Верица Ракочевић: Моја вјенчаница је за жену која зна да је понесе

Драгана Келеч
Верица Ракочевић: Моја вјенчаница је за жену која зна да је понесе

Чин венчања за мене је најромантичнији тренутак у животу једне жене, па су зато све моје венчанице намењене женама које желе романтично да изгледају. Немам ја тих оптерећења да желим некога славног да буде у мојој венчаници, мени је важно да то буде жена која ће знати да то понесе.

Рекла је то у интервјуу "Гласу Српске" чувена модна дизајнерка Верица Ракочевић, која ће 26. и 27. новембра на Белграде њеддинг схоњ први пут представити посебан програм ексклузивних вјенчаница.

- Материјали су врхунски, а мој тим у атељеу ради по светским стандардима - наглашава славна дизајнерка.

"Гласу" је открила и то да већ припрема своју нову колекцију, која ће бити приказана у марту сљедеће године заједно са промоцијом романа "Ready to wear VR" писца Вање Чобанова, а који говори о њеном животу и раду.

Њене музе су увијек биле жене које су биле посебне у сваком смислу и ишле далеко испред времена у којем су живјеле, као што су Исидора Данкан, Фрида Кало, Коко Шанел, Чучук Стана, па је тако и овог пута.

- Нова колекција је инспирисана Лу Aндреас Саломе, женом која је опчинила Ничеа, Фројда, Рилкеа и многе друге - наглашава Верица Ракочевић.

* ГЛAС: Шта Вас је инспирисало за колекцију луксузних вјенчаница коју ћете ускоро представити на Белграде њеддинг схоњ? Какве моделе можемо да очекујемо и за какве су жене они намијењени?

РAКОЧЕВИЋ: Креирањем венчаница се бавим дуги низ година, али никада то није био посебан програм. Ове године позив организатора да отворим Белграде њеддинг схоњ инспирисао ме је да то буде мали перформанс у оквиру којег ћу показати две венчанице прављене за специјалног купца и пет нових предлога. Осим тога, ту је и сама чињеница да изнајмљивање венчанице кошта некада и као моја нова. Чин венчања за мене је најромантичнији тренутак у животу једне жене, па су зато све моје венчанице намењене женама које желе романтично да изгледају. У осталом то је мој стил и када су дневне хаљине у питању. Материјали су врхунски, а мој тим у атељеу ради по светским стандардима.

* ГЛAС: Коју славну жену бисте вољели да видите на вјенчању у својој вјенчаници?

РAКОЧЕВИЋ: Немам ја тих оптерећења да желим некога славног да буде у мојој венчаници. Мени је важно да то буде жена која ће знати да то понесе.

* ГЛAС: Ко ће све носити моделе, с обзиром на то да је најављено да ће учествовати многе познате личности?

РAКОЧЕВИЋ: Увек би се пре определила за добру манекенку, јер код нас не постоји јавна личност која је направила ту селекцију да не носи све и свакога.

* ГЛAС: Ко је тренутно за Вас икона стила и зашто?

РAКОЧЕВИЋ: Икона стила за мене је она жена која зна да хода у складу са својом енергијом и карактером. Посебна. Марина Aбрамовић.

* ГЛAС: Шта свака жена ове зиме обавезно треба да има у свом ормару?

РAКОЧЕВИЋ: Обавезно мора да има у глави, а онда ће сама ставити у ормар оно што јој одговара.

* ГЛAС: Да ли већ имате идеје за своју нову колекцију и када бисмо могли да је очекујемо?

РAКОЧЕВИЋ: Наравно, већ пар месеци радим на колекцији која је инспирисана Лу Aндреас Саломе, женом која је опчинила Ничеа, Фројда, Рилкеа и многе друге. Колекција ће бити приказана у марту следеће године заједно са промоцијом романа "Ready to wear VR" писца Вање Чобанова, а који говори о мом животу и раду. После марта промоције ће бити по целом региону.

* ГЛAС: Кога од колега највише цијените и чија Вас је посљедња колекција импресионирала?

РAКОЧЕВИЋ: Моји фаворити су Соња Крстић, Тамара Радивојевић, Пеђа Нерић, Aна Секуларац и наравно на првом месту Роксанда Илинчић.

* ГЛAС: Да ли је завршена књига коју о Вама пише Вања Чобанов, која би, како сте најавили, требало да буде објављена у марту? Да ли ће књига открити неке ствари о Вама које до сада нисмо знали и какву ћете промоцију направити поводом објављивања?

РAКОЧЕВИЋ: Када ће бити рекла сам, а за то каква ће бити има неколико опција, а финалну ћемо видети 23. марта. У сваком случају, трудићу се да буде на нивоу мојих ревија и нешто другачија од досадашњих промоција књига. У роману ће бити доста информација о моди и једна моја лепа љубавна прича.

* ГЛAС: Чија је идеја била да настане књига о Вама?

РAКОЧЕВИЋ: Вањина, месецима је инсистирао на томе да се видимо и када ми је изнео идеју како роман треба да изгледа, пристала сам. На коментаре мојих пријатељица да је било боље да напишем сама роман о себи, одговорила сам да такве романе код нас пише свака шуша, а да је потпуно друга ствар када уђете у литературе као нечија инспирација.

* ГЛAС: Шта данас сматрате својим највећим животним успјехом? Да ли због нечега жалите?

РAКОЧЕВИЋ: Мој највећи животни успех су моја деца и то што сам целога живота остала доследна идеји да сам господар свог живота. Не жалим апсолутно ни за чим, све што сам хтела то сам урадила, па ако сам негде и погрешила, нешто сам из грешке научила.

* ГЛAС: Једном сте приликом изјавили да Вас живот стално шиба, али да увијек идете даље. Одакле Вам снага за непрестану борбу? Јесте ли икада помислили да се предате?

РAКОЧЕВИЋ: То што ме живот шиба по мом мишљењу је јако инспиративно, то ме тера у борбу, а ја волим да се борим. Снага је у мом генетском наслеђу и карактеру. Знате ми са Косова смо посебна сорта, гледајте Новака Ђоковића. Предаја је по мени само тренутак када се преселите на другу планету. Најважније од свега је да оставите траг, а ја мислим да сам у томе успела.

* ГЛAС: Да ли вјерујете у љубав и да ли сте емотивно испуњени?

РAКОЧЕВИЋ: Целог живота мени је љубав смисао и мислим да ће тако бити увек. Ја сам Венди вечито у потрази за Петром Паном. Тренутно сам потпуно испуњена, волим и вољена сам, на начин који ме чини бескрајно срећном.

* ГЛAС: Кајете ли се због неких пословних потеза?

РAКОЧЕВИЋ: Никада се не кајем, као што рече један мудрац "не постоји јуче ни сутра, само данас, јер већ сутра данас ће бити јуче, а оно што је било јуче не можете поправити". Губила сам много материјалног у пословним потезима који су за неког били погрешне инвестиције, а за мене задовољство, па зато све што је задовољство не може бити промашај, ма како вас то материјално коштало.

* ГЛAС: Ко Вам је данас највећа подршка?

РAКОЧЕВИЋ: Деца, пријатељи и партнер.

* ГЛAС: Често сте на мети жуте штампе. Погађају ли Вас још увијек злуради коментари и да ли и када реагујете на њих? РAКОЧЕВИЋ: С обзиром на дужину трајања на јавној сцени, позицији коју заузимам, мислим да што се жуте штампе тиче нисам давала повода никада за неумесне коментаре, није их ни било у оној количини у којој овај загађени простор то може да произведе. Злуради коментари су само потврда да сте успели, јер равнодушност говори да људи немају на чему да вам завиде. Моја узречица је "тешко ономе кога сви хвале".

* ГЛAС: Ко је Верица Ракочевић приватно?

РAКОЧЕВИЋ: Иста она коју видите на ТВ екранима и у новинама. Код мене никада није било оне врсте фолирања која вас представља у другачијем светлу од онога у којем сте стварно. Ваљда зато и поред оних који би ме појели за доручак, постоји много више оних који ме обожавају.

Ријетки људи

* ГЛAС: Да ли је данас тешко опстати у Вашем послу? Како остати у врху?

РAКОЧЕВИЋ: Данас је тешко опстати у било којем послу, а поготово у моди. До врха је увек лакше доћи него на њему остати, али зато и постоје ретки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана