Заблуде о исхрани у које и даље вјерујемо

Агенције
Заблуде о исхрани у које и даље вјерујемо

Када су у питању исхрана и здравље многе тврдње и савјете узимамо здраво за готово, не стављајући их у одређени контекст.

Због тога долази до погрешног разумјевања и стварања заблуда и митова о неким намирницама, начину исхране и утицају на људско здравље. Ово су неке од њих које се често могу чути у разговорима о исхрани, а нису тачне, или барем не увијек.

 

Избјегавајте со јер изазива висок крвни притисак

Још средином 20. вијека показало се да би особе с хипертензијом требало да смање унос соли јер им то заиста и помаже. Али, нема разлога да то учине и особе с нормалним крвним притиском јер су многа велика истраживања показала да нормалне, па и нешто веће количине соли не узрокују висок притисак. Исто тако, када је у питању висок крвни притисак, заправо је важна сразмјера миерала натријума и калијума, па они који не желе да значајно смење или избаце употребу соли, могу да једу више намирница које су богате калијумом и на тај начин контролишу хипертензију. Непотребно избацивање соли може довести до недостатка натријума или јода.

Кромпир је нездрав и гоји

Како већина људи кромпир једе послије обраде као пржене кромпириће, чипс или уз неку другу калоричну храну, често га везујемо за гојазност и сврставамо у нездраве намирнице, док слатки кромпир или багат сматрамо здравијом верзијом кромпира. Слатки кромпир има више влакана и витамина А, док обичан бијели кромпир садржи више важних минерала попут гвожђа, магнезијума и калијума, па не можемо рећи да је један здравији од другог. Кромпир као намирница не гоји, већ је гојење резултат неуравнотежене исхране уопште, али када је у питању количина калорија и здравље, важно је на који начин ћете спремити кромпир.

Црвено месо изазива рак

Црвено месо често у разговору има негативну конотацију, па се бело месо сматра здравијим. Јапански знаучници су 1986. године лабораторијске мишеве "хранили" великим дозама аминокиселина које настају у препеченом црвеном месу, а мишеви су послије тога развили неке облике рака. Послије овог истраживања појавила се теза о потенцијалној вези између црвеног меса и карцинома. Међутим, ни једно истраживање није показало како црвено месо може бити директан узрок неког облика карцинома. Зато, и даље можете безбрижно да га једете, али избјегавајте загјореле и препечене комаде.

Протеини су штетни за бубреге

Пожељно је да многе дијете садрже већи унос протеина, поготово ако још и тренирате. Али, неки знају да кажу да је висок унос протеина штетан за бубреге. Сматрало се да велики унос протеина представља велики стрес за бубреге јер убрзава филтрацију крви у минути, међутим холандски научници су још прије скоро двије деценије утврдили да оброк богат протеинима заиста убрзава рад бубрега, али само тренутно, па велика количина протеина не утиче на рад и функцију бубрега. Уколико имате здраве бубреге слободно се држите високопротеинске дијете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана