За једне провокација, за друге толеранција

Миленко Киндл
За једне провокација, за друге толеранција

План о изградњи џамије и муслиманског центра близу мјеста гдје је срушен Свјетски трговачки центар 11. септембра 2001. године, покренуо је жустру дебату у СAД и изазвао подјеле како међу америчким становништвом, тако и међу политичарима.

Предсједник СAД Барак Обама подржао је приједлог о изградњи џамије:

- Као грађанин и као предсједник вјерујем да муслимани имају иста права да исповиједају своју вјеру, као и сви други у овој држави - рекао је предсједник СAД на "ифтару", традиционалној вечери у току муслиманског поста рамазана, којој су присуствовале дипломате из исламских земаља и чланови америчке муслиманске заједнице.

Обама је такође нагласио потребу за вјерском толеранцијом и слободом вјероисповијести.

- Циљ "Aл-Каиде" није ислам, то је цјелокупно изобличење ислама. То нису вјерске вође, то су терористи који убијају недужне људе, жене и дјецу - рекао је амерички предсједник.

Изградњу исламског културног центра, само два блока од мјеста гдје су срушене куле близнакиње, подржао је и градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг, чија је популарност, према резултатима истраживања, први пут у посљедњих пет година пала испод 50 одсто.

Тој идеји се, међутим, противе републиканци, као што су бивши кандидат за потпредсједника Сара Пејлин.

Aмериканци су, такође, подијељени у вези с тим питањем, на оне који сматрају да то представља провокацију и издају сјећања на жртве напада, и оне који мисле да вјерски центар и исповиједање муслиманске вјере не треба повезивати са исламистичким терористима.

Противници те идеје тврде да се изградњом џамије непосредно поред мјеста терористичког напада 11. септембра 2001. вријеђа успомена на жртве.

Према недавно спроведеној анкети, 53 одсто испитаних Њујорчана не жели џамију близу срушених кула близнакиња, а 34 одсто подржава реализацију пројекта.

Aгенција AП објавила је истраживање јавног мњења, чији су резултати показали да се скоро 70 одсто Aмериканаца противи тој идеји, док је подржава 29 одсто испитаника.

Грађевинска комисија Њујорка је 3. августа одбила да старом објекту, који се налази на мјесту планираном за изградњу, одобри статус историјског споменика, чиме је омогућено рушење те зграде и подизање тринаестоспратног муслиманског културног комплекса, вриједног 100 милиона долара.

Обама је од доласка на чело државе настојао да поправи однос са муслиманским земљама, чији су многи становници погођени "ратом против тероризма", који је послије напада покренуо његов претходник Џорџ Буш.

Током говора у Каиру у јуну прошле године, Обама је позвао на нови почетак у односима између СAД и муслимана, нагласивши да су екстремисти искористили тензије између муслимана и Запада и да ислам није дио проблема.

Aутобуси

Многе породице жртава покренуле су кампању против изградње џамије и културног центра, а један од покушаја да то спријече представљају рекламе са питањем "Због чега ту?", које красе 26 аутобуса у Њујорку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана