од воћњака и житарица, као и бројних шума које се спуштају све до мора.

Међу најпознатијим атракцијама Закинтоса су дефинитивно Плаве пећине. Пећине се налазе у области Бијеле стијене, а поред интересантних облика стијена, познате су по изразито плавој азурној води чак и на мјестима са великом дубином. Доживљај је најбољи ујутру када је свјетлост у пећинама најјача.

РОЊЕЊЕ ЈЕ ЈЕДНA од главних забава на Закинтосу, јер воде овог дивног острва нуде одличне услове и невиђене љепоте. Ова област важи за најљепшу и најпогоднију област за роњење на читавом Медитерану. 

Историја

Због свог положаја острво је увијек било на мети освајача.
Још у најранијим временима Закинтос је заједно са Кефалонијом био под вођством Одисеја, краља Итаке. Према Хомеру, острвљани су се борили у Тројанском рату под Одисејевом командом, а 1484. године Закинтос преузимају Млечани уз обавезу плаћања турском султану 500 златника годишње. За вријеме њихове владавине, Закинтос доживљава економски процват што је видљиво по архитектури.

У састав Грчке Закинтос коначно улази 1864. године.

**********

Услуга                                                                        Цијена

Aранжман од 11 дана (10 ноћења)                од 600 КМ

Вожња бродом                                                     од 30 КМ

Изнајмљивање педалине                                 од 10 КМ

Ноћење са доручком                                          од 40 КМ

Порција сувлакија                                                од 15 КМ

Гирос                                                                        од 4 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана