За минут славе спремни на разне лудорије

М. Чигоја, М.Миљић
За минут славе спремни на разне лудорије

Да ли бисте икада сјели у каду са 87 змија или скочили из хеликоптера без падобрана са висине од 730 метара? Вјероватно већини "обичних смртника" овакве идеје не би пале ни на крај памети.

Ипак, с обзиром на то да је у људској природи да покушавају прећи преко својих граница, постићи неки рекорд и бити изнад осталих, свакако се нађу и они најхрабрији или "најлуђи" који су због свог циља спремни на свакојаке "подухвате".

Рекорди који биљеже људска достигнућа су фасцинантни, а посебно занимљиви су они тотално блесави и ни по чему корисни, бизарни рекорди о којима велика већина људи, сигурно, само жели да чита, никако да их поставља. 

Скачу без падобрана, купају се са змијама…

Британски каскадер Гери Конер постао је први човјек на свијету који је скочио са 730 метара висине и безбједно слетио, али без падобрана. Гери иза себе има више од 1.300 скокова падобраном и небројено много каскадерских ангажмана у филмовима попут "Индијане Џонса", "Бетмена" и "Харија Потера".
У мају ове године овај четрдесетдвогодишњак успјешно је извео свој најхрабрији подухват до сада, када је постао прва особа у историји скочивши из хеликоптера без падобрана са висине од 730 метара на хрпу картонских кутија.

На себи је од додатне опреме имао само "одијело са крилима" које му је мало ублажио лет, мада је и овако досегао брзину од скоро 130 километара на час. Током пада који је трајао отприлике минуту осјетио је јаке турбуленције.

Мушкарац родом из Шри Ланке успио је поставити рекорд у вјешању за косу тако што је више од 23 минуте висио метар изнад тла, сопственом косом привезан за шипку.
Он није осјетио страх од тога да би му могла отпасти сва коса или га забољети глава па је својом неустрашивошћу успио оборити овај бизарни рекорд.

Необични рекордер живи у Аустралији, гдје су му подршку дали пријатељи и бројни знатижељници, окупљени да уживо виде овај сигурно болан подухват.

Још један бизарни свјетски рекорд оборен је након што је Џеки Биби познат као "Texas Snake Man" провео 45 минута у провидној кади са 87 змија. На овај начин он је оборио свој сопствени рекорд "купања са 12 змија" и поново уписао своје име у Гинисову књигу рекорда.

Змије су биле посвуда, провлачиле су се испод његових руку и ногу, а он је био миран свих 45 минута које је провео са змијама.

У Њујорку је ове године одржано прво свјетско првенство у подригивању. Побједник је био Тим Јанус, чије је подригивање трајало 18 секунди. Овај тридесетпетогодишњи кувар подригивао је 18 секунди одједном и тако се смјестио на сам врх у тој "вјештини".

Пластична жена

Синди Џексон поносна је власница титуле особе која је највише пута била код пластичног хирурга. У своје 52 године обавила је 47 пластичних операција. Од 1988. године она је три пута затезала лице, два пута оперисала нос, два пута очи, скидала сало са кољена, струка, стомака, бутина, али љекари су уљепшали и њене усне, образе, браду… Обогаћена искуством написала је двије књиге.

На њену титулу опасно претендује и Бразилка Ангела Бисмарки која има тек пет пластичних операција мање.

Кси Киупинг власница је надуже косе на свијету. Њене власи дугачке су чак више од 16 метара. Коса јој је толико дуга да мора да је носи скупљену на глави и увијек иде са пратиоцем који јој помаже да носи овај терет. Посљедњи пут Кси се ошишала још 1973. године.

Марко Хорт поносан је на чињеницу да у своја пространа уста може одједном смјестити 264 пластичне сламчице, док најдужи нос на свијету, дужине девет центиметра, има Турчин Мехмет Озиурек.

Социолог Биљана Милошевић каже да људи са неким од постигнутих бизарних рекорда желе само да скрену пажњу на себе и свој изглед.

- У жељи да буду другачији не маре за посљедице и ризик који их прати - рекла је Милошевићева и додала да су неки од бизарних рекорда постигнути због жеље за атракцијом и авантуром.

Милошевићева је нагласила да већина људи који постигну неки од бизарних рекорда немају ништа осим јавне препознатљивости да су постигли неку лудорију на коју већина не би помислила ни у сну.

- Свака лудорија и ризик да се оствари неки бизарни рекорд је ствар психолошког профила човјека. Скок са висине од 730 метара без падобрана је "глад и жеђ за адреналином", док је све већи број урађених пластичких операција на човјеку психолошки моменат, који у посљедње вријеме постаје и зависност - казала је Милошевићева. 

Психолог Александар Милић рекао је да код људи постоје разноврсне потребе доказивања.

- Човјек одрастањем жели да се доказује и да има сопствену слику идентитета. Код људи који су постигли бизарне рекорде јако су изражене потребе да буду у центру пажње због чега теже да се докажу ријетким постигнућима који многи људи у општој популацији не постижу - рекао је Милић.

Он је нагласио да људи који су постигли бизарни рекорд стичу задовољство на тај начин јер имају посебан идентитет по којем се разликују од других људи.

Према Милићевим ријечима, људи који с такмиче у бизарним рекордима привлаче пажњу јавности, било да се ради о скоковима са великих висина или других животно опасних ситуација.

Нова Гинисова књига рекорда

Ових дана из штампарије излази Гинисова књига рекорда за 2012. годину.  Иначе, књига у којој се биљеже сви свјетски рекорди и сама држи рекорд најпродаваније серије књига над којом постоје ауторска права, а уједно је и једна од књига које се највише краду из америчких књижара.

Овогодишња Гинисова књига доноси такође низ бизарних рекорда међу којима се издвајају највећа афро-фризура, чија је власница Ејвин Дугас, социјална радница из америчког Њу Орлеанса. Обим фризуре која јој је обезбиједила мјесто у књизи рекорда износи невјероватна 132 центиметра! Иако јој толика коса углавном смета, да не причамо о трошковима одржавања, она каже да нема бољег јастука од њене сопствене косе.

Иако смо на мјесту рекордерке која има најдуже нокте на свијету навикли гледати Ли Редмонд која је своје нокте пуштала од краја седамдесетих година прошлог вијека, она је своје рекордере изгубила прије двије године у саобраћајној несрећи, што је отворило простор за нове претенденте на наслов. Ове године се на мјесто рекордерке уписује Американка Кристин Валтон, која нокте није одрезала од 1990. године.
Кристине је мајка, бака и пјевачица која у баровима Лас Вегаса наступа под умјетничким именом "The Dutchess", а њени нокти су дугачки невјероватних шест метара!

Бикини парада одржана у кинеском граду Хулудао такође је ушла у Гинисову књигу рекорда као најмасовнија парада те врсте икада, а у њој је учествовало 1.085 жена. Претходни рекорд држале су Американке, а на паради у Панама Ситију на Флориди учествовало је "само" 450 њих.

Коза ушла у Гинисову књигу!

У Гиниса су се уписали најразличитији подвизи из цијелог свијета, али патуљаста коза на скејтборду је невјероватна чак и за Гиниса!

Нигеријска патуљаста коза Хепи на скејтборду је прешла 36 метара што је било довољно да се упише у Гинисову књигу рекорда, мада власница верује да њена коза може и боље од тога.

Одржао најдужи говор

Луис Колет је 2004. године ушао у Гинисову књигу рекорда као човјек који је одржао најдужи говор на свијету. Његов говор је трајао 48 часова. Након што му је овај рекорд оборио један мушкарац из Индије, Колет је покушао поново и говорио чак 124 часа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана