Вожња брзином ракете

Миленко Киндл
Вожња брзином ракете

Произвођачи аутомобила сваке године израде такозване концептуалне моделе. Њих нема на тржишту, изгледом и карактеристикама се тотално разликују од досадашњих типова, и служе једино да би "вадили маст" посјетиоцима ауто-мото сајмова. Већина њих је у суштини непрактична, често изазива и подсмијех, па се понекад можемо запитати шта је некоме требало да се толико пати око њих, пише портал Cracked.com.

Међутим, с времена на вријеме појаве се модели таквог изгледа и карактеристика да је не имати их напросто гријех. Међутим, из овог или оног разлога они нису никада доживјели свој тржишни "бум". Слиједи неколико аутомобила из снова који неће никада постати стварност. 

GM Firebird III - истоимена слика и легенда

Млазњаци су 50-их година прошлог вијека били нешто сасвим ново, а овај аутомобил је требало да постави енигму пред сваког од нас: како је могуће млазни мотор смјестити у породични "седан"?

GM Firebird III можда даје одговор на то питање, јер њега покреће турбо-мотор Whirlfire. A ако аутомобил има мотор на млазни погон, онда би требало и да изгледа као млазњак, зар не? Управо тако.

Јер, уз обавезна стражња крилца, овај аутомобил има карактеристичан облик хаубе попут млазњака, те двије засебне кабине са заштитом од пластике у облику мјехура, за возача и сувозача. Ништа није тако узбудљиво као вожња на аутопуту брзином ракете, а док престижете те споре аутомобиле, глава вам вири из својеврсног пластичног мјехура.

Најзанимљивије је што GM Firebird III нема волана. Јер, шта ће млазњаку волан? Умјесто њега, овом супербрзом земаљском птицом управљате - џојстиком.

Aли... Упркос томе што се његов турбо-мотор никада не прегријава, а може да ради на све што може да сагоријева (укључујући и текилу), овај аутомобил је неприкладан из неколико разлога. Најважнији је тај што турбо-мотори које покреће бензин производе велике количине азотног оксида, гаса који узрокује ефекат стаклене баште и киселе кише. Поред тога, звук турбо-мотора највише подсјећа на - усисивач.

Nissan Pivo 2 - истоимена слика и легенда

На први поглед овај аутомобил изгледа луцкасто. Aли, без обзира на све, аутомобили будућности биће управо такви. И још ће, попут овог типа, имати робота сувозача.

Nissan Pivo 2 је мали аутомобил и рјешава многе проблеме који су од памтивијека мучили све оне који се баве и који воле аутомобиле. Умјесто једног на бензин, њега покрећу четири електрична мотора, по један у сваком точку. Због тога се сваки точак може покретати независно од осталих, што ће олакшати муке свима онима који имају проблем са паркирањем.

Aутомобил такође може ротирати око осе, тако да вожња у "рикверц" готово да није ни потребна, а улазак на једина, предња врата је прави мачји кашаљ, без обзира на то колико пијани или слабе покретљивости били ваши сапутници.

A робот-помоћник урадиће многе ствари умјесто вас. На примјер, пратиће ваше расположење за вријеме вожње и покушаће да вас орасположи уколико постанете мало раздражљиви. Јер, доказано је да су најопаснији депресивни или љути возачи.

Овај аутомобил би био недоступан за већину потенцијалних купаца због своје цијене. Јер, уз многобројне уграђене иновације, имати личног робота који ће се за вријеме вожње увијек наћи при руци није мала ствар. Због тога овај аутомобил кошта отприлике као и приватни млазни авион.

Phantom Crosair - истоимена слика и легенда

Да је Бетмен скакао по небодерима Готам Ситија 40-их година прошлог вијека, овај аутомобил би сигурно био његов избор. Phantom Crosair осмислио је 1938. гдине Руст Хајнц, син власника и насљедњик великог ланца произвођача хране под именом - "Хајнц". Од тада па до данас, овај аутомобил је остао непревазиђен стандард за све оне који желе да их сматрају правим мачо-мушкарцима.

У то вријеме био је далеко испред свог времена. Врата су се отварала притиском на дугме, а на управљачкој табли били су уграђени, између осталог, компас и мјерач надморске висине.

Међутим, најбоље од најбољег налазило се на стражњем дијелу аутомобила. За Руста Хајнца је то било толико важно да је, ради стварања одговарајућег простора, жртвовао удобност, па је четири сједишта пребацио напријед, а два оставио позади.

Нису у питању били ваздушни јастуци, резервне гуме или пространи "гепек", него - претинац за пиће.

Било је предвиђено да Phantom Crosair те 1939. године кошта око 14.700 долара, данас би та цијена износила више од 200 хиљада зелених новчаница. Те паре су биле мисаона именица за све чији новчаници нису преживјели велику депресију. И не само то: готово цијели аутомобил био је израђен од алуминијума, што је био велики луксуз, с обзиром на то да је те 1939. године већ почео Други свјетски рат.

Какве ли ироније - Хајнц је погинуо у саобраћајној несрећи, а са њим је отишао и његов сан.

Volswagen GX3 - истоимена слика и легенда

Овај аутомобил је идеалан за сваког ко је пожелио да вози мотоцикл, али се плашио да ће, ако налети на каменчић или избочину на путу, завршити са оне стране банкине.

Ријеч је о "аутомобилу" за двије особе који изгледа као комбинација "Хондиног" мотоцикла и "формуле 1". Што се тиче потрошње горива, имати Волксњаген ГЏ3 захтијеваће исту учесталост "танкања" као и било који хибридни аутомобил, али његов изглед чиниће вас уистину "фацом". И наравно, бићете у стању да због могућности маневрисања избјегнете застоје у јутарњим саобраћајним гужвама.

Возећи овај аутомобил можете изигравати и каскадера, јер је његова одигнутост изнад земље тако мала да можете проћи и испод приколице камиона, у Џејмс Бонд стилу. Ипак, немојте покушавати тако нешто.

Није лоше за аутомобил који кошта "само" 17 хиљада долара...

Volswagen GX3 требало је да се појави на тржишту почетком 2007. Међутим, "Фолксваген" је у посљедњи час одустао од његове масовне производње због радикалног дизајна, а и зато што су откривени неки безбједносни недостаци. Један од њих је чињеница да би при свакој јачој "саобраћајки" овај аутомобил остао потпуно смрскан.

A и ношење заштитне кациге при градској вожњи није баш угодно. 

Ford Seattle-ite - истоимена слика и легенда

Тамо негдје 1963. године у "Фордовом" одјељењу за дизајн аутомобила била је бар једна екипа која није дангубила. Осмислили су концептуални аутомобил Ford Seattle-ite, који није био само испред оног, већ и испред овог времена.

Било је замишљено да га покрећу резервоари са горивом који се могу мијењати, па чак и компактни нуклеарни реактор (било је то доба када радиоактивност и мутанти још нису били баш озбиљно схваћени). Такође, Ford Seattle-ite је требало да буде опремљен неком врстом компјутеризованог система за мапирање у реалном времену, што је технологија која се тек сада усавршава.

Међутим, постојала је једна зачкољица: његови творци су у њега жељели да уграде технологије које неће постојати још бар 40 година, а и данас нису примјењиве на сваки аутомобил. Због тога резервоари са горивом који се мијењају попут батерија још нису доживјели широку примјену.

Шест точкова

Немогуће је не рећи коју о савршености спољашности аутомобила Ford Seattle-ite: спортски изглед, оштре линије, издувни систем као код неког свемирског брода. То је био и први ауто на шест точкова, што је било засновано на теорији да више точкова повећава ефикасност кочења, а и више је "cool".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана