За вјечања се у Српској не штеди

Г.Обрадовић, М.Чигоја
За вјечања се у Српској не штеди

Прољеће је традиционално годишње доба када се највише младих одлучује да стане на луди камен и изговори судбоносно "да". Прва препрека у заједничком животу данашњих брачних парова свакако је свадбено весеље које кошта више него што могу и да замисле. Изузетно скупе ђаконије без којих су вјенчања неизводљива, разлог су многих непроспаваних ноћи будућих супружника. Aли да капитализам не би заказао ни у овом, данас незаобилазном постмодернистичком тренду, побринули су се специјализоване агенције и појединци, који ће за исто тако позамашну суму новца, за вас организовати сваки минут вашег вјенчања. С друге стране, многи млади, жељни искушења, најважнији дан у свом животу не желе да препусте било коме, те се за припреме вјенчања одлучују сами. Резултат је на крају исти: мало више труда и мало више новца који ће вам послије свега остати, али ћете по проласку тога бити поносни на сопствене организаторске способности.

Поред тога, барем за већину младенки то је посебан дан у животу и за њега не жале да утроше вријеме и учинити да тај дан буде савршен и баш онакав каквим га замишљају. A да би све испало савршено потребно је много.  Вјенчаница, одијело, ресторан, музика, бурме и бројне друге "ситнице".

За комплетну организацију вјенчања, у зависности од жеља младенаца и броја гостију, требало би издвојити између 13 и 20 хиљада марака или више од 16 просјечних плата у Републици Српској.

Вјенчаница и одијело

Једна од највећих главобоља младе и младожење сасвим сигурно је избор вјенчанице, односно одијела за свадбу. Продавци кажу да су и млада и младожења по мало нервозни и неодлучни при избору оног шта ће обући, али да ту свакако "предњаче" припаднице љепшег пола.

Цијене мушких одијела у бутицима се крећу од 400 до 600 марака, док је потребно одвојити још око 70 марака за кошуљу и  40 за кравату.  Продавци истичу да се у ово доба године више траже свјетлија одијела. Сада су у тренду  она са мало сјаја, струкиран сако и плиће панталоне.

- Најбитније је да одијело кројем одговара младожењи, а онда се боја лако уклопи. Кад се купују одијела за свадбу младожење најчешће долазе са будућим супругама које им помажу приликом одабира - истичу продавци.

У салонима вјенчаница кажу  да се оне углавном изнајмљују и да су ријетке дјевојке које данас купују вјенчаницу. Такви примјери, кажу, могли би се избројати на прсте једне руке.

- Дјевојке данас најчешће изнајмљују вјенчанице а изнајмљивање код нас се креће од 400 до 1.000 марака, док се продају по цијени од 1.500 до 3.000 -  причају продавци.

Бидермајери коштају око 50 марака, цвјетови од 0,50 до 1,2 марке, док су цвјетови за кумове различити и крећу се  од три  до 12 марака.

Када су у питању вјенчанице, продавци истичу да су све више у тренду вјенчанице у боји шампањца.

- Дјевојке су углавном уплашене и питају се како ће наћи вјенчаницу која им одговара. Креаторка Вида Огњеновић је рекла једну сјајну реченицу "Не требате се дјевојке плашити, хаљина ће вас пронаћи". И заиста је тако. Ви можете пробати безброј хаљина, али сасвим сигурно је да је једна у којој младе себе виде тај дан бити "њена". Мислим да је нервоза будућих млада  беспотребна - кажу продавци.

Како би за тај дан изгледали савршено неки се одлучују да хаљину и одијело купе у некој свјетској метрополи. У бутицима истичу да у својој понуди имају и хаљине које будуће младе могу наручити, али да је потребно да то ураде неколико мјесеци раније како би хаљина на вријеме била ту.

Ресторани и музика

Цијене за изнајмљивање ресторана су различите, па се тако у неким ресторанима сала изнајмљује по столицама које коштају око девет марака са услугама конобара и кувара, а углавном се мора резервисати око три мјесеца унапријед.

С друге стране, поједини ресторани изнајмљују само сале, које коштају око четири хиљаде марака, а у ту цијену углавном су урачунате услуге конобара и кувара.

За музику која ће забављати госте током свадбе потребно је издвојити између хиљаду и три хиљаде марака.

Музичар Горан Филиповић каже да цијена њиховог наступа на свадбама износи од 1.500 до 2.300 марака у зависности од тога колика је свадба и у којем је граду.

- Цијену одређујемо према томе колико је велика свадба и гдје се она налази, јер смо имали свадби и по Њемачкој, Словенији, Србији па смо њих морали скупље да наплаћујемо - казао је Филиповић.

Свадбе су додаје, увијек веселе и занимљиве, па тако памти и бројне анегдоте са тих весеља.

- Било је доста занимљивих и смијешних ситуација на тим свадбама, па се тако дешавало да младенци наруче пјесму "Растајемо се ми" и доста сличних ситуација - рекао је Филиповић.

Посебан угођај на свакој свадби сасвим сигурно направе и трубачи који дочекују сватове испред општине, али све је више и младенаца који их ангажују да свирају у ресторану. То задовољство младенце кошта 350 марака.

Обичаји

У салонима вјенчаница продавци кажу да дјевојке најчешће бирају вјенчаницу саме или са кумом и пријатељицама, али да  на крају, у 90 одсто случајева, дође и свекрва, да види и плати кауцију.

- Породица младожење плаћа хаљину, а младина кићење. Бројни су лијепи обичаји, који се код нас, нажалост, често заборављају. Када је у питању честитање, обичај је да младенцима први честитају младожењини родитељи, зато што они добијају новог члана породице, док младини свог члана предају другој породици. Затим, када се сликају, млада и младожења би увијек требало да стоје једно до другог, док сви који се са њима сликају стају са стране, јер је обичај да се барем тај дан не раздвајају и вјеровање каже да се онда неће никад ни раздвојити - казала је једна од продавачица.

Она додаје да веома популарно, иако није наш обичај, постаје и ношење подвезице.

- Млада баци букет који јој је кума купила, зато што тим чином баца своје дјевојаштво, дакле, није више дјевојка, постаје госпођа и тим чином преко главе баца оно што је до тада била. Младожења затим скида подвезицу са ноге млади и преко главе је баца својим пријатељима. Момак који ухвати подвезицу и дјевојка која је ухватила букет отплешу један плес. То је обичај који код нас постаје све популарнији и дјевојке а и момци га и те како прихватају - казала је она.

Храна и пиће

Печење, чорбе, колачи, пиће за младенце на крају коштају око шест хиљада марака. За печење, како кажу у ресторанима, у зависности од броја гостију, потребно је издвојити око двије хиљаде марака. Када купују пиће, младенци углавном договарају са продавцима веће количине, које послије свадбе могу вратити, и то у великом броју случајева и практикују.

Посебан дио представљају колачи, односно торте. Како је обичај да сватови, барем они ближи, доносе торте, младенци углавном не троше новац на то. Наравно, ту је и младеначка торта коју купује кума.

У сластичарнама кажу да се њихова цијена креће од 100 до 500 марака, али да су, ипак, најпродаваније средње торте, углавном на три спрата које коштају од 230 до 260 марака.

Када су торте у питању истичу да имају различитих захтјева младенаца, али да се они углавном одлучују за класичне облике као што су срце, круг или квадрат.

- За мању свадбу до 40 или 50 људи торте коштају између 130 и 160 марака. Ипак, највише се купују оне које коштају између 230 и 260 марака. На врху торте углавном се налази букет цвијећа, фигура младенаца, а у посљедње вријеме веома су популарни "шаљиви фазони" гдје, на примјер, млада вуче младожењу за рукав, трчи за њим и слично - кажу посластичари.

С обзиром на то да у ресторанима истичу да се сале за вјенчања морају резервисати и по неколико мјесеци раније, чини се да код нас младенци али и њихови родитељи не жале новац за праве свадбене спектакле. Тако се могу чути и коментари званица да се често "плаше" позива на свадбу јер никад нису сигурни колики ће им то трошак представљати.

Колика је често велика жеља парова за "вјенчањем из снова" говори и податак да се неријетко одлучују да подигну кредит како би тај сан и остварили. Наравно, већина младенаца рачуна на новац од "слатке" и зато се упуштају у "авантуру звану кредит".

Ипак, сасвим је сигурно да има и оних који своју љубав крунишу на много скромнији начин.

Према писању америчких медија, гламурозна вјенчања на Западу више нису у моди. Aко се људи и одлучују на свадбене светковине, оне су врло скромног формата.

Испитивање које је направила једна од водећих америчких агенција за вјенчања Давид'с Бридал говори како је 75 одсто испитаних парова ради уштеде новца срезало своје трошкове вјенчања на минимум.

Уз штедљиво размишљање, чини се да је ствар и у социјалној интелигенцији парова који се желе вјенчати - многи од њих сматрају како није примјерено да троше хиљаде и хиљаде долара на вјенчања када њихови сународници губе послове и куће.

Гламурозно или не, са 300 или са 30 гостију, са тортом на пет или на три спрата, свако вјенчање је за онога ко се удаје или жени сигурно посебан дан у животу, а они који су били и на скромнијим свадбама кажу да оне често знају бити много веселије и гламурозније од оних за чију су организацију "силне паре утрошене".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана