Вријеме је за егзотику и прави модни кич

М. Миљић, М. Чигоја
Вријеме је за егзотику и прави модни кич

Без обзира на временске промјене, честе кише и зубато сунце које нас је дочекало у првим данима љета, вријеме годишњих одмора увелико је почело. A са одморима обавезно иду и "слатке муке", прије свега припадница љепшег пола, око избора одјевних предмета прикладних за плажу.

Високе температуре, дуги дани и опуштајуће љетне ноћи идеална су позорница за комбиновање немогућих боја. Aко је вјеровати модним стручњацима, легендарни хавајски принт опет је ин, а вријеме је за егзотику и прави модни кич! Овогодишњи трендови не познају класику. Дозвољени су сви дезени и облици купаћих костима.

Купаћи костими

Одаберите монокини, бикини на једно раме или бикиније у стилу 60-их, 80-их и нећете погријешити. Монокини је назив за нову врсту једнодијелних купаћих костима који ће бити хит ове сезоне, али и бикинији и купаћи костими на једно раме дефинитивно су нешто у чему ће се наћи већи број жена овог љета. Не само да су лијепи него су и много практичнији, а опет ултра модерни. Осим богатства боја, дезена и материјала од којих су начињени купаћи костими, може се наћи неколико стилова - од 60-их, преко 80-их, па све до футуристичког стила.

Модни креатор Душко Орашчанин казао је да су ове године дозвољени сви дезени и облици купаћих костима.

- С обзиром на то да је љето, у моди су купаћи костими у свјетлијим бојама. Ипак, за какав купаћи ће се неко опредијелити, зависи од личних афинитета - казао је Орашчанин и додао да папуче треба да се прилагоде купаћим костимима, руксаку или торби за плажу.

Орашчанин савјетује да се користи бикини јер се читаво тијело сунча.

- Једнодијелне варијанте купаћих костима препоручујем за неке активности на плажи, као што је вожња скутера, спорт или пак нека опуштена шетња плажом - казао је Орашчанин.

Незаобилазан модни додатак

За шетњу по плажи, одлазак до кафића, оближње продавнице или пак пијаце, модни креатори ове су године припремили мноштво прелијепих додатака који се могу обући преко купаћих костима. Заборавите класични парео, он је аут. Вријеме је за прелијепе прозирне тунике, "etno-tribe" накит те велике и шарене торбе за плажу.

Када су у питању хаљине, Орашчанин наглашава да су ове године хит лепршаве, танке и транспарентне хаљине земљаних, жутих, наранџастих и тиркизних боја, а у моди су хаљине за плажу које садрже доста циркона. 

- У односу на моду претходног љета, модификовани су кројеви и дезени - рекао је Орашчанин и додао да је неизоставан детаљ за плажу шешир који је све траженији и модернији.

Љетни шешири одувијек су модни додатак који може створити или уништити добар стил. Баш због тога, шешир није строго дефинисан модним трендовима него личним укусом. Ипак, сваке сезоне се издвоји један који доминира. Овог љета то је панама шешир. Aутентични панама шешир израђен је од сламе, равног обода с траком, али постоје многобројне варијације.

Орашчанин наглашава да шешир, поред тога што је потребан као детаљ, има и своју употребну вриједност.

- Шешир штити косу и главу од сунца и високих температура. Доприноси и самом изгледу купаћег костима, сукње и хаљине - истакао је Орашчанин и додао да плаже све више подсјећају на модне писте.

Орашчанин наглашава да приликом избора наочара треба да се обрати пажња на њихов квалитет и да не штете виду.  

Када је у питању цијена, Орашчанин сматра да не треба одвајати много новца за гардеробу коју користимо само једну сезону.

- Можда купаћи костим издржи и двије, три сезоне, али се он обично послије тога више не носи. Зато треба бити веома пажљив приликом издвајања новца за куповину гардеробе за море - рекао је Орашчанин.

Глумица Миљка Брђанин-Бабић казала је да се већ спрема за љето те да обожава одмор на мору.

- Људи једва дочекају љето јер тада могу лаганије да се облаче. Волим да пратим моду, да се лијепо обучем и да се у томе угодно осјећам - казала је Брђанин-Бабић и додала да воли дводијелне купаће костиме.

Она је нагласила да је већ ове године набавила црни купаћи костим са шареним детаљима и геометријским облицима, те да има у своме ормару више купаћих костима, како веселих тако и тамнијих боја.

- Купаћи костим не треба да буде скуп да бих га купила, довољно је да изгледа добро и да ми добро стоји - казала је Брђанин-Бабић и додала да боравак на плажи не може да замисли без пешкира, воде, млијека за сунчање, наочара и књиге уз коју се одмара.

Брђанин-Бабић каже да воли сандале и ципеле са високим штиклама.

- Хаљине су најважније љети, обожавам да носим лепршаве хаљинице, како дуже тако и краће. У зависности од тога како се осјећам, тако их и облачим - рекла је Брђанин-Бабић.

У моди платформа и римљанке

Лијепо вријеме је пред нама, што је одлична прилика да прошетате нове сандале. Стручњаци кажу да, било да изаберете једноставне кожне, лаковане, неке са цвјетним дезеном или оне украшене сребрним детаљима, нећете погријешити уколико имају платформу. Важно је само да буде што виша. Римљанке, као и различите сандале чији се каишићи копчају или везују око глежњева такође су избор за топле дане који нам предстоје. Жене које себе не могу замислити "на висини", могу такође да одахну. Равне сандале, идеалне за дневне активности, могу добро изгледати и у некој атрактивној вечерњој комбинацији. Од боја су актуелне увијек модерна црна, али и сива, сребрна, зелена, свијетлорозе или боја коже. За даме које желе да буду примијећене идеалан избор су ватреноцрвене сандале са високом потпетицом.

Модни креатор Давор Сладаковић каже да се овог љета враћа цвјетни принт и провидни материјал.

- Излази се из фазе сивих и тамних боја и онога што одсликава хладно вријеме, а улази се у период свјетлијих боја - казао је Сладаковић.

Он наглашава да су у моди овог љета издужене и преплануле ноге, високе и отворене штикле те платформе.

- Пуно је разлике у доносу на моду прошлог љета, јер је све лепршавије, еротичније, са пуно више боја. Заступљени су природни материјали који су провидни - казао је Сладаковић.

Он је истакао да ће ове године бити у моди и крупни накит, како минђуше тако и наруквице.

- У моди је много наруквица свјетлијих боја које су стављене на руку. Иста ситуација је и са минђушама - казао је Сладаковић.

Сунчане наочаре

Ове сезоне поново су заступљене "макро" варијанте наочара. Хит су дебели пластични "ретро" оквири, али истинска новост је повратак "мачкасте" форме. И квадратне форме наочара, односно предимензионирани облици овалних оквира, враћају нас у модну прошлост призивајући дух педесетих или осамдесетих година. Металних дијелова је мало. Оквири се понекад облаче у кожу или декоришу кристалима или су напросто прозирни па се чини да их и нема. Најекстравагантнији оквири, често бијели или у смјелим комбинацијама јарких боја, отварају простор нове маштовитости и индивидуалности.

Без торбе на плажу никако!

Модни стручњаци истичу да су ове сезоне обавезне веселе боје и интересантни додаци на торбама. Без обзира на величину, модни познаваоци инсистирају на веселим, љетним бојама и необичним додацима. Тако се ове сезоне у продавницама могу наћи модели са нискама перлица (пластичних, стаклених или дрвених), али и простирком за плажу уредно умотаном и прикаченом са стране.

Када су дезени у питању, класични љетни мотиви су увијек добродошли, али је штета не испробати неку од необичнијих варијанти анимал принта.  Да ли је торба платнена, плетена, мекане или чврсте конструкције није толико важно, колико је битно да нам ручке одговарају. 

Љубичаста, плава - од свјетлијих нијанси све до тегет, неизбјежна жута, ватреноцрвена, весела наранџаста, зелена и наравно све нијансе тиркизне боје, присутне су на овогодишњим моделима. У складу са афинитетима и потребама на нама је само да одаберемо ону торбу која нам се највише свиђа.
Цијене торби и цекера у бутицима у Српској се крећу од 15 па до 80 марака. Наравно, за оне са мало дубљим џепом продавци су припремили и оне мало "ексклузивније" моделе чија цијена прелази стотину марака.

Цијене у РС

У бутицима у Српској казали су да се цијена купаћих костима креће од 30 до 120 марака.

- Купаћи костими веселих боја у наше радње стигли су већ почетком јуна. Цијене се разликују због квалитета и марке самог купаћег костима - казали су у једном бањалучком бутику и додали да је цијена најјефтинијег купаћег костима 45 марака, док имају и оне чија цијена досеже и 120 марака.

У истој радњи су додали да се цијена папуча за плажу креће од 20 до 35 марака, торби за плажу од 20 до 50 марака, те шешира од 15 до 40 марака.

Они који одлуче да купе наочаре код уличних продаваца издвојиће од десет до 30 марака, а они који одлуче да купе брендиране наочаре, мораће да издвоје од 250 до 450 марака.

На бањалучкој тржници цијене су нешто ниже у односу на бутике па се цијена купаћих костима креће од 20 до 35 марака, шешира од десет до 20, папуча од пет до 15 КМ, те пешкира за плажу од десет до 25 марака.

У продавницама козметичке робе кажу да цијена млијека и лосиона за сунчање зависи од јачине заштитног фактора.

- Цијена млијека са слабијим заштитним фактором креће се од десет до 15 марака, док је за она са јачим фактором заштите потребно издвојити од 20 до 30 марака - казали су у козметичким продавницама.

Мода и здравље

Љекари упозоравају да у врелим љетним данима много пажње треба посветити избору гардеробе и обуће. Они истичу да се оно што је модерно и оно што је здраво сигурно могу ускладити.

- Људима свакако савјетујемо да носе лепршавије и природне материјале, који не поспјешују знојење. Када су боје у питању, оне би требало да буду свјетлије. Одјећа не треба да буде припијена уз тијело и велики дио коже би требало да буде прекривен због УВ зрачења - истичу љекари.

Обавезно је коришћење креме против УВ зрачења.

- Оне би требало да буду са минималним фактором двадесет или тридесет, за дјецу и већим. Треба носити отворене ципеле, по могућности од природних материјала и са ниским петама, како би кичма имала правилан положај - препоручују љекари.

Накит

И ове сезоне лице је у првом плану али, осим бојама мејкапа, можете га истаћи и огромним минђушама. Велики комади накита апсолутни су хит на модним пистама ове сезоне. Дизајнери су их уврстили у многе прољећне и љетне колекције, што сваку креацију чини упадљивијом и другачијом.

Минђуше су направљене у различитим облицима, неки модели израђени су са доста украса, кристала, камења, циркона, доминирају и алке у XXXL величини, као и модели у облику пужа, направљени од дрвета, пластике, злата, сребра, метала...

Најважније је да минђуше ускладите са стилом и карактером, како бисте на најбољи начин употпуниле ваш шарм. Уз њих не комбинујте превише накита и других модних додатака да не бисте претјерали, а и оне су сасвим довољан детаљ за комплетан утисак који остављате на друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана