Загађени ваздух највећи иницијатор рака плућа

Срна
Загађени ваздух највећи иницијатор рака плућа

БИЈЕЉИНА - Изложеност загађеном ваздуху значајно повећава ризик од рака плућа већ након три године живота у таквом окружењу - показује научна анкета.

Резултати обимног истраживања показују да је "загађујућа измаглица" посебно опасна за здрава плућа, јер подстиче генетске промјене које повећавају ризик од стварања канцерогеног ткива.

Истраживање је спроведено на 33.000 особа које имају рак плућа и открива да су високи нивои "критично малих" штетних честица повезани са повећаним ризиком од развоја рака плућа узрокованог рецептором епидермалног фактора раста, који првенствено погађа - непушаче.

Ћелије са мутацијама које узрокују рак природно се накупљају како старимо, али су обично неактивне.

Показало се да загађење ваздуха "буди" те ћелије у плућима, подстичући их на раст и потенцијално стварање тумора.

Британски научници истичу да је загађење ваздуха главни узрок рака плућа, те наглашавају потребу за преветнивним дјеловањем како би се заштитило јавно здравље.

Штетне честице доприносе загађењу ваздуха, погађајући готово свако мјесто на Земљи и узрокују осам милиона смрти годишње.

Традиционално се сматра да тумори настају индуковањем оштећења на ДНК, пишу аутори студије, која је објављена у часопису "Природа".

Нови докази дају за право старијим научним процјенама да рак почиње у "два корака" - стицањем "покретачког гена" /иницијација/ и када фактор ризика од рака дјелује на те латентне ћелије како би покренуо болест /промоција

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана