За флашу “шаргареповаче” потребно 20 килограма шаргарепе

ГС
За флашу “шаргареповаче” потребно 20 килограма шаргарепе

БЕГЕЧ - Једно газдинство у Бегечу направило је ракију од шаргерепе и за литру тог уникатног напитка, како кажу, потребно је 20 килограма тог поврћа.

Флаша “шаргареповаче” продаје се за 1.200 динара (око десет евра) а поред домаћих купаца, ова ракија је тражена и у Словачкој, Мађарској, Босни и Херцеговини и у Хрватској.

Жена која испред своје куће продаје ово уникатно пиће, преноси портал нсуживо.рс, каже да да је њен деда дошао на идеју да поред виљамовке и дуње, на свом салашу пече и шаргарепу.

Она објашњава да је процес печења ове ракије дуг и захтијеван, али да, како наглашава, њена породица то ради из љубави. Додаје да се узгојем шаргарепе у њеној породици сви баве, од најстаријих до најмлађих и да су чак неколико пута учествовали и на познатој бегечкој “Шаргарепијади”. Бегечка шаргарепа проглашена је за производ са заштићеним географским поријеклом 2017. године и због специфичних карактеристика и квалитета постала је трећи сертификован производ на територији Новог Сада, а друга заштићена шаргарепа у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана