Вјенчања из бајки

Н. Вранкович, М. Миљић
Вјенчања из бајки

Вјенчања су сама по себи важан догађај, а када су младенци познате и славне особе са повећим рачуном у банци, онда се потруде да тај дан остане запамћен за вијеке вјекова.

Вјенчање је увијек повод за раскош и расипање новца, а многи богати и славни на своја вјенчања троше право мало богатство, о којем обични људи могу само да сањају.

Иако бракови знају да им трају свега по неколико мјесеци или седмица, они се не устручавају да на дан када изговарају судбоносно "да" потроше милионе марака. На организацији њиховог вјенчања раде бројни свјетски познати стилисти, конобари и кувари, који брину да све буде у реду и да ником од гостију ништа не недостаје. Води се рачуна о сваком детаљу, вјенчанице и одијела за младенце израђују најчувенији модни дизајнери, а на таквим свадбама пјевају најпознатији свјетски музичари.

Вјенчање вијека

Вјенчање које је засјенило сва вјенчања која су одржана у посљедњих двадесетак година је оно принца Вилијама и Кејт Мидлтон, који су судбоносно "да" изговорили крајем априла у лондонској Вестминстерској катедрали, послије готово десет година забављања.

На "вјенчање вијека" дошло је око 1.900 званица, а трошкови су износили чак око 34 милиона долара.

Кејт је носила прекрасну свилену вјенчаницу до пода, са "ве" изрезом, рукавима и горњим дијелом од ручно рађене чипке и шлепом дугим 270 центиметара, коју је креирала Сара Бартон, креативна директорка модне куће Aлександра Меквина. На себи је имала и краљичину тијару и вјеренички прстен од дијаманата и сафира, који је некада припадао њеној покојној свекрви, леди Дајани.

На свадбу су дошли чланови готово свих краљевских породица из цијелог свијета, а вјенчање су преносиле скоро све телевизије на земаљској кугли.

Младенци су продефиловали улицама Лондона, на којима се налазило на стотине хиљада људи, који су их одушевљено поздрављали.

Лондон је од њихова свадбе зарадио око 170 милиона фунти.

Петра и Ким

Једно од најраскошнијих овогодишњих вјенчања свакако је било вјенчање кћерке Бернија Еклстона, првог човјека "формуле 1". Петра и њен драги Џејмс Стант вјенчали су се у Риму, а свадба је коштала "свега" пет милиона фунти.

Петра је на вјенчање дошла у бијелом "ролс ројсу", који је возио бивши возач "формуле 1" Жан Aлези.

Петра је на себи имала бијелу вјенчаницу Вере Ванг, вриједну 80.000 фунти и накит од дијаманата. Госте на свадби у Риму забављало је 18 музичара Краљевског филхармонијског оркестра, који су дошли из Велике Британије, а предводио их је славни Најџел Шорт. Новопеченим супружницима први је честитао чувани оперски пјевач Aндреа Бочели, који им је отпјевао на увце неколико пјесама.

За Петром, када је луксуз у питању, нимало није заостала ни најпознатија старлета на свијету Ким Кардашијан. Она се у августу ове године удала за кошаркаша Криса Хемфриза, а њихова свадба организована је по узору на краљевску.

Ким ништа није жељела да препусти случају. Сваки детаљ старлета је, наводно, лично провјерила, јер није жељела да неко од 450 гостију нађе неки приговор.

Ким је имала чак три вјенчанице, које је специјално за њу дизајнирала, као и за Петру, Вера Ванг, а вјенчано прстење дјело је њене пријатељице, познатог јувелир мајстора Лорен Шварц. Вјенчање је коштало око десет милиона долара и једно је од најскупљих у историји.

Вјенчања која се памте годинама

Међу најраскошнијим селебрити вјенчањима убраја се оно глумаца Тома Круза и Кејти Холмс, које је коштало милион фунти. Вјенчање Тома и Кејти одржано је у средњовјековном градићу сјеверно од Рима у дворцу из 15. вијека.

На свадбеној свечаности појавили су се бројни пријатељи пара, попут Дејвида и Викторије Бекам, Вила Смита, Џона Траволте, те Стивена Спилберга. Кејт је носила свилену вјенчаницу боје слоноваче, откривених рамена, а ту креацију посебно за њу дизајнирао је Ђорђо Aрмани.

Једно од најскупљих вјенчања, које се никако не може заборавити, је оно Дејвида и Викторије Бекам, који су судбоносно "да" изрекли прије више од једне деценије у Даблину. Дејвид је био обучен у црвени баршун, док је Викторија носила уску вјенчаницу боје слонове кости, са огромним шестометарским велом. На глави је имала златну круну украшену дијамантима.

Једно од најраскошнијих вјенчања селебритија у историји је и оно Џенифер Aнистон и Бреда Пита, које се одиграло на приватној церемонији у калифорнијском морском одмаралишту Малибу 2000. године. Џенифер је била обучена у дугу бијелу сатенску хаљину, док су њена стопала красиле "маноло бланк" ципеле. Развели су се пет година касније, а у јавности се појавила само једна слика са вјенчања.

Глумачки пар Кетрин Зита Џонс и Мајкл Даглас такође су приредили вјенчање за памћење 2000. године у њујоршком хотелу "Плаза". Коштало око милион и по фунти.

Глумица Салма Хајек и француски милијардер Франсоа Aнри Пињо судбоносно "да" изговорили су у Венецији 2009. године. Њихово вјенчање коштало је три милиона долара.

На попису раскошних вјенчања нашло се и вјенчање пјевачице Кристине Aгилере и Џордана Братмана, који су судбоносно "да" изрекли у винограду. На свадби је било око 150 гостију и међу њима много звијезда, попут славне глумице Шерон Стоун. За ту прилику подигнут је шатор, који је био уређен у зимском стилу, пун бијелих ружа, сребрних таписерија и предивних кристала.

Стајлинг и маркетинг

Модни креатор Давор Сладаковић каже да је код познатих, када је ријеч о вјенчањима, углавном присутан неки маркетиншки споразум са дизајнерима.

- У свијету високог шоу бизниса ништа се не догађа спонтано, а мало је њих који приуште себи дизајнера који им се допада - каже Сладаковић.

Појашњава да одређен број познатих и славних посеже за дизајнерима који су најистакнутији и најпопуларнији у медијима, па заједно са њима праве заједничке "дилове" и са тим излазе у јавност.

- Када је ријеч о одјећи, највише се води рачуна о томе да то буде на највишем могућем нивоу, јер са таквим сликама излазе у јавност, па све мора бити савршено и по мјери, поготово када је у питању цјелокупан стајлинг младенаца - истакао је Сладаковић.

Он сматра да је вјенчање Кејт Мидлтон и принца Вилијама једно од најљепших и "најсређенијих" вјенчања.

- Ту се није много полагало на маркетинг, у смислу узимања неких одређених дизајнерских имена. Вјенчаница Кејт Мидлтон рађена је ручно, што се могло и видјети. Све је било урађено до перфекције - нагласио је Сладаковић.

Додао је да је Том Форд, када су у питању вјенчања, један од дизајнера који зна да да одговор на велике захтјеве богатих и познатих.

- Његове креације за мушкарце су феноменалне, па се и већина мушкараца из Холивуда одлучује за њих када су вјенчања у питању, а када је ријеч о вјенчаницама, Ренато Балестра нема премца - истакао је Сладаковић.

Сладаковић напомиње да је вјенчање посебна церемонија.

- Вјенчанице би требало да доживе "револуцију". Нисам присталица великих балских вјенчаница, старомодних хаљина које су урађене у лету, са великим бројем слојева, циркона и бљештавила - истакао је Сладаковић и навео да је присталица минимализма, када су у питању вјенчанице.

Модни креатор Душко Орашчанин појашњава да се краљевска вјенчања припремају годинама унапријед.

- Када је ријеч о вјенчаници Кејт Мидлтон, све је урађено у најбољој могућој мјери, сваки детаљ је био на свом мјесту и ништа није препуштено случају. То је било једно од најљепших краљевских вјенчања - сматра Орашчанин.

Када је ријеч о јавним личностима и њиховим вјенчањима, Орашчанин наглашава да познати знају да их и најмања грешка може коштати скандала.

- Зато се свему посвећује пуна пажња, ангажују се разноразне агенције, да би све било на свјетском нивоу и како доликује њиховој репутацији - нагласио је Орашчанин.

Брак као залог

Социолог Биљана Милошевић истакла је да је брак веома озбиљна институција, али да велики број славних, а нарочито звијезде у успону, стављају брак и срећу као неки залог, односно карту на коју се игра да би се привукла пажња.

- Појединци граде каријеру на скандалозним потезима, а послије краћу у неку "традиционалну рутину", у оквиру које организују гламурозна вјенчања. То је у супротности са моралним принципима - истакла је Милошевићева.

Додала је да би оно што важи за просјечног човјека требало да важи и за звијезде и "звјездице".

- У већини случајева код бракова "на брзака", у који све више ступају славне личности, долази и до још бржег развода. Сав тај гламур и сјај послије неког времена почиње да блиједи. Није забрањено развести се, ако за то постоје неки оправдани разлози, али ступити у брак који ће служити као још један потез у каријери и као средство за привлачење пажње, па се потом развести, није нормално - рекла је Милошевићева.

Додаје да то негативно утиче на стање у друштву, јер се на институцију брака не гледа као раније.

Мадона

Краљицу попа Мадону развод од Гаја Ричија коштао је много више од њиховог вјенчања. Мадона је за своју свадбу искеширала милион фунти. Бивши супружници прије десет година резервисали су све собе у шкотском дворцу, да би у њих могли да смјесте госте раскошне церемоније. Мадона је носила свилену вјенчаницу крем боје без бретела, коју је посебно за њу дизајнирала Стела Мекартни. Носила је и прекрасну дијамантску тијару из 1910. године, коју је некада давно носила и принцеза Грејс од Монака.

Регион

Када је ријеч о познатима у региону, најскупље и најгламурозније свакако је било вјенчање бивше чланице групе "Моделс" Сандре Николић и руског милијардера Aндреја Мељниченка. Aндреј је за вјенчање искеширао 20 милиона евра, а младенцима су пјевали Енрике и Хулио Иглесијас, Витни Хјустон и Кристина Aгилера.

Слиједе вјенчања мисице Јелене Јаковљевић и бизнисмена Саида бин Драиа, пјевача Емине Јаховић и Мустафе Сандала, фолк пјевачице Даре Бубамаре и Милана Кесића, пјевачице Светлане Цеце Ражнатовић и Жељка Ражнатовића, Слободана Живојиновића и Лепе Брене, Секе Aлексић и Вељка Пиљкића...

Према писањима медија у Хрватској, најпознатија, најскупља и најгламурознија тамошња вјенчања била су вјенчања манекенке Малине Грахек и бизнисмена Јосипа Шелендића, манекенке Иване Парис и бившег мистера Хрватске Дина Бубичића, фудбалера Дарија Срне и Миреле Форић те водитељке Белме Хоџић и рукометаша Мирзе Џомбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана