Закерберг: Нисмо филантропи због пореза

Срна
Закерберг: Нисмо филантропи због пореза

Вашингтон - Оснивач "Фејсбука" Марк Закерберг изјавио је да је формирао нови филантропски фонд да би мисија помагања људима била ефикаснија, а не да би он и његова супруга добили пореске олакшице.

Закерберг је саопштио раније да ће фонду "Иницијатива Чен Закебрберг" поклонити 99 одсто власничког удјела у "Фејсбуку", што је вриједно 45 милијарди долара.


Умјесто да оснује обичну добротворну организацију, Закерберг је формирао "компанију ограничене одговорности" /LLC/, што ће донијети одређене пореске олакшице, али и могућност улагања новца ради остваривања профита.

Критичари сматрају да ће оваква структура "Иницијативе Чен Закерберг" омогућити оснивачу "Фејсбука" да избјегне плаћање пореза на продају својих акција. Они су поставили питање зашто није основао непрофитну хуманитарну фондацију.

Закерберг је у поруци на "Фејсбуку" објаснио да ће он и његова супруга Присила Чен платити порез на капиталну добит када нови фонд буде продао њихове акције, пренио је Би-Би-Си.

"Кориштењем LLC-а умјесто традиционалне фондације не добијамо никакве пореске олакшице при преношењу авојих акција жИницијативи Чен Закербергж, него добијамо флексибилност да спроводимо мисију на ефикаснији начин", написао је Закерберг.

Он је додао да би им пребацивање акција у традиционалну фондацију моментално донијело пореске олакшице, али да то није случај са LLC-ом.

"Као и сви остали, платићемо порез на капиталну добит када LLC буде продао наше акције", додао је оснивач "Фејсбука".

Циљ нове добротворне организације је "унапређење људског потенцијала и промовисање једнакости дјеце у сљедећој генерацији".

Акције које посједују Закерберг и његова супруга биће поклоњене за вријеме њихових живота. Они су до сада дали 1,6 милијарди долара у филантропске сврхе, наводи се у саопштењу на "Фејсбуку".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана