За сваког постоји идеалан дочек

Сандра Милетић
За сваког постоји идеалан дочек

Надања и очекивања за долазећу годину пред саму новогодишњу ноћ многима постану не баш толико битна, јер сви трагају за идеалним мјестом где ће бити у тренутку кад казаљке покажу поноћ и барем те ноћи на тренутак заборавити све бриге и проблеме.

Нова, 2012. година стиже нам већ идућег викенда. Упркос економској кризи, која ни нас није заобишла, и ове године се и у Српској као и свуда у свијету организују бројне прославе за најлуђу ноћ.

Клубови, ресторани, сплавови, концертне дворане и кафићи утркују се бројним понудама. Негдје ће оне бити скромније, негдје богатије, а на грађанима је да изаберу оно што им највише одговара. Све зависи од расположења, жеља и, наравно, дубине џепа. Најбитнији је, у сваком случају, добар провод.

Дочек на трговима у РС

За оне који не могу или не желе да издвоје новац за прославу у неком од кафића или ресторана и ове године биће организован дочек на појединим трговима у РС. Дочеци на отвореном у РС свакако су скромнији него претходних година, неке општине су одустале од прославе на тргу, али у неким градовима и општинама забава неће изостати. 

Дочек 2012. у Бањалуци биће организован на Тргу Крајине, гдје ће становнике у најлуђој ноћи од 20 до 1.30 часова иза поноћи забављати бањалучка група "Вања Д Фрог", Крајишки трубачи и новосадска група "Гарави сокак". Долазак  нове године у поноћ биће обиљежен традиционалним ватрометом.

На градском тргу у Бијељини за новогодишњу ноћ наступаће Тања Јовићевић са бендом "Рич бич", као и локални бенд "Штрајк" и ди-џеј Зока, у Добоју Игор Вукојевић и звијезде Гранда, а у Приједору пјевач Милан Топаловић Топалко.

Када је ријеч о резервацијама у кафићима, цијене су сличне онима из ранијих година.

У Бањалуци је, на примјер, за дочек у неком од кафића потребно издвојити око 30, у дискотекама 50, а у ресторанима 100 марака. У мањим градовима резервације се могу пронаћи већ за двадесетак марака.

За дочек Нове године у неким од најпознатијих хотела на Јахорини, као што су "Борд", "Термаг", "Кристал", "Два јавора", "Кошута", "Небојша" и други, заинтересовани за полупансион треба да издвоје од 85 до 195 КМ по особи, плус доплату за новогодишњу вечеру од 60 до 195 марака и боравишну таксу, која кошта 2,5 КМ.

Београд

Они који су у могућности имају прилику да за најлуђу ноћ "скокну" до неког од градова у региону. 

Aко оду у Београд, који је познат по добром проводу, имаће прилику да на отвореном слушају музику "Плавог оркестра", "Галије", "Ван Гога" и Сергеја Ћетковића.  

Они који одлуче да Нову годину дочекају у неком од београдских клубова или сплавова мораће за ту прилику да издвоје од 20 до 50 евра, док је за прославу најлуђе ноћи у београдским ресторанима потребно издвојити и до 120 евра.

Понуде су разноврсне и подразумијевају велику журку, уз живу музику, шведски сто и неограничену конзумацију свих врста пића.

У Београдској арени присутне ће забављати Aца Лукас и "Фолк хаус бенд", а специјални гости у најлуђој ноћи биће вишеструки освајач "Прве трубе Гуче" и мајстор трубе Дејан Петровић са "Биг бендом". Улазница је од 40 до 150 КМ.

Нешто више новца треба издвојити за провод у Кристалној дворани у центру "Сава", где ће на три нивоа и четири стејџа присутне забављати пјевач Марко Булат и најбољи клупски ди-џејеви. Цијена карте је од 35 до 90 евра.

Љубитељи поп и рок музике новогодишње вече могу да проведу у београдском клубу "Ред шуз", на Aди Циганлији, уз бендове "Фул хаус" и "Професори" и то за 29 евра. Дочек на сплаву "Блејвоч" кошта 35 евра, а на сплаву "Хуа Хуа" 49 евра.

Београдски ресторани традиционално нуде прославу уз српске кулинарске специјалитете, а онима који желе да Нову годину прославе уз староградску музику Скадарлија је одличан избор. У ресторану "Три шешира" дочек кошта 120 КМ, а добићете вечеру, кувану ракију као пиће добродошлице, док ће пиће током вечери плаћати ко колико потроши.

Црна Гора

Црногорско приморје за дочек Нове, 2012. године биће, према најавама, стјециште највећих естрадних звијезда из региона што би, како се сматра, требало да буде гарант доброг провода.

У Будви ће у новогодишњој ноћи наступати популарна група "Прљаво казалиште", док је за 1. јануар најављен концерт Дине Мерлина.

Весело ће бити и у оближњим Бечићима, гдје ће гости у најпознатијем црногорском хотелу "Сплендид" најлуђу ноћ моћи да дочекају уз пјесме Хариса Џиновића и Данијеле Мартиновић.

У петровачком хотелу "Палас" главна музичка звијезда биће Лепа Брена, а осим ње за добар провод побринуће се и Жељко Јоксимовић и Сергеј Ћетковић.

У најпознатијој црногорској дискотеци "Максимус" у Котору наступаће хрватски музичар Тони Цетински, а у том граду госте ће забављати и Aна Николић.

И хотели на сјеверу Црне Горе организоваће дочек Нове године,  а црногорски хотелијери саопштили су да ће цијене дочека и смјештаја бити на нивоу прошлогодишњих.

Европске метрополе

Туристичке агенције у Српској имају и ове године веома богату понуду новогодишњих аранжмана за оне који желе да најлуђу ноћ проведу у некој од европских метропола. За дочек Нове године у Будимпешти, Братислави и Бечу заинтересовани за аранжман од три дана и два ноћења треба да плате око 290 марака, за четвородневни боравак у Прагу око 400 КМ, док петодневни боравак у Цариграду кошта око 540 марака.

Дочек Нове године у Паризу кошта око 760 марака, а у Риму, Aмстердаму, Берлину и Кракову од 295 до 800 КМ.

Четвородневни новогодишњи аранжман у Салцбургу кошта од 200 до 380 марака.

Скупи хотели

Они са дубљим џепом Нову годину могу да прославе у луксузним салама београдских хотела "Хајат" и "Континентал", гдје дочек кошта 100 и 120 евра. Хотел "Хајат" је припремио тематске вечери.

Када је о луксузном дочеку у Црној Гори ријеч, четири дана боравка у "Сплендиду", уз гала вечеру 31. децембра, коштају 340 евра по особи. У хотелу "Маестрал" у Милочеру три ноћи, уз дочек, коштају 299 евра, а у барском хотелу "Принцес" дочек плус ноћење износи 110 евра по особи, док само за дочек најлуђе ноћи у хотелу "Корали" у Сутомору треба издвојити 85 евра. Познати колашински хотел "Бјанка" нуди три ноћења и три свечане вечере уз музички програм за 420 евра по особи.
Цијена тродневног аранжмана у хотелу "Плалинка" на Жабљаку кошта 270 евра, а улазница за дочек Нове године са свечаном вечером 95 евра.

Сарајево

У Сарајеву ће централни програм и ове године бити на платоу испред ББИ центра и трајаће од 21 до раних јутарњих часова.  Централни програм започеће наступом младе групе "Футавци", потом наступају бенд "Emir&Frozen Camels", група "Лету штуке", бенд "Карне" и "Tifa&Band". У поноћ наступа Нина Бадрић са десеточланим бендом, а послије ње македонска звијезда Кирил Џајковски са својим бендом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана