Викенд у затвору или под поларним свјетлом

Миленко Киндл
Викенд у затвору или под поларним свјетлом

Замислите ноћ проведену у затвору, на жељезничкој станици или усред модерне умјетничке инсталације, а уз све предности модерног и уредног хотела.

У борби за госте све више хотелијера настоји да обезбиједи незабораван и приступачан смјештај, реализујући при томе идеје којих се нико није сјетио.

Лонелџ Планет направио је избор најнеобичнијих хотела које би свакако требало посјетити од сјевера Финске до турске Кападокије.

Већина људи настоји да избјегне затвор, али ако одсједнете у швајцарском хотелу-затвору Левенграбен, бићете затворени без обзира на све.

Најнепожељнија адреса у Луцерну до 1998, стари затвор из 19. вијека, сада је добио потпуно другу намјену. Старе ћелије преуређене су у собе, а купатило је и даље заједничко. Ипак, у некадашњој пространој затворској библиотеци уређен је угодан апартман, а ту је и бар под називом "Aлкатраз".

Замислите хотел у којем ви не бирате собу, већ она вас, а "ајфон" добијете умјесто кључа. Хотел "Blow Up Hall" у пољском Познању умотворина је Рафаела Лозана Хемера, стручњака за електронику, а одсједање у њему значи и учествовање у ауторовом шоу програму.

Све почиње када собу резервишете путем интернета и бирате боје, слике и бројеве. С обзиром на избор, рачунар вам изабере собу. Цијели је хотел, осим тога, пун интерактивних монитора, камера и остале технике.

Крајолик у турској Кападокији помало личи на дјечије цртеже или илустрације бајки, а хотел "Езбели Еви" одлично се уклапа у такву средину. Дио хотела је изграђен, али већина је грађевине "природна".

Необични усјеци у стијени представљају врата, а утисак појачавају камени камини са старинским димњацима. Ентеријер је, међутим, обогаћен турским теписима и намјештајем из отоманског времена.

Свако ко мисли да дух старог и отмјеног Оријент Експреса никада неће умријети, у праву је, бар док постоји "The Old Pailway Station" хотел-жељезница на старој станици у енглеском Петворту.

Боравак у једном од четири прекрасно уређених старих жељезничких вагона омогућава вам повратак у прошлост, у којој је локална жељезница била од пресудне важности за енглеску провинцију.

Ипак, да би путовање прошло што угодније, хотел са старинском комбинује савремену опрему. Осим у вагонима, спавати се може и у некадашњој станици, док је билетарница сада хотелска рецепција.

На каменој литици недалеко од западних фјордова налази се хотел "Кракенесфор", као створен за посматрање прекрасне норвешке обале. Најбољи поглед пружа се из соба смјештених на задњем спрату зграде светионика, из којих се пружа панорамски поглед на океан.

Остале собе налазе се у некадашњој кући светионичара. Одлично мјесто за посматрање сурових сјеверних таласа додатно уљепшава угодно уређен ентеријер.

Нема много умјетничких галерија које посјетиоцима дозвољавају излежавање унутар њихових ремек-дјела, али управо се то догађа у хотелу "Фокс" у Копенхагену. Собе су, наиме, креације 21 међународно признатог графичког умјетника које приказују разне мотиве - од стрипа до крајње откачених мотива.

За разлику од великог броја других хотела, свака соба у хотелу "Фокс" има своје име и идентитет - од собе с именом "Екстази" до оних посвећених бебама, боксу или малој Швајцарки Хајди.

Хотели од леда постали су туристичке иконе Aрктика, али фински хотел-иглу "Какслаутанен" то би могао врло лако промијенити. У стакленим иглуима, надахнутим лапонском архитектуром, можете лежати и кроз стаклене заобљене прорезе посматрати пуни спектар звјезданог сјеверног неба.

Све то можете чинити у изузетно угодном и врло топлом окружењу док је вани температура дебело испод нуле.

Гдје друго на свијету можете имати прилику гледати поларно свјетло, Aурору бореалис, лежећи у топлом кревету?

Овај је хотел одличан и за остале арктичке активности, попут риболова испод леда, утрке хаскијима или вожњу сноумобилом.

У сјенци вампира

Сигурно није лако живјети у сјени најпознатијег вампира на свијету, али власник имања Калноки добро се носи с овим изазовом. Цијела прича не крије се само у идеји о уређењу старог дворца усред мистичне Трансилваније већ о повезивању гостију с локалним становницима. Посјетиоци тако могу провести дан с локалним пчеларом, помагати ковачу или уживати у шетњама природом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана