Весна Вуловић и још деветоро који су преварили смрт

Агенције
Весна Вуловић и још деветоро који су преварили смрт

Смрт је неизоставни дио сваког живота и то нас све чека - неког нажалост прије, а неког касније. Ипак постоје ретки људи који су успјели преварити смрт....

Ово су 10 људи који су захваљујући невјероватној срећи, пркосећи свим законима физике, успјели да преваре смрт:


Преживјела пад авиона са 10 километара - Весна Вуловић

Весна Вуловић је ушла у Гинисову књигу рекорда као особа која је преживјела пад са висине 10.160 метара без падобрана. Пад се десио 26. јануара 1972. изнад Српске Камењице у Чехословачкој.

Терориста је поставио бомбу у авион ЈАТ-а на лету 367, која је разнијела ДЦ-9-30. Весна Вуловић је преживјела пошто је била везана за своје сједиште у задњем дијелу авиона који је, послије експлозије, остао спојен за тоалете и пао на снијегом покривену планину. Оно што је интересантно је да двадесетдвогодишња стјуардеса није чак ни била предвиђена за тај лет, већ је замјенила другу стјуардесу која се такође звала Весна.

Весна Вуловић је била једина преживјела. Наставила је да ради за ЈАТ, али не као стјуардеса, већ за шалтером након потпуног опоравка од повреда међу којима су биле фрактура лобање, обије сломљене ноге и три сломљена пршљена, од којих је један био згњечен због чега је остала привремено парализована од појаса надоле. Проходала је након неколико мјесеци, послије више узастопних операција. Весна Вуловић је примила титулу за Гинисов рекорд од Пола Макартнија. Касније је постала национални херој у Југославији током седамдесетих.

Метеор из свемира – Ен Хоџес

Ен Хоџес из Алабаме је постала прва особа на свијету коју је ударио метеор. Њој је у новембру 1954. метеор величине бејзбол лоптице буквално упао у кревет. Прије него што је ударио у ногу, направивши јој огромну модрицу, метеор је пробио кров и плафон у кући. С обзиром да је то било вријеме Хладног рата, одмах су почела нагађања да се ради о тајном руском оружију. Међутим, када су установили да се заиста ради о метеору, Ен је пожељела да га задржи за успомену, али је то учинио власник стана у коме је живјела.

Преживио громове – Рој Силиван

Рој Саливан је једини човјек на свијету који је седам пута преживио удар грома. Први пут га је ударио 1942, када је изгубио нокат на палцу, други пут, 1969. када је остао без обрва, трећи пут 1970. када је повредио локево раме, четврти пут 1972. када је остао спаљене косе, затим 1973. када је опет остао без косе али и са тешким опекотинама на ногама, па 1976. када је повредио зглоб на нози и коначно 1977. када је задобио опекотине грудног коша и стомака. Нажалост, Рој је извршио самоубиство због неузвраћене љубави.

Скоро без главе – Шенон Малој

Шенон Малој је преживкела саобраћајну несрећу у којој је практично остала интерно обезглављена. Њени унутрашњи органи, као и кожа, су остали потпуно нетакнути, осим лобање која се потпуно одвојила од кичменог стуба. Захваљујући брзој интервенцији спретних хирурга Шенон је прежкивела.

Једина преживјела – Решма Бегум

Решма Бегум је једина особа која је преживјела када се у Даки, главном граду Бангладеша срушила фабрика у којој је радила. Решма је за 17 дана под рушевинама појела четири кекса која је кобног дана понијела за ручак.
Неколико дана након што је Решма пронађена, градске власти су обуставиле потрагу за преживјелима и саопштиле да је погинуло преко 1.100 људи.

Гангстер – Ричард Блас

Ричард Блас, познат под надимком "мачка", је најпознатији канадски гангстер. Још као младић је почео да се бави боксом како би каналисао бес. Међутим, умјесто да га сузбије он је наставио да га храни мржњом према италијанској мафији која је у то вријеме владала Монтреалом и Њујорком. Фасциниран њиховим функционисањем, али жељом да се и сам опроба у том занату, рјешио је да убије главног италијанског боса Кортонија.

Захваљујући доброј обавештаној мрежи коју је Кортони оформио, Блас није успио у својој намјери. Фрустриран, почео је да убија Италијане, па чак и оне које нису имали никакве везе са мафијом.

Током неколико година у мафијашком бизнису и замјерен са неколико најмоћнијих људи из подземља, Блас је на невјероватне начине избјегавао смрт зарадивши тако свој надимак. Године 1975. убила га је полиција која је испалила 27 метака у њега.

Женски Могли – Јулијана Куепке

Јулијана Куепке је имала само 17 година када се њен авион срушио у сред џунгле. Она је такође била и једина особа која је преживјела пад.С обзиром да је неким чудом прошла само са пар огреботина, Јулијана је одмах кренула у потрагу за цивилизацијом.

За само 10 дана од пада авиона, користећи вјештине и знања које су је научили родитељи који су били природњаци, Јулијана је пронашла колибу у којој је живјела једна породица и тако завршила своје путовање кроз џунглу.

Плутао по океану - Хосе Салвадор Алваренга

Хосе Салвадор Алваренга (37) је салвадорски рибар који је пуних 14 мјесеци плутао по Тихом океану хранећи се корњачином крви, сировом рибом и галебовим месом.

Алваренга је испловио из Мексика у децембру 2012. године у правцу Салвадора и од тада му се губи сваки траг на отвореном мору. На пут је кренуо са пријатељем који је преминуо на мору прије неколико мјесеци.

Његово тијело испливало је на корални гребен у Пацифику, у најјужнијем дијелу Маршалских острва, када га је у четвртак видио домородац. Он је испливао потпуно зарасле браде, обучен у пар поцијепаних гаћа.

Погођена метком - Малала Јусуфзаи

Малала Јусуфзаи се у врло конзервативним дијеловима Пакистана борила за право жена на образовање, што је био и разлог атентата када је у октобру 2012. погођена метком у главу, док је улазила у школски аутобус послије часова. Малала се, међутим, успјешно опоравила и покренула кампању за едукацију дјевојчица у Пакистану, а постала је најмлађи лауреат Нобелове награде за мир.

Најхрабрија дјевојчица на свијету – Алексис Гогинс

Са само седам година, Алексис Гогинс се супротставила бившем дечку своје мајке, који их је обе киднаповао. Док су били у аутомобилу и возили се на непознату локацију, мушкарац је изгубио контролу над ситуацијом и пуцао у бившу дјевојку.

Њена ћерка Алексис почела је да вришти и бацила се мајци у загрљај.

Келвин Тили, који тренутно служи казну од 60 година затвора, није се обазирао на то и наставио је да пуца. Дјевојчица је рањена са шест хитаца, остала је без ока и имала неколико операција, али се опоравила и данас живи са мајком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана