За прославу матуре потребна цијела плата

М. Миљић, М. Чигоја
За прославу матуре потребна цијела плата

"Матурска грозница" ових дана увелико тресе сваку породицу која има ђака који прославља матурско вече. За многе је матурско вече један од најгламурознијих догађаја у животу, па настоје да изгледају елегантно, јединствено и савршено.

Понуда хаљина и мушких одијела у Српској показује да су се трговци потрудили да будућим матурантима олакшају избор, а цијене су различите у зависности од квалитета, али и од мјеста на ком се купује. Ипак, посљедња журка са школским друговима матуранте ће коштати читаво мало богатство, јер ће за хаљину или одијело, за прославу, ципеле и остало отићи готово цијела плата родитеља.

Хаљине, фризуре и шминка

За матурску хаљину потребно је издвојити најмање стотињак марака, а избор је велики. У бањалучком бутику "Јелена" рекли су да имају како кратких тако и дугих матурских хаљина, а дјевојке се, додају, одавно распитују.

- Цијена хаљина креће се од 250 до 450 марака. Већ сада је велика навала јер за 20 дана почињу прославе матурске вечери - рекли су у овом бутику.

У бутику "Манго" истичу да је већ увелико примјетна навала за матурским хаљинама, а да се цијене крећу од 100 до 250 марака.

- Поред хаљине дјевојке обично одмах траже и торбице за које је потребно издвојити од 20 до 60 марака - рекли су у "Мангу".

Поред хаљине и торбице, потребно је обезбиједити додатни новац и за сандале и ципеле чија се цијена креће од 50 марака, али и за шминку и фризуру.

У козметичким и фризерским салонима истичу да шминкање за матуранткиње кошта у просјеку од 20 до 30 марака, а за фризирање је потребно најмање 30 КМ.

Одијела

Младићи треба да издвоје нешто мање новца од дјевојака.  За мушка одијела потребно је издвојити најмање 150 марака. У бутицима наглашавају да имају одијела у сивој, црној и беж боји. Продавци додају да матуранти ципеле  плаћају од 50 до 150 марака, али да има и оних који издвоје много више новца.

Модни стилисти истичу да како би се заблистало на матурској вечери треба свакако водити рачуна и ускладити боје хаљине са нијансом сандала и торбе, односно одијела и ципела.

Прослава

Одјећа, фризура, шминка и аксесоар представљају само дио трошкова јер матурантима треба обезбиједити и новац за прославу матурске вечери у ресторанима и хотелима, али и обавезно сликање за пано и DVD снимак са задње журке са колегама из школе.

Средњошколци у Бањалуци за прославу матурске вечери у хотелима треба да издвоје 50 марака, а у ту цијену су урачунати вечера и два пића. Родитељи својим матурантима треба да обезбиједе најмање још толико новца џепарца за журку са другарима.

Слична ситуација је и у осталим општинама Српске гдје се цијена прославе матуре у ресторанима и хотелима креће од 40 па до 60 марака.

На ове трошкове треба свакако додати и израду паноа, који остају за дуго сјећање средњошколцима а који коштају од 25 до 35 марака. Уз то се обично добија и DVD са прославе матурске вечери. Ученици обично за ову цијену добијају и додатне двије фотографије, те једну заједничку са прославе матурске вечери. 

Соларијуми

Иако љекари већ дуги низ година упозоравају на штетности соларијума, матуранткиње су ових дана напуниле козметичке салоне који имају соларијуме за сунчање како би имале што љепши тен за прославу. Цијена сунчања у соларијумима креће се од 0,50 до једне марке по минути.

ЦИЈЕНЕ

Хаљина                                    од 100 КМ

Одијело                                   од 150 КМ

Ципеле за дјевојке                   од 50 КМ

Ципеле за мушкарце                од 50 КМ

Торбица                                   од 20 КМ

Шминкање                              од 20 КМ

Фризирање                              од 30 КМ

Прослава                                 од 40 КМ

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана