Вилијам Монтгомери: Међународна политика у БиХ није ефикасна

М. Филиповић, М. Киндл
Вилијам Монтгомери: Међународна политика у БиХ није ефикасна

Треба се фокусирати прије свега на чињеницу да постојећа међународна политика у БиХ није ефикасна и да треба смислити нешто друго, истакао је у интервјуу за "Глас Српске" Вилијам Монтгомери, бивши амерички амбасадор у Бугарској, Хрватској и Србији и некадашњи специјални савјетник предсједника СAД за БиХ.

- Учињен је извјестан напредак, међутим појавили су се други проблеми, још из времена Педија Ешдауна. Зато је БиХ у великој опасности да крене уназад - упозорио је Монтгомери.

* ГЛAС: У ауторском тексту у "Њујорк тајмсу" навели сте да рјешење за БиХ вјероватно укључује обликовање другачијих односа унутар земље и допуштење Републици Српској да одржи референдум о независности. На основу којих аргумената изводите овакав закључак?

МОНТГОМЕРИ: Важан закључак који се може извући из текста је да се требамо помирити са чињеницом да садашња политика према БиХ нема ефекта. То је оно што упорно наглашавам, јер више од 15 година спроводили смо упразно једну политику у БиХ, а другу која се тиче Косова. Свим снагама трудили смо се да ту политику спроведемо у дјело, што једноставно није успјело. У БиХ смо на неки начин тамо гдје смо били и прије 15 година. Учињен је извјестан напредак (неограничена слобода кретања на примјер), међутим појавили су се други проблеми, још из времена Педија Ешдауна. Зато је БиХ у великој опасности да крене уназад. Желим да покренем дијалог о ономе што би требало промијенити, на који начин можемо промијенити свој однос и постојећу политику према БиХ, те креирати нову политику. То је оно што је најважније.

* ГЛAС: За какву се међународну политику у БиХ залажете?

МОНТГОМЕРИ: Треба се фокусирати прије свега на чињеницу да постојећа политика није ефикасна и да треба смислити нешто друго. Лично вјерујем да три етничке групе у БиХ треба да на неки начин постигну нови степен разумијевања у међусобним односима (а то важи и за етничке заједнице на Косову), без присиљавања тих етничких група да морају, противно њиховој вољи, живјети у једној држави. Поента је да те етничке групе морају да достигну тај степен разумијевања на начин који би био прихватљив међународној заједници.

* ГЛAС: Да ли би међународна заједница требало да подржи евентуалну независност Републике Српске? Став већине представника међународне заједнице у БиХ да је земља одржива као суверена са два ентитета и да ни у ком случају не би подржали референдум о независности РС.

МОНТГОМЕРИ: То је био и остао став међународне заједнице, у складу са прокламованом политиком према БиХ. Ово може бити тема разговора и у наредних десет година, јер стварност каже да БиХ, Косово и Србија неће бити стабилни све док се буде и даље инсистирало на постојећој политици. Тако да сматрам да ће бити великог отпора евентуалној промјени те политике. На примјер, након објављивања мог текста доживио сам жестоке нападе, јер многи не желе да се садашња политика промијени. Док год је она на снази, у региону неће завладати стабилност која нам је толико потребна. Што се тиче Републике Српске, мислим да допринос стабилности захтијева прилична залагања грађана Српске у односу на БиХ и регион. Да будемо прецизнији, могуће је да референдум о независности Републике Српске буде дио тог процеса, мада не вјерујем да се то може икада догодити, осим ако се потпуно не промијени приступ БиХ. Уколико би РС једнострано организовала референдум, то би могло водити већој нестабилности. Он мора бити дио свеобухватног процеса.

* ГЛAС: Како видите даљи развој политичко-безбједносне ситуације у БиХ? Отворено је питање уставних промјена и расподјеле надлежности између ентитета и БиХ?

МОНТГОМЕРИ: Док год се тренутна политика не промијени, постојаће многи проблеми од којих смо неке поменули, а владаће и константна напетост. Умјесто да грађани БиХ размишљају о развоју економије и тржишта или транзицији, они се баве проблемима о којима говоримо.

* ГЛAС: Да ли је БиХ успјешан или неуспјешан пројекат међународне заједнице и СAД?

МОНТГОМЕРИ: Мислим да је у питању дјелимично успјешан пројекат, јер је донио мир и у извјесној мјери успоставио међусобне односе, али треба још много тога да се уради да би доживио потпуни успјех.

Промјене

* ГЛAС: Има ли наде за БиХ, с обзиром на то да у земљи још постоји Канцеларија високог представника и високи представник међународне заједнице, који употребом "бонских овлашћења" може да буде изнад закона и Устава земље?

МОНТГОМЕРИ: Поново се враћамо на чињеницу да прво морамо да признамо сами себи да садашња политика према БиХ нема ефекта. Када они који су одговорни прихвате ту чињеницу, могућ је разговор о могућим промјенама. Поред тога, курс међународне заједнице треба да буде у правцу свих могућих нових процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана