Владимир Лукић: БиХ једино може да опстане на дејтонској основи

Мирослав Филиповић
Владимир Лукић: БиХ једино може да опстане на дејтонској основи

БиХ једино може да опстане на дејтонској основи и двоентитетском уређењу. Све остало увело би земљу у привременост и неизвјесност. Због европске будућности и дугорочне стабилности земље коначно би морале да престану сталне опструкције овог међународног споразума и жеље за укидањем Српске.


То је у интервјуу "Гласу Српске" изјавио Владимир Лукић, експерт за питање граница и имовине у делегацији Републике Српске на преговорима у Дејтону, гдје је 21. новембра 1995. године парафиран Дејтонски мировни споразум, којим је окончан протекли рат у БиХ.

- Жеља и воља за радикалним измјенама Дејтона и непостојањем РС, са којом су бошњачки представници дошли у Дејтон, и данас живи. Негирање и непризнавање Дејтона је велики проблем у овој земљи - истакао је Лукић.

* ГЛAС: У суботу, 21. новембра, је 14. годишњица парафирања Дејтонског мировног споразума? Са аспекта данашњице како гледате на овај споразум?

ЛУКИЋ: Дејтонски споразум је зауставио жестоки рат у земљи, али и дијеловима сусједних земаља. Међународна заједница је на разне начине била укључена у та ратна дејства. За Републику Српску је важно да је Дејтон не само зауставио рат него је дао одређене пропозиције које су потврђене 14. децембра 1995. године у Паризу од највећих свјетски сила и држава у то вријеме. Имајући у виду када, како и гдје је направљен тај споразум, мислим да је ријеч о фантастичном документу који у овом тренутку нема алтернативу када је у питању суштинско уређење земље.

* ГЛAС: Расправа о томе која страна је боље прошла у Дејтону и данас је отворена?

ЛУКИЋ: РС није добила ништа у Дејтону што већ није имала прије њега. Имала је територију, становништво и власт. Значи све елементе државности. Да је свијет тада био мало наклоњенији, логично би било да је у Дејтону РС требала добити државност, јер је имала све елементе за то. Ипак, РС је призната у Дејтону као дио БиХ. За разлику од РС, ФБиХ није имала ниједан елемент државности и зато је морао да буде направљен вашингтонски споразум, којим је ријешено питање њеног уређења и однос Бошњака и Хрвата у овом ентитету.

* ГЛAС: Да ли је у том тренутку дејтонско уређење БиХ био једини реалан и могућ приједлог?

ЛУКИЋ: Све делегације су у Дејтон дошле са много већим захтјевима него што су добиле с тим да је бошњачка страна била потпуно изван реалних оквира. Нису могли да се помире са постојањем РС. Нису могли да прихвате двоентитетско уређење БиХ.

Хрвати су хтјели подјелу земље која ће њима гарантовати равноправан статус са осталим народима. Ми смо тражили дио Сарајева, да Брчко не падне под међународну арбитражу и да се добар дио западнокрајишких општина, које су отете од РС, врате у њено окриље. На крају, сви су остали помало незадовољни и помало задовољни. Углавном, РС не може бити незадовољна.

* ГЛAС: Многи у БиХ данас желе да пониште Дејтон и РС?

ЛУКИЋ: Дејтонски споразум није могао никада да добије праву оцјену, јер је увијек било опструкција из Сарајева и дијела међународне заједнице. Жеља и воља за радикалним измјенама Дејтона и непостојањем РС, са којом су бошњачки представници дошли у Дејтон, и данас живе. То је упаковано под мотом преношења надлежности са РС на БиХ, стварањем ефикасније власти, европским интеграцијама... Бошњачки политичари упорно желе да реализују оно што нису успјели у рату и у Дејтону. Зато призивају Дејтон два. Међутим, позиција РС је стабилна и чврста. Нико у Српској не жели поново да дијели БиХ, ни добровољно, ни под притисцима и да се одрекне дијела који му је загарантован Дејтоном. Нема аргумента за промјену дејтонског уређења земље.

* ГЛAС: Сарајевски политичари упорно траже и укидање ентитетског гласања у Парламенту БиХ?

ЛУКИЋ: РС никада на то не би смјела да пристане. Захтјев за укидање ентитетског гласања је захтјев за поништење Дејтона и Српске.

* ГЛAС: Нажалост, о уређењу земље и њеном функционисању 14 година послије Дејтона поново се расправља у војној бази, овога пута у NATO-овој у Бутмиру?

ЛУКИЋ: БиХ има ту несрећу да о њеној судбини увијек одлучују страници. Све ће то платити и већ плаћа ова земља. Међународна заједница свјесно ствара некакве бомбастичне догађаје како би заплашили домаће политичаре. Сто одсто сам сигуран да немају шансе да спроведу оно што желе да "прогурају" кроз Бутмирски процес. Лицемјерни су. Прво су рекли да се неће мијешати у унутрашње уређење БиХ, у ствари то стално понављају, а сада већ говоре да мора бити прихваћен "бутмирски пакет". Aмериканци желе да кроз причу о придружењу земље ЕУ "прогурају" придружење NATO-у и спровођење NATO-ове стратегије у региону.

* ГЛAС: Од Дејтона до данас многи су прекрајали ентитетско уређење БиХ правећи разне мапе земље?

ЛУКИЋ: Све је то у интересу разбијања Српске и на линији опструкције Дејтона, као и покушај реализације онога што Бошњаци нису успјели да остваре у Дејтону.

* ГЛAС: Уставна реформа сада је наметнута као услов за европски пут земље?

ЛУКИЋ: То је неприхватљиво, јер ниједној земљи, у процесу придружења ЕУ, није тражено да мијења своје уређење. Па нису то све идеална уређења. Европа треба да буде циљ, али РС у том процесу не смије да изгуби свој идентитет, надлежности и територију који су јој загарантовани Дејтоном. РС има око милион и по становника и изузетан људски и природни ресурс да сама иде напријед.

* ГЛAС: Ипак, земља никако не успијева да се ријеши међународног туторства?

ЛУКИЋ: То је тачно, али OHR је уздрман. OHR је де факто укинут. Укинуо је сам себе зато што је хтио мијењати оно што се не може промијенити. Сада им купују вријеме и покушавају да сачувају оно мало достојанства, како не би отишли из БиХ као тотални губитници. Прошло је вријеме наређивања, наметања одлука... Никакав међународни чиновник не може да мијења оно што је потврђено у Дејтону и међународно признато.

Све било договорено

* ГЛAС: Да ли су тачне информације да је уређење БиХ скројено прије Дејтона?

ЛУКИЋ: То је углавном тачно. Све је било унапријед договорено, барем суштинска питања, као што су називи ентитета, структуре организовања власти, па чак и судбина Сарајева. Прије Дејтона о томе се преговарало у Женеви, Њујорку, Вашингтону. Неке ствари су ријешене у Дејтону под притисцима.

"Лудачка кошуља"

* ГЛAС: Једном приликом бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич рекао је да је Дејтонски споразум "лудачка кошуља" за БиХ?

ЛУКИЋ: То је нетачна и бесмислена изјава због које Петрич треба да се стиди. Међутим, кад се међународни чиновници у БиХ боре за високе плате и интересе лобиста, спремни су свашта да говоре. Многи од њих и данас се тако понашају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана