Владета Марјановић: Најважније пословне везе оне са факултета

Сандра Милетић
Владета Марјановић: Најважније пословне везе оне са факултета

У пословном свету на Западу, најважније пословне везе које имате су везе са факултета. Оне трају цео пословни век.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" предсједник Управног одбора ETF Belgrade Alumini and Friends Association USA (ETF BAFA) Владета Марјановић. Ово удружење окупља бивше студенте београдског Електротехничког факултета који данас раде у Силицијумској долини поред Сан Франциска у најпрестижнијим свјетским компанијама попут "Сиска", "Гугла" и "Мајкрософта", а броји око 900 чланова.

- Aлумни увек помажу једни друге у налажењу посла, успостављању пословних веза и тако даље - истакао је Марјановић, који у СAД живи већ девет година, а један је од директора у престижној фирми "Сиско".

Српски стручњаци редовно се окупљају, а Марјановић додаје да је већина чланова Удружења везана за земљу из које су, односно за Србију, Републику Српску и Црну Гору.

- Чланови нашег удружења састају се два пута месечно у Маунтаин Виењ-у и на Берклију, а једном годишње имамо славу, пикнике, на којима печемо ћевапе, тениски турнир и једрење у Сан Франциско заливу - каже Марјановић.

* ГЛAС: Удружење ETF BAFA основано је 2001. године. Како је изгледао пут који је Удружење прешло од свог оснивања до данас?

МAРЈAНОВИЋ: Удружење је основно са циљем да помогне ETF-у у Београду. Временом се овај циљ проширио на образовање у Србији, Републици Српској и Црној Гори. За ових десет година успели смо тако да у неколико наврата пошаљемо компјутерску и другу техничку опрему, опремимо техничке лабораторије и обновимо рачунски центар, обезбиједимо стипендије и тако даље.

* ГЛAС: Колико је важно да стручњаци из Београда и Србије који раде у СAД буду повезани? Колико често се друже и састају чланови Удружења?

МAРЈAНОВИЋ: У пословном свету на Западу најважније пословне везе које имате су везе са факултета. Оне трају цео пословни век. Aлумни увек помажу једни друге у налажењу посла, успостављању пословних веза и тако даље. Чланови нашег удружења састају се два пута месечно у Mauntain View-у и на Берклију, а једном годишње имамо славу, пикнике, на којима печемо ћевапе, тениски турнир и једрење у Сан Франциско заливу. У нашем удружењу наравно има и људи из Републике Српске. Неки су рођени у РС, неком је ближа или даља породица из РС. Једну од акција смо имали и у Српској, опремили смо компјутерски центар у школи у Прњавору.

* ГЛAС: На које све начине Удружење помаже матици?

МAРЈAНОВИЋ: Већ неколико година дајемо три награде, односно стипендије за најбољи магистарски рад за студенте ETF-а, а свака је од по 500 долара. Прва награда за најбољи магистарски рад укључује наградно једнонедељно путовање у Силицијумску долину у СAД и посету компанијама "Гугл", "Епл", "Сиско", "ХП", "Оракл" и мањим стартап компанијама. У току је конкурс за ову годину, а нове награде биће додељене на балу факултета у Београду, 25. децембра.

* ГЛAС: Бивши студенти Електротехничког факултета у Београду данас раде у "Гуглу", "Сиску", "Мајкрософту"?

МAРЈAНОВИЋ: Већина наших инжењера који сада раде у Силицијумској долини се школовала у Србији, али је школовање наставила у Aмерици (магистарске и докторске студије). При запошљавању, на њих фирме гледају као на студенте са америчких универзитета. Када запошљавате неког у вашој фирми у Aмерици, није вам толико важно одакле је, већ да ли је кандидат одличан у области у којој вам је потребан.

* ГЛAС: Колико су Срби у СAД везани за Србију? На које све начине могу да допринесу развоју овог подручја, које је стагнирало дуги низ година?

МAРЈAНОВИЋ: Већина нас је везана за земљу из које смо, односно за Србију, Републику Српску и Црну Гору. Тамо су нам остали родитељи, породица, пријатељи. Неки су се своје земље и свог порекла потпуно одрекли, али такви су мањина. Пре десетак година, најважнија помоћ за то подручје била је у парама и технологији. Данас пара у Србији и РС углавном има, а и технологија је доступна (наравно, ако имате паре) и у Србији и у РС. Данас је много важније пренети пословно искуство и успоставити дуготрајније пословне везе, које ће омогућити запошљавање у Србији и РС.

* ГЛAС: Многи људи из Србије сједиште својих фирми оснивају у Силицијумској долини, а већи дио посла обављају у Србији. Колико су такве фирме важне за Србију?

МAРЈAНОВИЋ: То су углавном фирме које седиште имају у Силицијумскојј долини, а развој у Србији и формиране су од наших људи који живе и раде у Силицијумској долини. Све компаније, без обзира на то где им је централа и где им је капитал, које отварају своје филијале у Србији или послују са фирмама у Србији, треба да буду у вези са Србијом - оне директно подстичу економију у Србији. Заинтересованост за улагање у Србију није велика, али постоји заинтересованост да се ради са фирмама из Србије које поседују знање и искуство које вреди на светском тржишту, поготово ако су те фирме већ показале добре резултате и имају добре референце.

* ГЛAС: Рекли сте недавно да су појединци из Удружења цијелу своју заоставштину, прослиједили у Србију. Ко су ти људи?

МAРЈAНОВИЋ: Један од њих је господин Иван Рашовић. Он је, на пример, донирао чак 500.000 долара за лабораторијски блок ETF-а.

* ГЛAС: Ускоро ће сваки члан моћи да, путем Удружења, оснује сопствену фондацију и према сопственим критеријумима бира стипендисте. Докле се стигло с тим? Колико је заинтересованих да то и ураде?

МAРЈAНОВИЋ: Програм за доделу стипендија је у изради. Тројица колега су у комисији за стипендије и раде на томе и то ће бити завршено до краја априла 2012, а почеће са радом следеће школске године. Програм ће стипендирати три или четири редовна студента ETF-а из Фонда саме ETF BAFA USA организације. Програм ће омогућити осталим члановима наше организације да формирају додатне стипендије по њиховим личним критеријума, под условом да ти критеријуми нису у супротности са статутом организације и америчким и српским законима.

* ГЛAС: Шта су планови и приоритети Удружења у сљедећој години?

МAРЈAНОВИЋ: Планирали смо да у следећој години спроведемо више активности. Ту су, пре свега, програм за стипендије и отварање ETF BAFA Џоутубе образовног канала. Наравно, у плану је и проширење организације, кроз пријем нових чланова и јачање регионалних група изван Силицијумске долине, јачање популарних локалних окупљања (пикник, тенис, скупштина) из којих се финансира организација. У 2012. години планирамо и организовано прихватање наших студената на постдипломске студије и праксу на универзитетима у Aмерици.

Фонд

* ГЛAС: Члан сте инвестиционе комисије Фонда за иновационе дјелатности. Шта је основни задатак Фонда?

МAРЈAНОВИЋ: Фонд за иновациону делатност је формирала Влада Србије, под покровитељством Светске Банке и Европске уније. Циљ фонда је да подстиче мања и средња предузећа у Србији да стварају иновационе производе и услуге из свих области науке и технологије и пласирају их на светско тржиште. Финансирањем развојних пројеката, и самим тим јачањем иновативних предузећа у Србији, фонд побољшава услове за успостављање инвестиционог тржишта (вентуре цапитал инвестмент) и проширивања круга инвестиција у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана